Έρχεται "ζεστό" χρήμα για τους παραγωγούς

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Του Αντώνη Παντινάκη

Μήνας πληρωμών είναι ο Οκτώβριος για τους παραγωγούς της Κρήτης! Ξεκινώντας από τις πιο φρέσκες εξελίξεις, σήμερα Παρασκευή – το αργότερο έως την ερχόμενη Δευτέρα- πρόκειται να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων για τον πράσινο τρύγο. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στις 15/10. Εκείνη την ημέρα αναμένονται τα λεφτά από την απόσταξη κρίσης, για όλα τα οινοποιεία που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα.

Τις επόμενες ημέρες εξάλλου θα γίνει η πρώτη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για το 2020: Αφορά 590.000 παραγωγούς και το ποσό ανέρχεται στα 750.000.000 ευρώ.

“22 του μήνα, όσοι έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς είναι οι πρώτοι που θα δουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Όσοι είναι κάτοχοι λογαριασμών σε άλλες τράπεζες, θα το δουν τις επόμενες ημέρες – η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει το έργο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), για αυτό και είναι πρώτη η τράπεζα που φαίνεται πρώτη στην πληρωμή” εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

"Ζεστό" χρήμα για τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς και τους παραγωγούς των λαϊκών

Ακολουθεί η μεγάλη πληρωμή των κτηνοτρόφων, περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ, για όσους επλήγησαν από τις εμπορικές πράξεις το περασμένο Πάσχα.

Από το... ταμείο θα περάσουν και οι παράκτιοι αλιείς, οι οποίοι θα μοιραστούν 15 εκατομμύρια ευρώ! Το ποσό αυτό έρχεται να ισοσκελίσει σε ένα βαθμό την χασούρα που υπέστησαν, με τους τζίρους τους να είναι κατά 90% μειωμένοι μέσα στην πανδημία – φυσικό επόμενο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι παράκτιοι αλιείς δουλεύουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία με την εστίαση!

Περιορισμούς και αναδουλειές έχουν και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών: Δουλεύοντας δύο φορές την εβδομάδα, τα εισοδήματά τους είναι σχεδόν 80% κάτω · και τα 14 εκατομμύρια ευρώ που θα λάβουν, αν μη τι άλλο θα “ζεστάνουν” τις τσέπες και τα νοικοκυριά τους, εν όψει και τις ... βαρυχειμωνιάς που περιμένουν και περιμένουμε ως κοινωνία.

“Τα προϊόντα τους δεν μπορούν να διοχετευτούν στην αγορά, σαπίζουν στα χωράφια και τα πετούν, δυστυχώς” σχολιάζει ο κ. Χιλετζάκης.

Η ... απογείωση και η (ανώμαλη) προσγείωση των προϊόντων

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου ταξινομεί ... την κίνηση των προϊόντων, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά: Ποια “φεύγουν” περισσότερο και ποια τα έφαγε το “μαύρο σκοτάδι” της πανδημίας:

“Υπάρχουν κάποια προϊόντα τα οποία μέσα στο 2020 έχουν απογειωθεί, όπως είναι τα κεράσια, τα πορτοκάλια και τα νεκταρίνια.  Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα προϊόντα που έχουν πάθει τεράστια ζημιά, όπως είναι το κρασί  - γι’ αυτό και η κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα στήριξης όσον αφορά τον οίνο και τους παραγωγούς, όπως είναι ο πράσινος τρύγος που αφορά μία ενίσχυση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, και η απόσταξη κρίσης που αφορούσε μία ενίσχυση 25 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλα αγροτικά προϊόντα που διοχετεύονταν μέσα στην εστίαση, όπως τα αμνοερίφια, κι αυτά έπαθαν μία μεγάλη ζημιά -γι’ αυτό κι έρχεται η κυβέρνηση και δίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ μετά από την αποτύπωση του πλήγματος που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι το Πάσχα”
.

"Άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά με μεγάλη προσοχή"

Ο κ. Χιλετζάκης τάσσεται υπέρ της άρσης των ειδικών περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στις δύο μεγαλύτερες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης (Ηρακλείου και Χανίων). Με κάποιες προϋποθέσεις όμως: “Πρέπει να σεβαστούμε την τρίτη ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας όπως και όλος ο πλανήτης. Πρέπει να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά με μεγάλη προσοχή από τους ίδιους τους πολίτες. Αν εμείς έχουμε την παιδεία και μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα σωστά, δεν υπάρχει κανένα θέμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ