Γενική απεργία στις 9 Νοεμβρίου

Newsroom
Newsroom

Κάλεσμα από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου

Στις 9 Νοέμβρη καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο των Τροφίμων- Ποτών να σηκώσουν κεφάλι! Καθημερινά μας λένε πως ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολος, πως θα πεινάσουμε και θα παγώσουμε. Εμείς που παράγουμε, επεξεργαζόμαστε και διακινούμε όλα τα τρόφιμα δε μπορούμε να ταΐσουμε τις οικογένειές μας αξιοπρεπώς, εμείς που παράγουμε τα πάντα, που πληρώσαμε την κρίση, πληρώσαμε την πανδημία, πληρώσαμε την ανάπτυξη, τώρα θα πληρώσουμε και τον πόλεμο.

Μας ξεζουμίζουν με τη φορολογία, με το ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για να τα δίνουν σε όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία, για να γίνονται επιδοτήσεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να μεγαλώνουν αυτοί τις τσέπες τους κι εμείς να πρέπει να ξαναβάλουμε το χέρι στην τσέπη για να πάει το παιδί μας στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, για να πάμε στο γιατρό, αφού όλα αυτά τα αφήνουν να ρημάζουν κι ας μας γδέρνουν καθημερινά! Στον κλάδο μας, οι μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους, κάνουν νέες επενδύσεις. Μας λένε πως αν κάνουμε υπομονή θα έρθουν καλύτερες μέρες, όμως η υπομονή μας εξαντλείται κάθε φορά που πάμε στο σουπερμάρκετ, κάθε φορά που πάμε στο βενζινάδικο, κάθε φορά που μας έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος.

Ας αναρωτηθεί ο καθένας μας: 

Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε να ζούμε με pass και voucher; 

Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε να μας λένε πως αν δεν προσαρμοστούμε θα πεθάνουμε; 

Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε να πληρωνόμαστε με κουπόνια, να δουλεύουμε μαύρες υπερωρίες (όταν τις πληρωνόμαστε…), να μας στύβουν κάθε μέρα στη δουλειά και να βγάζουμε το ένα πρόβλημα υγείας μετά το άλλο, να δουλεύουμε με ανεπαρκή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας;

Ποιος εργαζόμενος θέλει τα λεφτά που βγάζει να αρκούν μόνο για ένα πιάτο φαΐ και για τη βενζίνη για να ξαναπάει στη δουλειά;

Από πότε έχουμε να δούμε αύξηση στο μισθό μας, τη στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 10% κάθε μήνα;

Ως πότε τελικά θα μας λένε «μη μιλάς γιατί αλλού είναι χειρότερα»;

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΗΔΗ!

Οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν προσαρμοζόμαστε. Δε θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλες, νεκροθάφτες. Και το λέμε αυτό διότι ξέρουμε, έχουμε μεγάλη πείρα πλέον. Ξέρουμε ότι ο βαρύς χειμώνας που μας λένε ότι έρχεται για μας, είναι ένα ελαφρύ κερδοφόρο καλοκαίρι για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ! ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ!

Σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται, οργανώνονται στα σωματεία τους, διεκδικούν, απεργούν, έχουν κατακτήσεις! Στη Βρετανία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία, στη Γερμανια, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ απεργούν οι εργάτες στο Μετρό, οδηγοί λεωφορείων και οδηγοί ταξί, δάσκαλοι, λιμενεργάτες, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στις αερομεταφορές και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, σιδηροδρομικοί, στα φαστφουντάδικα, στα σχολεία! Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις που θα είναι πάνω από το ύψος του πληθωρισμού και θα κατοχυρώνονται με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και βελτίωση των συνθηκών εργασίας (ωράρια, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, προσλήψεις προσωπικού κτλ).

Στη χώρα μας έχουμε τα ελπιδοφόρα παραδείγματα, όπως στην efood, στους οικοδόμους, στην Cosco, στη Μαλαματίνα, στη ΛΑΡΚΟ, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Οι εργαζόμενοι σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οργανώθηκαν για πρώτη φορά στο σωματείο τους, απέργησαν για πρώτη φορά, κατάφεραν να νικήσουν το φόβο τους και να πιστέψουν στη δύναμή τους και είχαν κατακτήσεις, πολύ σημαντικές για όλους μας. Αυξήσεις στους μισθούς με  μείωση των ωραρίων εργασίας, βελτίωση των συνθηκών της δουλειάς τους.

Στις 24 Οκτώβρη το Συνδικάτο μας σε καλεί σε Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο, στις 7μμ, για να συζητήσουμε τα προβλήματα του κλάδου μας, για να δυναμώσει ο αγώνας μας σε κάθε επιχείρηση

 ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑ! ΝΑ ΝΕΚΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ!

ΠΡΟΤΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

• Την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και υποχρεωτική εφαρμογή. 

• ΕΓΣΣΕ 825€ κατώτερο μεικτό μισθό ως βάση διαπραγμάτευσης για αυξήσεις. 

• Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.

• Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

• Μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

• Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

• Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.

• Απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να κλείσουν στην χώρα μας οι βάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ