Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα προγράμματα μαθητείας των ΕΠΑΛ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα προγράμματα μαθητείας των ΕΠΑΛ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα τα προγράμματα μαθητείας των ΕΠΑΛ κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.

Η ερώτηση

        Οι μαθητευόμενοι των ΕΠΑΛ αντιμετωπίζουν τη φετινή σχολική χρονιά μεγάλη καθυστέρηση της πληρωμής τους (από 2 - 4 μήνες), δεν έχει ακόμα δοθεί στους μαθητευόμενους το ειδικό επίδομα των 700 ευρώ για την περίοδο των 2 μηνών καραντίνας με την πανδημία, όπου είχε ανασταλεί και η μαθητεία (προβλέφθηκε με νόμο αλλά δεν έχει καν εκδοθεί η σχετική απόφαση ΚΥΑ), ενώ υπάρχει και καθυστέρηση στην υλοποίηση των εξετάσεων πιστοποίησης (ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης για τους αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2018 - 19).

        Αντίστοιχα για τους εκπαιδευτικούς που τους διδάσκουν και τους εποπτεύουν έχει αυξηθεί η γραφειοκρατική εργασία που απαιτείται, όπως η συλλογή όλων των παραστατικών πληρωμής από τους εργοδότες και απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ που πλέον είναι απαραίτητη από τη φετινή χρονιά.

        Παράλληλα, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν την προστασία των μαθητευομένων από τον κορονοϊό και να διασφαλιστεί πως τα φετινά προγράμματα μαθητείας θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε:

Να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν σχέση με την πληρωμή των μαθητευόμενων, ώστε οι αμοιβές να τους αποδίδονται από το ΕΣΠΑ τον αμέσως επόμενο μήνα από τη πραγματοποίηση της πρακτική τους.

Να αυξηθεί η αμοιβή τους από το 75% στο 100% του κατώτατου.

Να δοθεί άμεσα στους μαθητευόμενους, το ειδικό επίδομα που προβλέφθηκε για τον κορονοϊό.

Να οριστούν άμεσα οι εξετάσεις πιστοποίησης για τους απόφοιτους της σχολικής χρονιάς 2018 - 19.

Να αντιμετωπιστεί το διοικητικό κομμάτι με πρόσληψη μόνιμου διοικητικού προσωπικού, ώστε οι διδάσκοντες να ασχοληθούν αποκλειστικά με το διδακτικό τους έργο και την εποπτεία των μαθητευόμενων.

Να καλυφθεί πλήρως, με κρατική δαπάνη και ευθύνη, το κόστος των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό στους μαθητευόμενους των ΕΠΑΛ (τεστ, μάσκες, ειδικός εξοπλισμός κλπ.).

Να διασφαλιστεί, με κρατική ευθύνη, ότι όλοι όσοι έκαναν μαθητεία σε επιχειρήσεις που σήμερα τελούν σε αναστολή λειτουργίας θα μπορέσουν να τη συνεχίσουν και να την ολοκληρώσουν.

Να διασφαλιστεί πως θα διοριστεί έγκαιρα το απαιτούμενο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, αλλά και ότι θα καλυφθούν οι θέσεις στις επιτελικές δομές, ώστε να μη χαθεί ούτε μία ώρα από το εργαστηριακό κομμάτι της μαθητείας, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών ή για άλλους λόγους και να μην προκύψει πρόβλημα στην έγκριση κανενός προγράμματος μαθητείας από το ΙΕΠ.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρίας

Συντυχάκης Μανώλης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ