Εξειδικευμένο σεμινάριο διαχείρισης και προώθησης υπηρεσιών κινητικότητας

Στόχος είναι η ενίσχυση των γνώσεων εκπροσώπων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης

Με επιτυχία συνεχίζεται το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο, με θέμα τη διαχείριση και την προώθηση υπηρεσιών κινητικότητας για πράσινους τουριστικούς προορισμούς, που υλοποιείται από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης, το Γραφείο Τουρισμού και το Tμήμα Προγραμματισμού-Βιώσιμης  Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS.

Στόχος είναι η ενίσχυση των γνώσεων εκπροσώπων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης,  ώστε να αναμεταδώσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε εφαρμογές και στρατηγικές για την κινητικότητα και τον τουρισμό σε συνεργαζόμενους φορείς, στελέχη του δήμου, συνεργάτες και πολίτες. Διαπραγματεύεται στοχευμένα και διαδραστικά  τις προοπτικές, δυνατότητες και εντοπισμένες προκλήσεις της πόλης σε θέματα κινητικότητας, με στόχο τη βελτίωση και ενίσχυσή τους με στόχο τη βιωσιμότητα και προσβασιμότητα για όλους.

Η Αντιδήμαρχος κα Πέπη Μπιρλιράκη, εξέφρασε την πεποίθηση της ότι χτίζοντας συμμαχίες και αποτελεσματικές συνεργασίες με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του τουρισμού, για την ανάπτυξη και διαχείριση υπηρεσιών βιώσιμης κινητικότητας, μπορούμε να συμβάλλουμε από κοινού στην ώθηση των τουριστικών επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της εικόνας και ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και στην προώθηση του Ρεθύμνου ως έναν ασφαλή, ελκυστικό και πράσινο προορισμό.

Όπως αναφέρει η συντονίστρια του προγράμματος εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης,  κα Σταυρούλα Τουρνάκη, η ανάδειξη και προώθηση καλών πρακτικών κινητικότητας για τους επισκέπτες της πόλης ήταν στον πυρήνα του σεμιναρίου δεδομένου ότι η βιωσιμότητα των μεταφορών σε τουριστικούς προορισμούς είναι ακόμη πιο επείγουσα τώρα από ό, τι στο παρελθόν, και λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Το σεμινάριο αποτελείται από τρείς εκπαιδευτικούς κύκλους, συνολικά 24 εκπαιδευτικών ωρών, και διεξάγεται στα Αγγλικά με κύρια εισηγήτρια την κα Ingrid Briesner, εμπειρογνώμονα με περισσότερα από 23 χρόνια εμπειρίας στην οργάνωση, λειτουργία Γραφείων Κινητικότητας και Τουρισμού και  στην εκπαίδευση στελεχών τους. Η Ιngrid διατελεί, από το 2014, συντονιστής της EPOMM, της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τη Διαχείριση Κινητικότητας, ενός δικτύου κυβερνήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες που εκπροσωπούνται από τα Υπουργεία που είναι αρμόδια για τη Διαχείριση Κινητικότητας.

Ο πρώτος κύκλος με θέμα «Βιώσιμη κινητικότητα και τουρισμός – μοχλός για την τοπική ανάπτυξη», εστίασε στις βασικές  αρχές της Διαχείρισης Κινητικότητας (ορισμός, στόχοι, υπηρεσίες, κοινό-στόχος, ανάλυση κόστους / οφέλους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την άμεση σύνδεση με το τουριστικό προϊόν του Ρεθύμνου. Με διαδραστικό και συμμετοχικό τρόπο, προσεγγίστηκαν σημαντικά ζητήματα της πόλης σε θέματα κινητικότητας και τουρισμού.

Ο δεύτερος εκπαιδευτικός κύκλος εστίασε σε «Στρατηγικές για ευαισθητοποίηση και αλλαγή συμπεριφοράς», όπου  οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμπνευστούν από επιτυχημένες εκστρατείες, βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη και εργαλεία, που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση βιώσιμων τρόπων κινητικότητας και στην ανάδειξη της πόλης ως πράσινου, βιώσιμου προορισμού.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο ολοκληρώνεται με τον τρίτο εκπαιδευτικό κύκλο με θέμα «Αναπτύσσοντας ένα στοχευμένο σχέδιο για τους επισκέπτες του Ρεθύμνου. Προοπτικές ανάπτυξης». Η αξιοποίηση των γνώσεων, καλών παραδειγμάτων και τα αποτελέσματα ομαδικών εργασιών που μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες κατά τις δύο προηγούμενες εκπαιδευτικές ενότητες, γίνονται η βάση για την επεξεργασία ενός εφαρμόσιμου σχεδίου δράσης, με συμμετοχικό σχεδιασμό, για να γίνει η πόλη μας ακόμα πιο ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Στο σεμινάριο συμμετέχουν ο Δήμος Ρεθύμνης, το Γραφείο Αντιδημάρχου Τουρισμού – Επιχειρηματικότητας – Εθελοντισμού, το Αυτοτελές Τμήμα Τουρισμού – Πολιτισμού, το Tμήμα Προγραμματισμού, Βιώσιμης  Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (ΚΕΔΗΡ), ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, η Ομοσπονδία Τουριστικών Κατοικιών και Ενοικιαζόμενων Δωματίων Νομού Ρεθύμνης, εκπρόσωποι ξενοδοχειακών μονάδων και του τεχνικού κόσμου.  

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ