Εστίαση: "Δέκα χρόνια μνημονίων δεν είναι τίποτα μπροστά στα lockdown"

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Εστίαση: "Δέκα χρόνια μνημονίων δεν είναι τίποτα μπροστά στα lockdown"

Στενάζουν οι επιχειρήσεις εστίασης που ετοιμάζονται να ανοίξουν υπό το βάρος των συσσωρευμένων χρεών, από την περίοδο του λουκέτου

Του Αντώνη Παντινάκη

Μια... δρασκελιά πριν απ' το φαράγγι του Κοτσυφού, στην Κάνεβο του Αγίου Ιωάννη, στις υπώρειες της Κουρούπας, οι συνεχιστές της γαστρονομικής παράδοσης που δημιούργησε ο αείμνηστος "Ηλιομανώλης" (Μανώλης Ηλιάκης), προετοιμάζονται για το ξεκίνημα της σεζόν. Κάθε αρχή και δύσκολη, μα και διστακτική στην εποχή που ζούμε και τούτο ισχύει και για την ταβέρνα της οικογένειας Ηλιάκη.

Εδώ κι ένα μήνα, το δημοφιλές στέκι, ξένων και ντόπιων (απ' τα γύρω χωριά αλλά κι απ' όλη την Κρήτη), στα νότια του Ρεθύμνου, ανέβασε ρολά, πηγαίνοντας πιο... συντηρητικά: Μόνο για καφέ και σάντουιτς, σε πακέτο (take away), αρχικά. Με την επίσημη επανεκκίνηση της εστίασης, θα προστεθεί η ρακή και ο μεζές... Και βλέπουμε!

Ηλιομανώλης

"Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, οι περισσότεροι όταν μένουν στα σπίτια τους μαγειρεύουν. Οπότε, δεν μπορείς να το ρισκάρεις να μαγειρέψεις" λέει στο Cretalive η κα Χρυσούλα Ηλιάκη, μία απ' τις δύο κόρες του "Ηλιομανώλη".

Έστω κι έτσι, με τα τραπέζια και τις καρέκλες αναποδογυρισμένα-ες, κάτι γίνεται από δουλειά. Συγχωριανοί και διερχόμενοι οδηγοί, θα σταματήσουν για ένα καφέ, για ένα "καλημέρα". 

"Είναι ένα ξεκίνημα για να φύγουμε κι εμείς από το μέσα, να κινηθούμε λίγο" εξηγεί η κα Ηλιάκη. "Θέλουμε να ανοίξουμε, αλλά το να ανοίξουμε έτσι απότομα είναι πολύ δύσκολο. Και ειδικά τον Μάιο, με τα μέτρα που έβαλαν, μόνο έξω, για την δική μας την περιοχή είναι πολύ δύσκολο να δουλέψεις".

Τα πρωτόκολλα ανοίγματος απαιτούν σε πρώτη φάση μπόλικο... εξωτερικό χώρο, για μία επιχείρηση που θέλει και πρέπει να παραμείνει βιώσιμη.

Ηλιομανώλης

"Αρκετές ζημιές, μηδαμινές αποζημιώσεις"

Το δεύτερο lockdown του περασμένου Νοέμβρη συνέπεσε με την καλύτερη περίοδο από την άποψη της κίνησης. "Πηγαίναμε πάρα πολύ καλά. Πρώτη χρονιά είχαμε τόση πολλή δουλειά, εκείνο το διάστημα. Οι τουρίστες, πέρσι, επέλεξαν να έρθουν Οκτώβρη - Νοέμβρη και να φύγουν πριν τις γιορτές. Είχαμε αποφασίσει να κλείσουμε μία εβδομάδα τα Χριστούγεννα, για να ξεκουραστούμε κι εμείς λόγω της σεζον.  Όμως, μας έκλεισαν έτσι ξαφνικά. Οι τουρίστες έκλαιγαν που φεύγανε, φύγανε άρον άρον" θυμάται η κα Χρυσούλα Ηλιάκη.

Το κόστος της ζημιάς είναι τεράστιο, όπως θα πει, ενώ οι αποζημιώσεις ... μηδαμινές!

"Πήραμε 2.000 για Νοέμβρη - Δεκέμβρη και 1.000 ευρώ για τον Ιανουάριο, χρήματα τα οποία είναι επιστρεπτέα!" σημειώνει η ίδια. "Τα έξοδα για ένα μαγαζί, είτε είναι ανοιχτό, είτε κλειστό, είναι πολλά. Άρα, ανοίξαμε σε πρώτη φάση με take away για να κινηθούμε, κάπως" θα προσθέσει.

Ηλιομανώλης

"Δέκα χρόνια μνημονίων δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό το πράγμα"

Η κα Ηλιάκη αποφεύγει να κάνει κάποια πρόβλεψη για την επερχόμενη σεζόν: "Είναι μία χρονιά για την οποία δεν μπορείς να προβλέψεις κάτι. Πέρσι ο τουρισμός πήγε καλά γιατί η Κρήτη ήταν καθαρή από κρούσματα. Εφέτος, δεν μπορείς να προγραμματίσεις, γιατί έχουμε πολλά κρούσματα και ο κόσμος είναι φοβισμένος. Εν τω μεταξύ, η περιοχή μας εδώ τραβάει τουρισμό μεγαλύτερης ηλικίας. Δεν έχουμε νεαρής ηλικίας τουρίστες, γιατί δεν έχουμε νυχτερινή ζωή. Οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών είναι λίγο επιφυλακτικοί".

Οι αρνητές της ... όλης κατάστασης την προβληματίζουν, όπως και το ότι δεν υπάρχει "μέση κατάσταση" στην κοινωνική συμπεριφορά: "Είναι αυτοί που φοβάσαι να τους πλησιάσεις, επειδή φοβούνται και δεν θέλουν. Και υπάρχουν και οι τελείως αναίσθητοι".

Στην τελική ελπίζει ότι "θα πάμε καλά", παρατηρώντας ωστόσο πως "δέκα χρόνια μνημονίων δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό το πράγμα. ο κόσμος έχει γονατίσει, κυρίως ψυχολογικά".

Το εμβόλιο θα το κάνει, διότι "πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να πάθουμε ζημιά από ιό παρά από το εμβόλιο".

Το παράπονό της είναι ότι "εμάς τις οικογενειακές επιχειρήσεις μας έχει κατακρεουργήσει (το κράτος). Μας βάζει να εμβολιαστούμε, μας βάζει δύο φορές την εβδομάδα να κάνουμε τα τεστ χωρίς να μας τα χορηγεί, επομένως τα πληρώνουμε! Πώς θα ανταπεξέλθουμε να βάλουμε προσωπικό; Δεν ξέρουμε πώς θα πάει η σεζόν. Δεν ρισκάρεις να βάλεις προσωπικό. Πώς θα το πληρώνεις; " αναρωτιέται, περιμένοντας καλύτερες μέρες!

Ηλιομανώλης

Δείτε επίσης:

Με ποιους όρους ανοίγει η εστίαση

"Πυρετός" προετοιμασιών για το άνοιγμα της εστίασης!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ