Γ. Κεφαλογιάννης: Αναπτυξιακός στόχος στρατηγικής σημασίας η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της ευρύτερης περιοχής Αμαρίου

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις εξελίξεις που δρομολογούνται αναφορικά με το μεγάλο έργο της κατασκευής του φράγματος στον Πλατύ ποταμό

Αμεσα θα γίνει o ορισμός τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία δημοπράτησης της προκαταρκτικής μελέτης για τις δύο λιμνοδεξαμενές στον Δήμο Αμαρίου, όπως επισημάνθηκε κατά την επίσκεψη κλιμακίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αποτελούμενο από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον γενικό διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Αντώνιο Κοτσώνη και στελέχη του υπουργείου.

   Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις εξελίξεις που δρομολογούνται αναφορικά με το μεγάλο έργο της κατασκευής του φράγματος στον Πλατύ ποταμό, σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου, προκρίνοντας την κατασκευή δύο λιμνοδεξαμενών έναντι του υποέργου που προέβλεπε την κατασκευή ενός δευτέρου, μικρότερου φράγματος στο Γερακάρι και τις Ελένες.

   Οι αρμόδιοι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τη συνοδεία τεχνικών συμβούλων, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να εξετάσουν ιδίοις όμμασι το σύνολο των προτεινόμενων περιοχών, έχοντας πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Όπως επισημάνθηκε, το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο θα προχωρήσει στον ορισμό τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία δημοπράτησης της προκαταρκτικής σχετικής μελέτης, ώστε να οριστικοποιηθεί η ακριβής θέση κατασκευής των προτεινόμενων λιμναδεξαμενών. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στην περιοχή όπου έχει χωροθετηθεί η κατασκευή του φράγματος στον Πλατύ ποταμό, όπου οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες και μελετητές τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.

   Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής Ρεθύμνου: «Η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της ευρύτερης περιοχής είναι ένας αναπτυξιακός στόχος στρατηγικής σημασίας. Με το κύριο έργο του φράγματος του Πλατύ, που αποτελεί εθνική προτεραιότητα αλλά και στοίχημα για τον τόπο μας, θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια νέα προοπτική για την ευρύτερη περιοχή». Σε σχέση με τις επισημάνσεις και παρατηρήσεις των κατοίκων, όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης: «Η αρμόδια υπηρεσία αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη όλων των ενεργειών για την υλοποίηση ρεαλιστικών και στοχευμένων προτάσεων για την ευρύτερη περιοχή, που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην αναπτυξιακή προοπτική του Αμαρίου. Προχωράμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού της Κρήτης».

   Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει η έμπρακτη πολιτική βούληση να προχωρήσει το έργο. «Το φράγμα του Πλατύ ποταμού σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες λιμνοδεξαμενές, αναμένεται να επιλύσει μεγάλα ζητήματα άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα στη πλειοψηφία των περιπτώσεων με φυσική ροή, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο, τόσο το οικονομικό κόστος, όσο και ενδεχόμενες επιβλαβείς συνέπειες στις υφιστάμενες κλιματικές συνθήκες».

   Να σημειωθεί πως από τον Δήμο Αμαρίου εκπονούνται μελέτες για αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικούς σε μια σειρά οικισμών στη ευρύτερη περιοχή γύρω από την προτεινόμενη θέση κατασκευής των έργων, όπως για παράδειγμα στους οικισμούς Γερακαρίου, Ελενών και στα Μεσονήσια. Τα έργα αυτά σύμφωνα με τον κ. Μουρτζανό, κρίνονται απολύτως αναγκαία για την προστασία του υδάτινου δυναμικού της περιοχής.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ