Φοιτητική στέγη σαν «χρυσός»: Σπάνια και πάνακριβα τα σπίτια για φοιτητές στην Κρήτη

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η προσπάθεια για εύρεση φοιτητικής στέγης στην Κρήτη καθώς τα διαθέσιμα σπίτια και διαμερίσματα είναι ελάχιστα και περιζήτητα.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι τιμές να έχουν εκτιναχθεί κατά 15-20% το 2023 σε σχέση με το 2022, όπως αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου κ. Κώστας Αράπογλου.

Οι παράγοντες οι οποίοι συντελούν στην αύξηση των τιμών είναι πολλοί: το Ηράκλειο, αλλά και η Κρήτη εν γένει, είναι ένας τουριστικός προορισμός με συνέπεια οι τιμές στο νησί να εμφανίζουν μία γενικότερη ανοδική τάση σε σχέση με τις τιμές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Επιπλέον, «είναι λίγα τα διαμερίσματα που προορίζονται για φοιτητική στέγη λόγω του ότι πολλά έχουν αποσυρθεί για να γίνουν airbnb. Βασικός παράγοντας επίσης είναι ότι δεν υπήρξε ανοικοδόμηση λόγω της οικονομικής κρίσης ή οι ιδιοκτήτες δεν έχουν χρήματα να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις» αναφέρει στο Cretalive η κ. Άρτεμις Μαυράκη, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών νομού Ηρακλείου και ταυτόχρονα συμπληρώνει ότι «εξαιτίας των κόκκινων δανείων πολλά διαμερίσματα έχουν περιέλθει στην κυριότητα των funds».

Ένας άλλος παράγοντας για την εκτίναξη των τιμών είναι η δυσκολία στην εύρευση φοιτητικής στέγης: τα διαθέσιμα σπίτια είναι λίγα ενώ η ζήτηση είναι αρκετά αυξημένη.

Βέβαια σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι πολλά σπίτια στην Κρήτη έχουν αποσυρθεί από τη βραχυχρόνια μίσθωση -σε σχέση με πέρυσι- και δίδονται για ενοικίαση σε φοιτητές. Ωστόσο ακόμα και με αυτό ως δεδομένο η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει την υψηλή ζήτηση.
 

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Σύμφωνα με την κ. Μαυράκη οι τιμές για ένα διαμέρισμα που δεν βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου είναι κατά μέσο όρο 10 ευρώ/τ.μ. ενώ για το κέντρο της πόλης οι τιμές εκτινάσσονται στα 12- 14 ευρώ/τ.μ. Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και στις άλλες μεγάλες φοιτητουπόλεις τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στα Χανιά.

Σε κάθε περίπτωση εκτός κέντρου των πόλεων υπάρχει προσφορά (ακόμα και σήμερα) και σε προσιτές τιμές. Ιδιοκτήτες καθώς και φοιτητές μπορούν να επισκέπτονται το enidani.gr ή το pomida.gr για περισσότερες πληροφορίες.
 

Κρητικοί φοιτητές απευθύνονται σε μεσίτες για εύρεση κατοικίας σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Πάρα πολλοί είναι οι Κρητικοί φοιτητές οι οποίοι απευθύνονται σε τοπικούς μεσίτες προκειμένου να ενοικιάσουν σπίτι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

«Απευθύνονται σε εμάς διότι ψάχνουν μόνοι τους και απογοητεύονται καθώς δεν γνωρίζουν τις περιοχές που εξυπηρετούν από και προς το Πανεπιστήμιο. Οι μεσίτες γλιτώνουν τους πελάτες από έξοδα και κόπο όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους εξυπηρετήσουμε. Προσπαθούμε με γνωστούς και συνεργάτες από άλλες πόλεις να βρούμε λύσεις καθώς εμείς δεν έχουμε διαμερίσματα στη διάθεσή μας σε άλλες πόλεις» τονίζει η πρόεδρος των Κτηματομεσιτών ν. Ηρακλείου.
 

Καταγγελίες- Τί πρέπει να προσέξετε

Τα μάτια τους «δεκατέσσερα» οφείλουν να έχουν οι ιδιοκτήτες καθώς πληροφορίες που έφθασαν στο Cretalive αναφέρουν το φαινόμενο μεσίτες να παίρνουν αγγελίες από εφημερίδες και έπειτα να ζητούν αμοιβή από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών.

Η κ. Μαυράκη υπογραμμίζει κατηγορηματικά σχετικά με το ζήτημα ότι «δεν υποχρεούνται στην καταβολή μεσιτικής αμοιβής ο ιδιοκτήτης που δεν έχει δώσει εντολή για μίσθωση του ακινήτου του σε μεσίτη».

Λύση η συγκατοίκηση

Τέλος, τόσο η κ. Μαυράκη όσο και ο κ. Αράπογλου συμφωνούν στο ότι η λύση ενάντια στην εκτίναξη των τιμών στα μισθώματα, στο υψηλό κόστος διαβίωσης καθώς και στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα για τη συντήρηση μίας φοιτητικής εστίας είναι η συγκατοίκηση.

«Ήταν ένα μοντέλο που επανήλθε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σταδιακά ατόνησε και πλέον επιστρέφει δυναμικά» αναφέρει η πρόεδρος των Κτηματομεσιτών.

 

Δείτε επίσης:

Φοιτητικό σπίτι: Βάζει "φωτιά" στον οικογενειακό προϋπολογισμό- Δείτε πίνακες

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ