Ευαγγελισμός: Επιστολή με υπογραφές από 71 γείτονες

Newsroom
Newsroom

Το "χθες" και το "σήμερα" του ιστορικού κτιρίου μέσα από τα "μάτια" της γειτονιάς

Τον προβληματισμό τους για το κτίριο του Ευαγγελισμού, μετά την προ διμήνου αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωσή του υπό κατάληψη, ως τότε, κτιρίου, εκφράζουν κάτοικοι της γύρω περιοχής. Σε επιστολή την οποία υπογράφουν 71 κάτοικοι, επισημαίνεται ο ρόλος που διαδραμάτιζαν τα άτομα που κατοικούσαν στο κτίριο, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη, αναφέροντας πως "ο Ευαγγελισμός στέκεται, γιατί οι κάτοικοί του μερίμνησαν όλα αυτά τα χρόνια", ενώ στο χώρο συγκεντρωνόταν ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες της Θεσσαλίας, όπως είχε γίνει και για τους σεισμόπληκτους του δήμου Μινώα. Στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά στη σημερινή κατάσταση του κτιρίου, το οποίο τσιμετώθηκε σε παράθυρα και πόρτες, αν και ιστορικό και διατηρητέο, ενώ ερώτημα απευθύνεται αναφορικά με τη βίαιη εκκένωση και το κατά πόσο οι ενέργειες ήταν ενδεδειγμένες και με μέριμνα για την ασφάλεια των ανθρώπων. 


Η επιστολή των 71 κατοίκων πέριξ του Ευαγγελισμού

Ως Ηρακλειώτες και Ηρακλειώτισσες, κάτοικοι της περιοχής του κέντρου, θέλουμε με την επιστολή αυτή προς την τοπική κοινωνία να καταθέσουμε προβληματισμούς αναφορικά με τη συνθήκη που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη γειτονιά πέριξ της παλιάς κλινικής του «Ευαγγελισμού», τη γειτονιά μας.

Πρώτα από όλα, θα μιλήσουμε για τη δική μας εμπειρία. Το ιστορικό κτίριο του Ευαγγελισμού μετρά έναν αιώνα ζωής. Από το 1985 εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα το κτίριο να ρημάζει και να αποτελεί για τη γειτονιά μια εστία μόλυνσης. Τα 17 χρόνια ερήμωσης διακόπηκαν με την κατάληψή του από νέους ανθρώπους, οι οποίοι, με διαρκείς προσπάθειες συντήρησής του, το φρόντισαν καθιστώντας το έναν βιώσιμο λειτουργικό χώρο. Αν, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, ο Ευαγγελισμός στέκεται, γιατί οι κάτοικοί του μερίμνησαν όλα αυτά τα χρόνια. Σημειώνεται δε ότι τον τελευταίο καιρό οι κάτοικοι του Ευαγγελισμού μάζευαν είδη πρώτης ανάγκης, για να αποσταλούν ως βοήθεια στους πληγέντες της Θεσσαλίας. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες κινήσεις και για τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι. 

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 30 Σεπτέμβρη, άλλαξαν άρδην το κλίμα στη γειτονιά. Πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν στην περιοχή με σκοπό τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης του Ευαγγελισμού. Αποτέλεσμα; Ανθρωποκυνηγητό, φωνές, ένα σκηνικό πανικού. Παραλίγο να θρηνούμε το θάνατο ενός νεαρού ανθρώπου, ο οποίος, αν και του είχαν περαστεί ήδη χειροπέδες από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, έπεσε από την ταράτσα του κτιρίου, από ύψος 12 περίπου μέτρων. Ευτυχώς, κατά την πτώση του προσέκρουσε σε παρακείμενο δέντρο, γεγονός που ελάφρυνε μεν την πτώση του, δεν απέτρεψε, ωστόσο, τα πολλαπλά σοβαρά κατάγματα. Ήταν οι ενδεδειγμένες και αναγκαίες ενέργειες; Οι όποιες ενέργειες δεν έπρεπε να γίνουν παίρνοντας, σε κάθε περίπτωση, μέτρα για την ασφάλεια όλων και βεβαίως και όσων βρίσκονταν μέσα στο κτίριο;

Και μετά από όλα αυτά τι; Η τσιμέντωση των παραθύρων και της εισόδου του κτιρίου· μια πράξη αδιανόητη δεδομένου ότι το ιστορικό αυτό κτίριο αποτελεί διατηρητέο μνημείο. Η σημερινή εικόνα; Εικόνα απαξίωσης και άπωσης, που μόνο θλίψη και αγανάκτηση γεννά. Με τον τρόπο αυτό διαχείρισης το κτίριο για την κοινωνία έκλεισε. Αναρωτιόμαστε: πώς γίνεται να έρχεται ένας δημόσιος φορέας, το πανεπιστήμιο, μαζί με την αστυνομία και να προβαίνουν σε αυτήν την επέμβαση, σε αυτές τις εργασίες αλλοίωσης; Ποια είναι άραγε η έμπρακτη στάση, αντίδραση της αρχαιολογίας σ’ όλα αυτά, για την αποτελεσματική προστασία του μνημείου από αυτήν τη σοβαρή φθορά και αλλοίωση;

Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε τέτοιες πρακτικές, που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές και που διατάραξαν την κοινή ησυχία της γειτονιάς μας.

Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο τσιμέντωμα του ιστορικού κτιρίου του Ευαγγελισμού, στη θλιβερή και αποκρουστική σημερινή εικόνα του διατηρητέου κτιρίου. 
 

Πρωτοβουλία γειτόνων κέντρου Ηρακλείου Κρήτης

Υπογραφές

 

1. Ανδρουλάκη Γεωργία

2. Ανδρουλάκης Στέλιος

3. Ασδρέ Άννα Μαρία

4. Βακιρτζιάν Ζιράρ

5. Βακιρτζιάν Στεπάν

6. Βακιρτζιάν Σωκράτης

7. Βαριτάκη Γεωργία

8. Βλατάκης Γιάννης

9. Βλατάκης Κώστας

10. Βλατάκης Στέλιος

11. Βλοντακης Γεώργιος

13. Γιαννάκη Μαρία

14. Γραμματικάκης Οδυσσέας

15. Δερμιτζάκη Βιβή

16. Δετοράκης Άρης

17. Διακάκη Κατερίνα

18. Δρακωνάκης Νίκος

19. Ζαχαριουδάκη Λιάνα

20. Ζερβός Στέλιος

21. Ζίβα Αναστασία

22. Ζυμωνοπούλου Μαρία Ισαβέλλα

23. Θέμελης Γιάννης

24. Καγιαμπάκη Ελένη

25. Καγιαμπάκη Μαρία

26. Καρτσάκη Ιωάννα

27. Κουβίδη Μαρία

28. Κρασαγάκη Ελευθερία

29. Κρασαγάκης Στέφανος

30. Μαρία Πολυζωάκη

31. Μαριαλένα Μπιζανάκη

32. Μαρκάκη Μαργαρίτα

33. Μαυράκη Αριστέα

34. Μελετάκης Γιώργος

35. Μιχελάκη Έλλη

36. Μουδάτσου Αργυρώ

37. Νιάρχος  Γιάννης

38. Νικολακάκης Γιώργος

39. Νικολιδάκη Ελένη

40. Ξενικάκη Δέσποινα

41. Ορέστης Μιχελάκης

42. Παναγιωτοπούλου Εύη

43. Παπαδημητρίου Αθανασία

44. Παπουτσάκης Μανόλης

45. Πέδου Μαρία

46. Περάκη Βέτα

47. Περοδασκαλάκη Αναστασία

48. Πλαγιωτάκη Μαρία

49. Ραμπαλάκος Γιάννης

50. Ρελάκη Αγγελική

51. Ρελάκη Ελευθερία

52. Ρελάκης Νίκος

53. Ρίζου Καίτη

54. Σαββιδάκη Φωτεινή

55. Σαρτζετάκη Αθηνά

56. Σμαραγδής Κώστας

57. Σμαραγδής Παντελής

58. Σολακάκης Γιώργος

59. Στεφανίδης Αλέξανδρος

60. Στιβακτάκης Νίκος

61. Σύρρου Δανάη

62. Τσαγκαράκη Ευαγγελία

63. Τσαγκαράκη Ιωάννα

64. Τσούρτη Αντωνία

65. Φαρσάρης Νίκος

66. Φιρφιρής Παντελής

67. Φραγκιαδάκης Μιχάλης

68. Φωτόπουλος Γιώργος

69. Χαλαμπαλάκης Μάνος

70. Χαφνάβη Ελένη

71. Χρονάκης Στέλιος


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ