ΚΡΗΤΗ
Έρχονται κολωνάκια και στην 62 Μαρτύρων, μετά την παραλιακή!
Αλέξης Καλοκαιρινός: «Δομικό πρόβλημα της πόλης η έλλειψη πάρκινγκ» - Μετακινείται και ο κυκλικός κόμβος
Μετά την παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, κολωνάκια πρόκειται να τοποθετηθούν σύντομα και στην λεωφόρο 62 Μαρτύρων, περίπου 100- 140 μέτρα πριν τον κυκλικό κόμβο που βρίσκεται μπροστά από γνωστό πολυκατάστημα παιχνιδιών.
Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός σε μερίδα εμπόρων της περιοχής, αναφορικά με το πού θα παρκάρουν οι πελάτες τους. Κάποιοι εξ αυτών βρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο κι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στο Σώμα.
Ο Δημήτρης Γιαουρτάς, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ηράκλειο, η πόλη μας» με επικεφαλής τον Μιχάλη Καραμαλάκη, διερωτήθηκε εάν «θα μπουν τα κολωνάκια πριν δοθεί λύση στο πρόβλημα του πάρκινγκ».
«Πρακτικά για την 62 Μαρτύρων και σε αρκετά άλλα σημεία της πόλης απαιτούνται να μπουν οδοδείκτες διότι απλούστατα ο ΚΟΚ δεν τηρείται», απάντησε κατά την τοποθέτηση του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Σισαμάκης.
Τόνισε, δε, ότι είναι προσωρινό μέτρο για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. «Θα έρθει στην Επιτροπή Κυκλοφορίας το επόμενο διάστημα ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους αφού δουν την ολοκληρωμένη μελέτη. Η πρόταση αφορά στα τελευταία 100- 140 μέτρα στο ρεύμα Ηρακλείου προς γνωστό πολυκατάστημα παιχνιδιών διότι στο σημείο παρατηρείται ιδιαίτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση».
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σφακιανάκης, επίσης από την παράταξη του Μιχάλη Καραμαλάκη έθεσε επί τάπητος τον προβληματισμό ότι «η 62 Μαρτύρων δεν έχει καμία σχέση με την παραλιακή διότι έχει καταστήματα ενώ στην παραλιακή αφενός δεν υπάρχουν καταστήματα αφετέρου υπάρχουν χώροι στάθμευσης οι οποίοι λείπουν από την 62 Μαρτύρων» και αναρωτήθηκε εάν το έχει λάβει αυτό υπόψιν της η Δημοτική Αρχή.
Σε αυτό τον προβληματισμό ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων αντέτεινε ότι η Υπηρεσία του βρίσκεται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολεοδομίας και την αρμόδια Αντιδήμαρχο Στέλλα Αρχοντάκη και αναζητούν χώρους οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν πάρκινγκ.
Τόνισε επίσης πως «πάρα πολύς κόσμος στο Ηράκλειο θεωρεί ότι η πόλη δεν έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά αυτό προκαλείται από την ανομία στην οδήγηση». Σημειώνεται, επίσης, ότι περιφερειακά στο σημείο που τοποθετήθηκαν τα κολωνάκια επί της παραλιακής λειτουργούν πέντε χώροι στάθμευσης οχημάτων.
Επιπλέον υπενθύμισε τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρχαν όταν επρόκειτο να γίνουν πεζόδρομοι η 25ης Αυγούστου και η Δικαιοσύνης τονίζοντας πως «εάν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε επιμείνει θα περνούσαν ακόμα αυτοκίνητα», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».
Παραδέχτηκε μεν ότι η παρέμβαση έγινε με βίαιη μεταβολή του κυκλοφοριακού αλλά "αφενός σήμερα βλέπουμε ένα κέντρο το οποίο απολαμβάνουμε ως δημότες, επισκέπτες και τουρίστες ενώ αφετέρου" είπε πως «γίνονται πιλοτικές εφαρμογές όπως με τα κολωνάκια στην παραλιακή. Έχει βελτιωθεί αισθητά η κίνηση στην παραλιακή και εάν αποδειχθεί με μελέτες θα προχωρήσουμε και στο υπόλοιπο τμήμα εφόσον κριθεί απαραίτητο».
Μετατόπιση του κυκλικού κόμβου επί της 62 Μαρτύρων
Παράλληλα, όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive, η χάραξη στην 62 Μαρτύρων περιλαμβάνει την ανακατασκευή του υφιστάμενου κυκλικού κόμβου σε νέα θέση μετατοπισμένη δυτικά, επαναπροσδιορίζει τις φορές κατεύθυνσης των οδών που συμβάλλουν σε αυτόν και ρυθμίζει την ασφαλή κίνηση πεζών και ΑΜΕΑ με τη δημιουργία διαβάσεων και επέκτασης πεζοδρομίων.
Το όραμα του Δημάρχου Ηρακλείου
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, αφού άκουσε τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις από όλες τις πλευρές, τοποθετήθηκε λέγοντας πως «είναι κατανοητό το αίτημα που αφορά στη στάθμευση στην 62 Μαρτύρων» και πως «έχουμε να κάνουμε με δομικό πρόβλημα της πόλης».
Στο πλαίσιο συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος για το 2025 ανέφερε ότι η νέα Δημοτική Αρχή χαράσσει το δικό της δρόμο ακόμα και επάνω στα συνεχιζόμενα έργα.
Χαρακτηριστικά σημείωσε τα εξής:
«Τα θέσαμε ως πυξίδα για δράση η οποία θα επεκταθεί σε μακρό χρόνο. Η πόλη δεν περπατιέται. Η κατάσταση ανατάσσεται με την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να μπορούν να περπατήσουν οι άνθρωποι. Θα ήθελα στο τέλος αυτής της δημοτικής θητείας να μπορούν να περπατήσουν οι άνθρωποι με τα πόδια ή με καροτσάκι από την Παναγίτσα του Μασταμπά με τα πόδια μέχρι το κέντρο και να διαπιστώσουν ότι οι αποστάσεις δεν είναι τόσο μεγάλες. Ναι, θα "φυτεύσουμε" ακόμα κάποια κολωνάκια αλλά είναι ένα ενδιάμεσο μέτρο για να περπατιέται η πόλη, ώστε να μπει στον ευρωπαϊκό χάρτη».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο