ΚΡΗΤΗ

Γ. Ταταράκης: «Η νότια Κρήτη δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο των μεγάλων υποδομών»

Η ομιλία του δημάρχου Αγίου Βασιλείου στην ευρεία σύσκεψη στο Σπήλι για την οδική σύνδεση του νέου διεθνούς αεροδρομίου με το νότο

spili

«Η νότια Κρήτη δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο των μεγάλων υποδομών» τόνισε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ευρείας σύσκεψης των δημάρχων του νότου και φορέων της Κρήτης στο Σπήλι, με κοινό αίτημα την οδική σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης. 

Ο κ. Ταταράκης πρότεινε μάλιστα κοινή επίσκεψη των 8 Κρητικών δημάρχων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να παρουσιάσουν αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις προτάσεις τους και να ζητήσουν σαφές χρονοδιάγραμμα εν εργειών, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προτεραιοποίηση της νότιας σύνδεσης στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για το νησί είτε αφορά τμήματα του ΝΟΑΚ είτε αφορά τα Υποστηρικτικά Δίκτυα. 

Image
spili

Αναλυτικά η ομιλία του δημάρχου Αγίου Βασιλείου έχει ως εξής:  «Κυρίες και Κύριοι θα ήθελα να σας καλωσορίζω στο Δημαρχείο Αγίου Βασιλείου και σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση σας και την παρουσία σας στη σημερινή συνάντηση.
Στη σημερινή μας σύσκεψη συμμετέχουν και οι οκτώ συνάδελφοι Δήμαρχοι, με τους οποίους αναλάβαμε από κοινού αυτή την πρωτοβουλία:

  • Παντελής Μουρτζανός Δήμαρχος Αμαρίου
  • Μανώλης Κοκοσάλης Δήμαρχος Αρχανών–Αστερουσίων
  • ΠάυλοςΜπαριτάκης Δήμαρχος Βιάννου
  • Μιχάλης Κοκολάκης Δήμαρχος Γόρτυνας
  • Μανώλης Φραγκούλης Δήμαρχος Ιεράπετρας
  • Βασίλης Κεγκέρογλου Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας
  • Γρήγορης Νικολιδακης Δήμαρχος Φαιστού
  • Ρεθύμνου Μανώλης Χνάρης
  • Ο Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης δεν κατάφερε να βρίσκεται σήμερα μαζί αλλά τον εκπροσωπεί ο Νίκος Νεβεσκιώτης
  • Λευτέρης Αυγενάκης
  • Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Μιχαήλ Βάμβουκας
  • Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής
  • Οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι Βαγγέλης Τσουδερός,  
  • Ευαγγέλια Δερμιτζάκη – Ουρανού
  • Νικόλαος Μανουσάκης
  • Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης Γιώργος Γιακουμάκης
  • Καθώς και εκπρόσωπος του ΤΕΕ, η πρόεδρος της Ν.Ε ΤΕΕ Ρεθύμνου Γεωργία Μανωλίτση

Κυρίες και κύριοι,
Η σημερινή μας κοινή μας πρωτοβουλία με τους συναδέλφους Δημάρχους της Νότιας Κρήτης δεν είναι μια τυπική σύσκεψη. Είναι μια συνάντηση ευθύνης. Μια συνάντηση που εκφράζει την κοινή μας βούληση να διαμορφώσουμε ενιαία και ισχυρή φωνή για ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας: τη νότια σύνδεση με το νέο Αεροδρόμιο Καστελίου.
Το νέο διεθνές αεροδρόμιο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης. Δημιουργεί νέες προοπτικές, νέες ροές, νέες δυνατότητες. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι αν αυτές οι δυνατότητες θα κατανεμηθούν ισόρροπα ή αν θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ήδη υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ βόρειας και νότιας πλευράς του νησιού.
Για εμάς, η νότια Κρήτη δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο των μεγάλων υποδομών. 
Η σύγχρονη, ασφαλής και λειτουργική οδική σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο δεν είναι απλώς τεχνικό έργο. Είναι προϋπόθεση ισόρροπης ανάπτυξης. Είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής. Είναι θέμα οδικής ασφάλειας. Είναι εργαλείο βιώσιμης τουριστικής και παραγωγικής προοπτικής.

Image
spili


Ιδιαίτερα για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, η σύνδεση αυτή αποκτά καθοριστική σημασία. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με έντονη τουριστική δραστηριότητα, με μεγάλους τουριστικούς προορισμούς όπως ο Πλακιάς, η Αγία Γαλήνη, η Τριόπετρα. Ένας Δήμος με δυναμικό πρωτογενή τομέα, με σημαντικό φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα. Η γεωγραφική μας θέση, που διαχρονικά αποτέλεσε περιορισμό και μειονέκτημα όσον αφορά τη προσβασιμότητα στις πύλες εισόδου, μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε αναπτυξιακό πλεονέκτημα.
Η βελτίωση της πρόσβασης από και προς το νέο αεροδρόμιο θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα, θα διευκολύνει τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς μας, θα αναβαθμίσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών μας και θα δημιουργήσει πραγματικές προϋποθέσεις επενδύσεων.
Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχουν μελέτες, υπάρχει τεκμηρίωση. Σε ότι αφορά την περιοχή του Δήμου μου, υπάρχουν ώριμες μελέτες από την Περιφέρια Κρήτης στα τμήματα από Παλέ μέχρι Σπήλι και από Σπήλι μέχρι Αγία Γαλήνη ενώ έχει ήδη κατασκευαστεί το τμήμα Παλέ-Αρμένοι. Αυτό που απαιτείται πλέον είναι σαφής προτεραιοποίηση, χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα. 
Χρειαζόμαστε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, όπου οι μεγάλες υποδομές θα λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.  Σε αυτές τις υποδομές θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και συνοδά έργα όπως η κατασκευή σύραγγας στο φαράγγι Κοτσιφου, η νότια υποστηρικτική οδός παραλιακά κά
Σήμερα, δεν βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε γενικές διαπιστώσεις ή να συζητάμε τα αυτονόητα. Ούτε βέβαια σταματάει σήμερα η προσπάθεια μας. Βρισκόμαστε εδώ για να διαμορφώσουμε κοινή πρόταση. 
Να αναδείξουμε τις ανάγκες κάθε περιοχής. 
Να αποτυπώσουμε τεκμηριωμένα τα οφέλη και να χαράξουμε κοινή στρατηγική διεκδίκησης.
Θα ήθελα, λοιπόν, να καλέσω αρχικά κάθε Δήμαρχο να παρουσιάσει τα ιδιαίτερα δεδομένα και τις ανάγκες της περιοχής του:ποιες είναι οι ελλείψεις,ποιες οι προτεραιότητες, ποιες είναι οι προτάσεις του, ποιος είναι ο βαθμός ωριμότητας των μελετών που έχουν γίνει ή ποιες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στη συνέχεια προτείνω την έκδοση ψηφίσματος το οποίο θα δημοσιεύσουμε στον τύπο.
Επίσης, προτείνω να πραγματοποιήσουμε και οι οκτώ Δήμαρχοι κοινή επίσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να παρουσιάσουμε αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις προτάσεις μας και να ζητήσουμε σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προτεραιοποίηση της νότιας σύνδεσης στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για το νησί είτε αφορά τμήματα του ΝΟΑΚ είτε αφορά τα Υποστηρικτικά Δίκτυα. 
Η παρουσία μας εκεί πρέπει να είναι ενιαία, συντονισμένη και αποφασιστική, μεταφέροντας το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η νότια Κρήτη διεκδικεί με σοβαρότητακαι κοινή φωνή το αυτονόητο δικαίωμά της σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές.
Σε αυτή την προσπάθεια, η στήριξη και η ενεργός συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς έχει ήδη συμβάλει ουσιαστικά με τον σχεδιασμό και τις σχετικές μελέτες που αποτελούν τη βάση για τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, η παρουσία και η στήριξη των Βουλευτών είναι αναγκαία, ώστε το κοινό μας αίτημα να εκφραστεί με συνέπεια και ισχύ σε κεντρικό επίπεδο. 
Τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια και βέβαια το Τεχνικό Επιμελητήριο μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, τόσο στην ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης του έργου όσο και στην τεχνική τεκμηρίωση και διαμόρφωση ώριμων, εφαρμόσιμων προτάσεων. 
Θέλουμε όλους τους θεσμικούς φορείς συμμέτοχους και συμπορευτές σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.
Για αυτό και θέλουμε να ακούσουμε και όλους εσάς σήμερα. 
Μόνο μέσα από αυτή τη συλλογική και τεκμηριωμένη προσέγγιση μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα συμπαγές μέτωπο και να απευθυνθούμε στην Πολιτεία με σαφή, ρεαλιστική και υλοποιήσιμη πρόταση.
Η νότια Κρήτη αξίζει ίσες ευκαιρίες.
Αξίζει ασφαλείς υποδομές.
Αξίζει να συμμετέχει ισότιμα στη νέα αναπτυξιακή εποχή που διαμορφώνεται.
Σας ευχαριστώ και προσβλέπω σε έναν ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 
 



 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση