Γ. Παπαδόπουλος στο Cretalive: "Ηταν ένας σεισμός που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια"

Σταύρος Καραΐνδρος
Σταύρος Καραΐνδρος

Μπορεί να προκληθεί σεισμός από "ανθρώπινο χέρι"; Τι μας έμαθε ο "σεισμός του Αρκαλοχωρίου" και τι να φοβόμαστε; Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος απαντά στο Cretalive.gr.

Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, γνωστό ως "σεισμός του Αρκαλοχωρίου", που ισοπέδωσε χωριά και βύθισε στην απόγνωση τους κατοίκους τους, το Cretalive.gr επιστρέφει στο επίκεντρο με ένα μεγάλο αφιέρωμα. Με αυτή την αφορμή συζητήσαμε με τον καθηγητή σεισμολογίας, Γεράσιμο Παπαδόπουλο για όλα όσα μάθαμε, θέλουμε να γνωρίζουμε και όλα όσα αναπτύχθηκαν μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Η συζήτηση με τον κ.Παπαδόπουλο ξέφυγε από τα στενά όρια της περίφημης ατάκας που είθισται να χρησιμοποιούν οι σεισμολόγοι, "παρακολουθούμε το φαινόμενο" και επικεντρωθήκαμε σε όσα μας άφησε ο σεισμός, αν η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική, αν περιμένουμε κάτι άλλο και αναφερθήκαμε στις θεωρίες συνωμοσίας που συνόδευσαν το συγκεκριμένο σεισμό.

Μιλήσαμε για το φαινόμενο της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021 και πως αυτό "συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια", συζητήσαμε για το ρήγμα στο Καστέλλι και το αεροδρόμιο, την τρομολαγνεία που από πίσω κρύβει οικονομικό συμφέρον, αναφερθήκαμε στη σοσιαλμιντιακή συνωμοσιολογία για το αν ένας σεισμός μπορεί να προκληθεί από "ανθρώπινο χέρι" και εντοπίσαμε τις ομοιότητες με τον προηγούμενο μεγάλο και καταστροφικό σεισμό, αυτόν της Πάρνηθας το 1999.

Ακούστε το podcast του Cretalive.gr με καλεσμένο τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο:

 

Δείτε επίσης:

Cretalive Εν Δράσει: Ένας χρόνος από το "χτύπημα" των ρίχτερ 

Ένα χρόνο μετά, ο Προφήτης Ηλίας "στέκεται" ξανά στο λόφο

 

Διαβάστε όλα τα ρεπορτάζ στο πλαίσιο του "Cretalive Εν Δράσει: Ένας χρόνος από το "χτύπημα" των ρίχτερ"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ