«Έρχονται» μεταλλαγμένες ράτσες προβάτων σε σταβλισμένη κτηνοτροφία στην Κρήτη;

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Έκδηλη ανησυχία για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι

Δραματική μείωση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια τόσο στο ζωικό κεφάλαιο όσο και στο γάλα που παράγεται από τους κτηνοτρόφους της Κρήτης εξαιτίας του υπέρογκου κόστους στο οποίο έχουν φθάσει οι ζωοτροφές.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη με συνέπεια τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές κάτι το οποίο βιώνει καθημερινά ο καταναλωτής. Ωστόσο παράλληλα τον έκδηλο προβληματισμό τους αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού.

«Το νομοσχέδιο που έχει έρθει για διαβούλευση έχει πολλά κενά αφού μιλάει περισσότερο για σταβλισμένη κτηνοτροφία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η ποιότητα των κρητικών προϊόντων να χαθεί γιατί κρητικές ράτσες προβάτων σε σταβλισμένη κτηνοτροφία δεν μπορούν να υπάρξουν. Αναγκαστικά θα μπούμε σε μεταλλαγμένες ράτσες προβάτων που μπορεί μεν να παράγουν περισσότερο προϊόν αλλά όχι ποιοτικό διότι την ποιότητα την βγάζει η χλωρίδα και η πανίδα της Κρήτης. Με βότανα τρέφονται στους ορεινούς όγκους της Κρήτης τα πρόβατα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή» αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του Ηρακλείου κ. Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Τζεδάκης, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης δηλώνει τη στήριξη της Περιφέρειας προς τον κλάδο των κτηνοτρόφων. Ειδικότερα τόνισε ότι «οι κτηνοτρόφοι είναι ένα δυναμικό επάγγελμα για το νησί μας και χρειάζεται στήριξη διότι το γάλα συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομία του νησιού μας, όπως και το τυρί. Θα πρέπει το γάλα να έχει τιμή βιώσιμη για τον παραγωγό καθώς γνωρίζουμε ότι οι ζωοτροφές και το τριφύλλι κινούνται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Οπότε για να παραχθεί ένα κιλό γάλα απαιτεί κόστος πάνω του ενός ευρώ σε ζωοτροφές. Συνεπώς πρέπει να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους και τους τυροκόμους για να έχουν μία τιμή που να τους συμφέρει να παράγουν».

Για μία αρνητική εξέλιξη αναφορικά με τη μείωση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί για το επάγγελμα το οποίο εκτελούν, έκανε λόγο στο Cretalive ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης. Ο ίδιος είπε: «τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μία αύξηση της τιμής στο γάλα και στο κρέας. Οι παραγωγοί περνούν δύσκολα έχοντας ως δεδομένο ότι το κόστος της μεταφοράς της πρώτης ύλης (ζωοτροφές) είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που ο Έλληνας κτηνοτρόφος μπορεί να καλύψει».

 

Δείτε επίσης:

Στο μικροσκόπιο οι "πληγές" των κτηνοτρόφων - Στόχος μια βιώσιμη τιμή στο γάλα

Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης- Δραματική η συρρίκνωση του ζωϊκού κεφαλαίου!

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

κεντρική φωτογραφία: Manuel Rheinschmidt via Unsplash

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ