Χ. Μαμουλάκης: Αμφισβητείται από τη ΝΔ το δικαίωμα των Ελλήνων και των Ελληνίδων στη στέγη

Τί ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή

 

Εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση του ν/σ για τα κόκκινα δάνεια, τις τροποποιήσεις του προγράμματος Ηρακλής και της ενσωμάτωσης κοινοτικών οδηγιών, είναι ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του ν/σ την Τετάρτη 7/7, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέπτυξε τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ασκώντας έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Πιο συγκεκριμένα, ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο «Σχέδιο Παροχής Εγγυήσεων σε Τιτλοποιήσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων» γνωστό και ως σχέδιο Ηρακλής, αναφέροντας ότι αποτελούσε την υλοποίηση ενός συμβιβασμού με τους θεσμούς, που είχε εκκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, αυτό των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. «Η παροχή διευκολύνσεων προς τις τράπεζες και η παροχή κινήτρων ώστε να τιτλοποιούν, σε πακέτα διαβαθμισμένων ως προς το ρίσκο τους δάνεια, θα μπορούσε εν δυνάμει να αποκλιμακώσει τα κόκκινα δάνεια και να οδηγήσει στην ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Τότε και τώρα, η διαφορά του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτό της ΝΔ, ήταν οι μέριμνες που εμείς εξ αρχής καλούσαμε να ληφθούν για τους ευάλωτους δανειολήπτες και την αναγκαιότητα εξαίρεσης των ενυπόθηκων, με πρώτες κατοικίες, δανείων.»

Αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα, λέγοντας ότι σήμερα έχουν συρρικνωθεί τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών από το 43% στις αρχές του 2020 στο 27% στα τέλη Μαρτίου του 2021, ή κατά 31 δις ευρώ, ενώ με το σημερινό υπό ψήφιση νομοσχέδιο οι τράπεζες καλούνται να αποκλιμακώσουν έτη περεταίρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους θέτοντας φιλόδοξους στόχους απομείωσης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει στο τέλος του 2022  ο δείκτης τους να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό και να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι περί το 3%.

«Όλα αυτά εφαρμόστηκαν μέσα στην ευαίσθητη οικονομική συγκυρία της πανδημίας που θα ήταν απολύτως εύλογο να περιμένει κανείς ότι η κυβέρνηση θα ανταποκρίνονταν στις πιέσεις επέκτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας» τόνισε ο Χάρης Μαμουλάκης και συνέχισε: «Πως απάντησε όμως η κυβέρνηση στην κοινωνική πίεση και στις απειλές προς την κοινωνική συνοχή; Ψήφισε πρόσφατα το νέο πτωχευτικό νόμο, εφηύρε την νομική κατηγορία της πτώχευσης φυσικών προσώπων και ψήφισε το απολύτως υποκριτικό πλαίσιο της υποτιθέμενης «δεύτερης ευκαιρίας» το οποίο σήμερα τροποποιείται.».

Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε επίσης ότι ο σημερινός νόμος επί της ουσίας ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες αναφορικά με τους κανόνες ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τροποποιεί το σχέδιο Ηρακλή επιμηκύνοντας το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν οι servicers να αρχίσουν να εισπράττουν τις απαιτήσεις τους, αυξάνοντας κατά 12 δις τις εγγυήσεις που παρέχει το ελληνικό δημόσιο και τροποποιώντας την περίμετρο των δυνητικών assets που θα μπορούν να ενταχθούν στα πακέτα των τιτλοποιήσεων τους και τροποποιεί τις ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού και της υποτιθέμενης «δεύτερης ευκαιρίας» πριν ακόμα εφαρμοστεί μέσα από υποχωρήσεις της κυβέρνησης προς τις τράπεζες.

«Γιατί αναγκάζεται η κυβέρνηση σήμερα να τροποποιήσει τον Ηρακλή και το νέο πτωχευτικό; Πρώτον, γιατί η πανδημία ανέτρεψε την εικόνα των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση, και παρά την ειδική κοινωνική συνθήκη της πανδημίας, έχει δεσμευτεί ότι τον Ιούλιο του 2021 αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας και τρίτον, επειδή η εξέλιξη της αποκλιμάκωσης των κόκκινων δανείων στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών δεν έχει μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Τόνισε επίσης ότι οι μέχρι σήμερα τιτλοποιήσεις και ρυθμίσεις αφορούσαν προνομιακά «καλά δάνεια», εταιρικά, με καλές υποθήκες και καλές προοπτικές απόσβεσης τους από τους υποψήφιους servicers σε περιπτώσεις αγοράς τιτλοποιημένων απαιτήσεων. «Ο δρόμος, από εδώ που βρισκόμαστε σήμερα μέχρι τα μονοψήφια νούμερα μη-εξυπηρετούμενων, περνάει μέσα από την διακεκαυμένη ζώνη των στεγαστικών δανείων και των ενυπόθηκων δανείων με πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, όλο το προηγούμενο διάστημα δεχόταν πιέσεις από τους δανειολήπτες και από την αντιπολίτευση ώστε να αναστείλει την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στους δανειολήπτες ο κύριος Ζαββός στάθηκε άτεγκτος. Η ίδια η κυβέρνηση, ωστόσο, στάθηκε λιγότερο ανάλγητη όταν οι servicers, με τους οποίους διατηρεί προνομιακή σχέση, εξέφρασαν το ίδιο ακριβώς προβληματισμό. Ότι, δηλαδή, εν μέσω πανδημίας είναι αδύνατο να εκκινήσει το σχέδιο μεταφοράς της πίεσης προς τους ευάλωτους δανειολήπτες και για αυτό και χρειάζονται περισσότερο χρόνο μέχρι την στιγμή που η πολιτεία θα αρχίσει να αξιολογεί τις επιδόσεις τους στην ανάκτηση απαιτήσεων» επεσήμανε χαρακτηριστικά, αναφέροντας: «Η κυβέρνηση, οι servicers και οι τράπεζες σήμερα, διαπιστώνουν ότι η ιδέα ότι η στεγαστική πίστη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ίδια εργαλεία με τα οποία αντιμετωπίζονται τα εταιρικά δάνεια είναι παράλογη. Αλλά αντί να προωθήσετε σήμερα ένα νέο εργαλείο για την διαχείριση των στεγαστικών, των ενυπόθηκων με πρώτη κατοικία και των επαγγελματικών δανείων με ενυπόθηκη πρώτη κατοικία, επιλέγετε σήμερα να κλωτσήσετε το τενεκεδάκι παρακάτω».

Άσκησε επίσης σκληρή κριτική απέναντι στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, λέγοντας ότι ήταν εκείνος που σε πλήρη συμπαιγνία με τους θεσμούς το 2015, αρνούταν πεισματικά τη λύση της bad bank, ενώ σήμερα διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιο Ηρακλής ενέχει υπερβολικά μεγάλο δημοσιονομικό ρίσκο για το ελληνικό δημόσιο και άρα, καλύτερα, κατά τον διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδας, να πληρώσει εμπροσθοβαρός του ελληνικό δημόσιο μέρος του δημοσιονομικού ρίσκου παρά να κληθεί να πληρώσει αργότερα πολλά περισσότερα. «Τι λέει δηλαδή ο κύριος Στουρνάρας; Ότι οι εταιρίες διαχείρισης δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν αυτά τα χρήματα με αρκούντως αντικοινωνικό τρόπο και για αυτό οι εγγυήσεις θα «σκάσουν» επιβαρύνοντας έτσι τα δημόσια οικονομικά. Για τον λόγο αυτό ο κ. Στουρνάρας σήμερα επιχειρηματολογεί υπέρ της δημιουργίας μιας bad bank για την στεγαστική πίστη. Καλωσορίζουμε τον κύριο Στουρνάρα στο μέτωπο της λογικής και σας καλούμε και εμείς με την σειρά μας να ξεκινήσετε τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα διαχειριστεί το ζήτημα των στεγαστικών δανείων μέσα από ένα πλαίσιο ειδικών κοινωνικών κριτηρίων για την διαχείριση τους με μέριμνες για τους ευάλωτους δανειολήπτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε: «Σήμερα θα έπρεπε να μας έχει καλέσει η κυβέρνηση στη Βουλή για να κάνουμε μια νέα κοινωνική και πολιτική συμφωνία για το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της στεγαστικής πίστης. Σε αυτή την πραγματικότητα, σε εμάς, στην κοινωνία, στους ευάλωτους δανειολήπτες, στον κύριο Στουρνάρα εσείς απαντάτε «όχι Γιάννη μου, δώσε λίγο χρόνο στα παιδιά (στους servicers), θα την κάνουν την δουλειά, ξέρουν αυτοί από εξώσεις και δικαστήρια, μην ανησυχείς». Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, αυτό που αμφισβητείται σήμερα, μέσα από την ιδεοληπτική και μεροληπτική υπέρ των απαιτήσεων των τραπεζών πολιτική σας, είναι το δικαίωμα των Ελλήνων και των Ελληνίδων στη στέγη. Αυτό το δικαίωμα εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σκοπεύουμε να το υπερασπιστούμε.».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ