Γ. Τσικανδηλάκης: Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των self tests

Τι λέει το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα των self tests, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου το μέλος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Ο προβληματισμός του είναι διττός: Έγκειται και στην πραγματική εικόνα που παρουσιάζουν οι δειγματοληψίες, αλλά και στον περιορισμό των ανθρώπων που θα έχουν θετικά δείγματα.

Για το δεύτερο σκέλος, ο κ. Τσικανδηλάκης εξαίρεσε τους μαθητές, αφού όπως είπε, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι νοσούν, οι ίδιοι ο γονείς τους θα αποφασίσουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ο πρώην πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου δεν είναι το ίδιο σίγουρος, για άτομα που έχουν ή εργάζονται σε επιχειρήσεις. Δεν αποκλείεται να προκύψουν περιπτώσεις απόκρυψης των πραγματικών... αποτελεσμάτων, προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω οικονομικά ένα μαγαζί.

Και πάλι όμως, ένα τεστ μπορεί να μην αποτυπώνει τα πραγματικά νούμερα. Ένα τεστ βγαίνει θετικό περίπου πέντε μέρες αφότου αρρωστήσει κάποιος, ανέφερε ο κ. Τσικανδηλάκης. Η αποτελεσματικότητα, δε, των δειγματοληψιών αγγίζει το 50-60%, πρόσθεσε το  μέλος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

"Είναι δεδομένο ότι όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε κανονικότητα" τόνισε ο κ. Τσικανδηλάκης, αλλά τούτο πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να γίνει με έναν πιο σαφή επιστημονικό τρόπο, σίγουρα πιο ευέλικτο.

Η αντιπρότασή του, η συνταγογράφηση των τεστ πολύ νωρίτερα, έστω και αν αυτά δεν είναι απολύτως ακριβή, για να αποφευχθούν πολύ γρηγορότερα κάποια πράγματα. Ακολούθως, να γίνεται ιχνηλάτηση στο περιβάλλον του νοσούντα.

"Όπως μας έπαιζαν τη μουσική πηγαίναμε" παρατήρησε ο κ. Τσικανδηλάκης. Ο εναλλακτικός τρόπος που προτείνει βοηθάει -όπως είπε - και στην σωστή ιχνηλάτηση των επαφών ενός νοσούντα, κατ' επέκταση και την αποφυγή προβλημάτων στο άμεσο κιόλας μέλλον.

Συν τοις άλλοις, ανέφερε ο κ. Τσικανδηλάκης, με τη συνταγογράφηση και την διενέργεια τεστ (και όχι σελφ τεστ) στα ιατρεία, δεν θα μπορεί κανείς να κρύψει το κάθε αποτέλεσμα, το οποίο θα καταγράφεται σε μία ειδική πλατφόρμα. 

Αυτή η μέθοδος θα μας δώσει έναν έλεγχο της κατάστασης κατά 60-70%, υπολογίζει το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

"Με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια" υπογράμμισε ο ίδιος, αυτός ο μηχανισμός θα " λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ