Έρχονται οι σχολικές καθαρίστριες - Θα είναι έτοιμα τα σχολεία για το πρώτο κουδούνι;

Έρχονται οι σχολικές καθαρίστριες - Θα είναι έτοιμα τα σχολεία για το πρώτο κουδούνι;

Τριπλάσιες από τις θέσεις σχολικών καθαριστριών ήταν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο δήμο Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, για τις 162 θέσεις κατατέθηκαν 500 αιτήσεις.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σήμερα, ενημερώνει τις επιτυχούσες προκειμένου να υπογραφούν, το συντομότερο, οι συμβάσεις για να πιάσουν άμεσα δουλειά. Κι όλα αυτά με φόντο το πρώτο κουδούνι, ενόψει του οποίου τα σχολεία πρέπει να είναι έτοιμα και καθαρά.

Μάλιστα το θέμα της καθαριότητας αναδεικνύεται σε ακόμη σημαντικότερο λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, κι ενώ ήδη έχει ασκηθεί δριμεία κριτική για την μη έγκαιρη προετοιμασία και τις, με καθυστέρηση, διαδικασίες για τις προσλήψεις των σχολικών καθαριστριών.

Χθες πραγματοποιήθηκε για το θέμα συνάντηση στο δήμο Ηρακλείου, υπό την αντιδήμαρχο αρμόδια και για θέματα ανθρώπινου δυναμικού, Μ.Καναβάκη, τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Ν.Αγγελάκη και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αντώνη Περυσινάκη.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δ. Θεοτοκόπουλος" επισημαίνοντας τα εξής:

"Αποτελεί ντροπή για την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών και για τους δήμους σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο που μέχρι και σήμερα δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες τοποθέτησης του προσωπικού καθαριότητας. Για το λόγο αυτό οι περισσότερες σχολικές μονάδες δεν έχουν ακόμη προσωπικό για την καθαριότητα, ενώ τα σχολεία έχουν ανοίξει από την 1η Σεπτεμβρίου και σε λίγες μέρες χτυπάει το πρώτο κουδούνι για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες.
Αποτελεί μέγιστη υποκρισία τα βαρύγδουπα λόγια της πολιτικής ηγεσίας πως όλες οι προϋποθέσεις για το «ασφαλές» άνοιγμα των σχολικών μονάδων έχουν εξασφαλιστεί. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα, ειδικότερα στην παρούσα χρονική συγκυρία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως είναι  καθαριότητα των σχολείων δεν έχει πραγματωθεί καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τοποθέτησης.
Στο νομό Ηρακλείου πολλοί δήμοι δεν έχουν διασφαλίσει την καθαριότητα των σχολείων με προσλήψεις προσωπικού ή καθυστερήσεων κατά τη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δήμος Ηρακλείου έστειλε εγκύκλιο προς τους διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων και τους καλεί να έρθουν οι ίδιοι σε επικοινωνία με τις καθαρίστριες, δίχως να έχουν γίνει οι τοποθετήσεις του προσωπικού.  Oι διευθυντές/ντριες δεν μπορούν να δεχθούν και μάλιστα να καλέσουν οι ίδιοι εργαζόμενους χωρίς πρόσληψη και ασφάλεια να προσέλθουν σε χώρο εργασίαςΑπαράδεκτο και ντροπιαστικό απέναντι σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς η κυβέρνηση και οι δήμοι να μην έχουν μεριμνήσει, κάτω από τις σημερινές ιδιαίτερες περιστάσεις, την έγκαιρη καθαριότητα των σχολείων.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» ζητά:
Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία.

Την άμεση τοποθέτηση των καθαριστριών από τους δήμους του νομού μας προκειμένου οι σχολικές μονάδες να είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους μαθητές μας".
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ