Γιατροί κατά Διοίκησης ΠΑΓΝΗ: Απαιτεί γενναιότητα μια δημόσια συγνώμη

Newsroom
Newsroom

Βολές με αφορμή το θέμα της νόσησης τριών αναισθησιολόγων

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου αλλά και της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών ΠΑΓΝΗ, προκάλεσε η ενέργεια της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, να στείλει, όπως έγραψε το Cretalive, γιατρό εργασίας στα σπίτια τριών αναισθησιολόγων που είχαν δηλώσει ότι νοσούσαν από covid, για να επιβεβαιώσει την ασθένειά τους. 

Αναλυτικά στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου και η Τριμελής Επιτροπή Γιατρών ΠΑΓΝΗ καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια της Διοίκησης του ΠαΓΝΗ να στείλει γιατρό εργασίας στα σπίτια τριών συναδέλφων αναισθησιολόγων που νοσούσαν από covid, για να επιβεβαιώσει την ασθένειά τους, αμφισβητώντας την ειλικρίνεια, την επαγγελματική και προσωπική τους αξιοπιστία και ακεραιότητα. 

Αφορμή ήταν η αδυναμία λειτουργίας και των έξι χειρουργικών κρεβατιών στις 27 Δεκέμβρη, παρόλο που έγινε ανάκληση μιας κανονικής άδειας. Δεν είναι η πρώτη φορά που περιορίζονται τα τακτικά χειρουργεία ή άλλες δραστηριότητες του αναισθησιολογικού τμήματος (π.χ. του ιατρείου πόνου) κατά την περίοδο αναρρωτικών ή κανονικών αδειών των γιατρών, τις οποίες η διοίκηση επιχειρεί να κόψει. Αιτία είναι ότι ο αριθμός αναισθησιολόγων, ο οποίος μειώνεται περαιτέρω μετά από δύο συνταξιοδοτήσεις, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών (χειρουργείων, οξέος και χρόνιου πόνου, ανάνηψης, προεγχειρητικού ελέγχου, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης), ειδικά μετά την πρόσφατη ανάπτυξη πρόσθετων δραστηριοτήτων (π.χ. θρομβεκτομές σε εγκεφαλικά).  Σε μια προσπάθεια να κρύψει τις δικές της ευθύνες για τις ελλείψεις προσωπικού, η διοίκηση στοχοποιεί τους ίδιους τους γιατρούς για τις τεράστιες αναμονές στις λίστες χειρουργείου.

Η ενέργεια αυτή της διοίκησης, εκτός από βαθιά προσβλητική, αποτελεί ένα ακραίο δείγμα «υπερβάλλοντα ζήλου» που κινείται στα όρια του εργασιακού εκφοβισμού, της υπέρβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας. Στο πρόσωπο των αναισθησιολόγων η Διοίκηση του ΠαΓΝΗ προσβάλλει όλους εμάς τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι από την αρχή της πανδημίας έχουμε σταθεί με αυταπάρνηση δίπλα στους ασθενείς μας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο την δική μας όσο και των οικογενειών μας.

Απευθύνεται δε η διοίκηση σε μια ιατρική ειδικότητα, που εκτός ότι είναι σε έλλειψη στα νοσοκομεία μας και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και σεβασμού, έχει χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν για «μπάλωμα» κενών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και όπου αλλού υπάρχουν υγειονομικές ανάγκες ή καλύτερα ανεπάρκειες της 7ης ΥΠΕ. 

Οι ελλείψεις, η εντατικοποίηση, οι μετακινήσεις και οι αυταρχικές συμπεριφορές των διοικήσεων εξηγούν και στον πιο αδαή το κύμα παραιτήσεων ανάμεσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς και την απροθυμία κάλυψης κενών θέσεων που προκηρύσσονται. Ο νέος νόμος για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη δεν πρόκειται να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα, τα οποία θα παραμείνουν και θα επιδεινωθούν, ενώ οι ασθενείς θα εξαναγκάζονται σε ολοένα περισσότερες πληρωμές στα απογευματινά και τα ιδιωτικά χειρουργεία. 

Αποδοκιμάζουμε την απαξιωτική συμπεριφορά της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ απέναντι στους συναδέλφους μας. Διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε μόνιμους αναισθησιολόγους, ώστε να εξασφαλιστεί η συνεχής απρόσκοπτη λειτουργία και η αύξηση των χειρουργικών αιθουσών.

Καλούμε την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, τον Ιατρικό σύλλογο καθώς και την Ιατρική Σχολή Κρήτης να πάρουν θέση και να αποδοκιμάσουν αυτές τις πρακτικές, διαφορετικά θα θεωρήσουμε ότι η σιωπή είναι συνενοχή.

Υ.Γ.: μετά την επιβεβαίωση της νόσησης και για τους τρείς συναδέλφους (αφού τα test της διοίκησης ήταν θετικά και τα τρία) περιμένουμε αν όχι μια δημόσια συγγνώμη -που απαιτεί γενναιότητα- τουλάχιστον ευχές για ανάρρωση και γρήγορη αποκατάσταση της υγείας τους".Δείτε επίσης

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έστειλε γιατρό στους... γιατρούς, για να επιβεβαιώσει νόσηση


 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ