Γηροκομείο: Η ιστορία της 90χρονης και το ακίνητο - φιλέτο

Τη μετέφεραν ακούσια στη δομή με επίκληση δήθεν εισαγγελικής παραγγελίας - Η μεγάλη έρευνα της Ασφάλειας Χανίων

Στην  ιστορία της 90χρονης Α. που απεβίωσε το 2017 στη δομή ηλικιωμένων  των Χανίων δόθηκε προανακριτικά μεγάλη βαρύτητα από την Ασφάλεια Χανίων, με μία πολυεπίπεδη έρευνα που δεν περιορίστηκε μόνο σε μαρτυρικές καταθέσεις. Λίγο χρονικό διάστημα μετά την ακούσια μεταφορά της στη Μονάδα, με την επίκληση  εισαγγελικής εντολής (θα αναφέρουμε παρακάτω τι προέκυψε από την αστυνομική προανάκριση), η ιδιόκτητη μονοκατοικία-διαμέρισμα 1ου ορόφου, στην πλατεία Δικαστηρίων, φέρεται να πωλήθηκε έναντι του ευτελούς ποσού των 50.000 ευρώ.

Αναφέρεται ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου προσδιορίζεται γύρω στις 160.000 ευρώ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η εμπορική του αξία.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, η γιαγιά διέμενε μόνη στο διαμέρισμα αυτό. Λάμβανε μηνιαία σύνταξη ύψους 500 ευρώ και περίπου άλλα τόσα από την ενοικίαση περιπτέρου. Είχαν την έννοια της, όπως αναφέρεται, συγγενικά και γειτονικά πρόσωπα.  

Το 2014, όπως προαναφέρθηκε,  μεταφέρθηκε ακουσίως στη δομή από υπαλλήλους υπηρεσίας της Αυτοδιοίκησης και σε αυτή τη μεταφορά φέρεται να πρωτοστάτησε πρώην κοινωνική λειτουργός, η οποία περιλαμβάνεται στους κατηγορούμενους της δικογραφίας.

Η εν λόγω υπάλληλος φέρεται να επικαλέστηκε εισαγγελική παραγγελία για τη μεταφορά και μάλιστα φέρεται να ζήτησε την συνδρομή συγγενικού προσώπου της ηλικιωμένης ώστε να την πείσει να αποδεχθεί τη μεταφορά της χωρίς να αντιδρά.

Αναφέρεται ότι η ηλικιωμένη πίστεψε ότι θα τη μετέφεραν σε κάποιο νοσοκομείο. Περιγράφεται ότι μόλις τη μετέφεραν στη δομή, την παρέλαβαν οι ιδιοκτήτριες, οι οποίες, με βάση μαρτυρίες, έδειξαν πλήρως ενημερωμένες για την κατάσταση της ηλικιωμένης.

Υποστηρίζεται ότι πολύ σύντομα, κατάφεραν να  απομονώσουν την ηλικιωμένη από τους οικείους της. Αρχικά τερματίστηκε κάθε επικοινωνία, ακόμα και τηλεφωνική, και στην πορεία απαγορεύτηκε ρητά η είσοδος τους στη δομή.

Το χρονικό  διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2017, το ακίνητο ανακαινίστηκε στο σύνολο του,  αποπερατώθηκε από συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία και εκμισθώθηκε.

Στη δικογραφία εκτιμάται ότι σε ελάχιστο χρόνο από την εισαγωγή της ηλικιωμένης στη δομή και ενώ ακόμα πιθανότατα βρισκόταν σε πλάνη για το μέρος που βρισκόταν, φέρεται να χορήγησε την ειδική εντολή, την πληρεξουσιότητα και το καθολικό δικαίωμα στην ιδιοκτήτρια της Μονάδας και σε δύο στενά συγγενικά της πρόσωπα  προκειμένου να την εκπροσωπούν και να προβαίνουν αντί αυτής σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία για  πωλήσεις, εκμισθώσεις δωρεές κλπ  σε σχέση με  την ακίνητη περιουσία.

Ακόμα με το πληρεξούσιο αυτό, μπορούσαν να  εισπράττουν αντί αυτής τη σύνταξη της και να διαχειρίζονται και να προβαίνουν σε αναλήψεις χρηματικών ποσών από τον λογαριασμό της.

Από την έρευνα της Ασφάλειας Χανίων προέκυψαν τα εξής στοιχεία-συμπεράσματα, τα οποία και τίθενται στη διάθεση της δικαιοσύνης προς αξιολόγηση:

- Η εισαγγελία Χανίων απάντησε ότι ουδέποτε έχει εκδοθεί έγγραφο από την εν λόγω εισαγγελική Αρχή σχετικά με ακούσια μεταφορά της ηλικιωμένης στη Μονάδα.

- Από την είσοδο της ηλικιωμένης στη Μονάδα, από τον Σεπτέμβριο του 2014  έως και το θάνατο της, εξαιτίας της νευρολογικής πάθησης, άνοιας από την οποία έπασχε, είχε απωλέσει πλήρως την ικανότητα της να λαμβάνει νομικά έγκυρες αποφάσεις για τον εαυτό της και να συνάπτει δεσμευτικές συμβατικές σχέσεις με αποτέλεσμα να τυγχάνει  δικαιοπρακτικά ανίκανο πρόσωπο, το οποίο έχρηζε δικαστικής συμπαράστασης. Περιγράφεται ότι εξ αρχής  καταστάλθηκε «μηχανικά» και «χημικά» με αποτέλεσμα να εμφανίζει σταθερά έλκη πιέσεως (κατακλίσεις). Ήδη κατά το χρονικό διάστημα σύνταξης του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου, εμφανίζεται  μόνιμα κατακεκλιμένη, με την κατάσταση της υγείας της να επιδεινώνεται.

- Οι ιδιοκτήτριες της δομής σχετίζονταν με το ζεύγος (αναφέρονται στο κατηγορητήριο)  στο οποίο κατέληξε η ιδιοκτησία και η διαχείριση του υπό έρευνα ακινήτου.

- Προκύπτει ότι σε χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, είχαν προβεί σε 38 αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ηλικιωμένης, με συνολικό ποσό περίπου 15.000 ευρώ.

- Ακόμα είχαν καταβληθεί στην ιδιοκτήτρια της δομής μισθώματα περίπου 14.000 από τα μισθώματα του περιπτέρου.

- Τα χρήματα από την αγοραπωλησία δεν μπήκαν σε κανένα τραπεζικό λογαριασμό της ηλικιωμένης.

Γηροκομείο Χανιά ντοκουμέντο

Πρώην εργαζόμενη χαρακτηρίζει τη Μονάδα ως «τάφο ζωντανών ανθρώπων». Καταγγέλλεται ότι τους έριχναν ακόμα και μπουνιές όταν αντιδρούσαν στο τάισμα.

Υπάρχει αναφορά ότι τον Ιούλιο του 2020 μπήκαν στη δομή μέσα σε μία εβδομάδα 14 άτομα. Πέθαναν όλοι σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών.

Σοκάρει όσα αναφέρονται στη δικογραφία για μία ακόμα ηλικιωμένη που απεβίωσε στη δομή. «Από τις 16 Φεβρουαρίου 2021 έως 3 Μαρτίου 2021 και ώρα 20.14 που απεβίωσε, ήταν μονίμως κατακεκλιμένη στην κλίνη της εντός θαλάμου, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, χωρίς το προσωπικό της Μονάδας να την μετακινεί από αυτό, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που τοποθετούνταν σε αναπηρικό αμαξίδιο εντός πάντα του θαλάμου».

Φωτογραφίες - ντοκουμέντα από το καταγραφικό της δομής

Διαβάστε επίσης:

Γηροκομείο: Nτοκουμέντο το υλικό του καταγραφικού

Γηροκομείο Χανιά: «Οι 30 ανθρωποκτονίες είναι δείγμα» λέει η δικηγόρος θυμάτων - Τι απαντά το ίδρυμα

Γηροκομείο Χανιά: "Πέθαινε ο ένας, έμπαινε ο άλλος", λέει η πρώτη καταγγέλουσα

Γηροκομείο Χανίων: "Ζωντανούς-νεκρούς" από την κακομεταχείριση, περιγράφει η δικογραφία

Επτά συλλήψεις για την υπόθεση του γηροκομείου - Βαρύ το κατηγορητήριο

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ