Ερώτηση ΚΚΕ για τα self test εργαζομένων στα σχολεία

Ερώτηση ΚΚΕ για τα self test εργαζομένων στα σχολεία

Ζητούν να μην επιβαρύνονται οι ίδιοι το κόστος

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων με θέμα: "Να μην επιβαρυνθούν οι σχολικοί τροχονόμοι και οι ελαστικά εργαζόμενοι στα σχολεία το κόστος των covid tests" κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Συντυχάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση: 

Ακόμα και τα self tests, που είναι το μοναδικό μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων, επεκτείνοντας την ατομική ευθύνη και στη διάγνωση, δε δικαιούνται οι σχολικοί τροχονόμοι σε όλη τη χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας που έχουν διατεθεί από τους δήμους είτε για τις ανάγκες καθαριότητας είτε ως βοηθητικό προσωπικό- επιστάτες στα σχολεία.

Σαν να μην είναι αρκετό που η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, που εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν ληφθεί, χωρίς οργανωμένα τεστ με ευθύνη του κράτους, μετακυλύει και το οικονομικό κόστος για το αυτοδιαγνωστικό τεστ στο πιο ευάλωτο κομμάτι των εργαζόμενων. Στην καλύτερη περίπτωση το αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των σχολικών επιτροπών, από τους κουτσουρεμένους πόρους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Τα παραπάνω είναι άλλο ένα στοιχείο της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Τόσο των σχολικών τροχονόμων, οι οποίοι στο όνομα του «εθελοντισμού», με το απαράδεκτο καθεστώς της παροχής ανασφάλιστης εργασίας, με αμοιβές έξω και κάτω από κάθε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες ανάγκες των σχολείων όσο και των εργαζόμενων των προγραμμάτων κοινωφελούς που θεωρούνται «ωφελούμενοι». Η πολιτική αυτή προτάσσει το οικονομικό κόστος πάνω από τις ζωές των ανθρώπων και θέτει σε κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους όσο και τη σχολική κοινότητα στο σύνολό της.

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

  • Να μην επιβαρυνθούν οι σχολικοί τροχονόμοι και οι ελαστικά εργαζόμενοι στα σχολεία το κόστος των covid tests
  • Για οργανωμένα τακτικά δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους για την προστασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ