Γηροκομείο Χανίων: αποφυλακίζονται λόγω 18μηνου οι βασικοί κατηγορούμενοι

Newsroom
Newsroom

Ο προσδιορισμός εκδίκασης της πολύκροτης δίκης εκκρεμεί.

Αποφυλακίζονται υπό  όρους μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive,  οι βασικοί  κατηγορούμενοι στην πολύκροτη  υπόθεση του γηροκομείου Χανίων καθώς τις ημέρες εκείνες συμπληρώνεται το 18μηνο προσωρινής κράτησης τους. Πρόκειται για τις ιδιοκτήτριες της δομής, μητέρα και κόρη, και δύο γιατρούς, έναν γενικό ιατρό και έναν ψυχίατρο.

Ο προσδιορισμός εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης παραμένει σε εκκρεμότητα, όμως στις 7 Αυγούστου εξαντλείται το ανώτατο προβλεπόμενο όριο κράτησης των προσωρινά κρατουμένων. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα κράτησης τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Χανίων, όπως έχει γράψει το Cretalive,  παραπέμπει στο εδώλιο τους τέσσερις προφυλακισμένους και επιπλέον δύο ακόμα άτομα που ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό,  για 32 περιπτώσεις ηλικιωμένων, με κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα  τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αρχικώς  ήταν πέντε, δηλαδή το χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2015, και στην πορεία, στις αρχές του 2016, προστέθηκε και ο κατηγορούμενος ψυχίατρος.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «παρέλειπαν να χορηγούν την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους δεδομένου του ότι η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγηση γινόταν ταχύτατα σε ελάχιστο χρόνο ενόψει του ότι η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη τη χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών, οι μερίδες φαγητού πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού που χορηγούνταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ήταν ελάχιστη π.χ ένα φλιτζάνι του καφέ με  δύο με τρεις κουταλιές.

Από γαλακτοκομικά, προσφέρονταν αραιωμένο γάλα, ενώ στους τρόφιμους προσφέρονταν ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία τροφές π.χ. εντόσθια ζώων που τα παρείχαν δωρεάν στη μονάδα.

-παρέλειπαν να χορηγούν τη δέουσα ενυδάτωση και η  χορήγηση υγρών ήταν ελλιπής έως ανύπαρκτη και επικίνδυνη για την υγεία των τρόφιμων,

-παρέλειπαν να χορηγούν τα απαραίτητα αναλώσιμα για την καθαριότητα και την υγιεινή τους

-προέβαιναν  σε «χημική καθήλωση» των τροφίμων  μετά την εισαγωγή τους στη δομή προκειμένου να αδρανοποιούνται με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την επαφή τους με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και καθηλωμένοι σε καρέκλες και αναπηρικά αμαξίδια

-προέβαιναν σε «τεχνητή καθήλωση» μέσω της τοποθέτησης ιατρικών συσκευών για την παροχεύτευση τροφής και ουροκαθετήρων  για την ούρηση, αν και δεν χρειάζονταν ιατρικώς

-παρέλειπαν συστηματικά τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία,

– εκδήλωναν σταθερά απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

Ακόμα αναφέρεται ότι:

«Ήλεγχαν τα επισκεπτήρια των φιλοξενουμένων ηλικιωμένων έτσι ώστε οι συγγενείς να μην έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και αντίληψης της υγείας και της κατάστασης των ηλικιωμένων, επιδεικνύοντας καθολικά ιδιαίτερα σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο και δείχνοντας πρωτοφανή και πλήρη απαξίωση προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προς φιλοξενία ευάλωτων ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας, προέβαιναν σε εξευτελιστικές πρακτικές, υποβάλλοντας τους σε «βασανιστήρια» προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της οργάνωσης».

Οι ηλικιωμένοι υποσιτίζονταν σε υπερθετικό βαθμό και σταδιακά αποστεώνονταν, επικρατούσαν  κάκιστες συνθήκες υγιεινής, υπήρχε διάχυτη και έντονη δυσοσμία από τις ακαθαρσίες, αποπνικτική ατμόσφαιρα, και πολύ συχνά καταγράφονταν εξάρσεις λοιμώξεων από μικρόβια, μολύνσεις στους ηλικιωμένους από παθογόνους μικροοργανισμούς των δερματικών ελκών (κατακλίσεις) κλπ.

 

Photo by Bruno Martins on Unsplash

 

Δείτε επίσης:

Υπόθεση Γηροκομείου: Γέμισε από κατηγορούμενους η αίθουσα του Δικαστηρίου

 

Άθλιες συνθήκες στο Γηροκομείο καταγγέλλουν συγγενείς ηλικιωμένων

Αποκαλύψεων συνέχεια για το γηροκομείο: Έφυγε “υγιής” από τη δομή και σε 10 λεπτά είχε 41 πυρετό!

"Θέλουν να μου καταστρέψουν τη ζωή" λέει η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου

Παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας για τον θάνατο ηλικιωμένων στον οίκο ευγηρίαςΔιαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ