Χατζηδάκης: Για το περιβάλλον μιλάμε με έργα

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης - Στο επίκεντρο το σχέδιο δράσης για την Χρυσή


"Δεν είναι άσκηση δημοσίων σχέσεων, αλλά το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη Χρυσή" υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στην Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο, με θέμα το 3ετές Σχέδιο Διαχείρισης για τη Νήσο Χρυσή.

"Ήρθαμε να αναλύσουμε συγκεκριμένες δράσεις άμεσης και μεσοπρόθεσμης προστασίας, ήρθε η ώρα να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη" υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος κατά την άφιξή του στο κτίριο έγινε δέκτης διαμαρτυριών από συγκεντρωμένους πολίτες, που φώναξα συνθήματα εναντίον του. 

Στην σύσκεψη παρουσία των τοπικών φορέων, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα και η χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων και δράσεων για τη διάσωση της Χρυσής.

"Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, ξεκινώντας από το Υπουργείο" ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας ότι άμεσα  θα βγει το διαχειριστικό σχέδιο, "φιλικό προς το περιβάλλον"

"Για το περιβάλλον θέλουμε να μιλάμε με έργα, είναι το μέλλον μας, όλοι έχουμε υποχρέωση εμπράκτως να βάλουμε το λιθαράκι μας", τόνισε



 

Σε δηλώσεις του, μετά την σύσκεψη ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Συμφωνήσαμε στη σύσκεψη για τη Χρυσή το διαχειριστικό σχέδιο να πάρει τις αμέσως επόμενες ημέρες μορφή επίσημης υπουργικής απόφασης. Μας ενδιαφέρει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Άλλοι διαμαρτύρονται, όπως έχουν δικαίωμα, εμείς όπως έχουμε υποχρέωση, κάνουμε έργο. Για το περιβάλλον θέλουμε να μιλάμε με έργο, ακόμη περισσότερο για τις περιοχές Natura και αυτό που κάνουμε στη Χρυσή θέλουμε να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Προστασία του περιβάλλοντος εμπράκτως».

Από την πλευρά της, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, σημείωσε ότι αυτός ο σχεδιασμός εκτείνεται σε ορίζοντα τριετίας και περιλαμβάνει δράσεις που σχετίζονται με τη φύλαξη του χώρου αλλά και δράσεις που θα περιορίσουν την αυθαιρεσία, προστατεύοντας το οικοσύστημα του νησιού.

«Ο σχεδιασμός αναδεικνύει κάποιες δράσεις και ενέργειες ή και μέτρα που πρέπει να γίνουν την επόμενη τριετία, προκειμένου να αρθούν τα φοβερά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Χρυσή. Πλέον, το οικοσύστημα εκεί χάνεται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταστροφής την επόμενη πενταετία. Εξειδικεύουμε σε ένα τριετές σχέδιο με δράσεις που θα αναπτυχθούν ανά έτος, με δράσεις που φτάνουν από την απομάκρυνση των σκουπιδιών έως και τη λιμενική μελέτη για να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο θα επέμβουμε στον χώρο εκεί», επισήμανε η κ. Κοζυράκη.





Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης ανέφερε για τη Χρυσή:

“Συζητάμε για το διαχειριστικό σχέδιο. Τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Θα υπάρχει περίοδος, γύρω στις 15-20 μέρες, όπου όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας – και ο Δήμος – στο Υπουργείο, ούτως ώστε η απόφαση που θα ληφθεί να είναι ουσιαστική και υλοποιήσιμη την επόμενη μέρα.

Το θετικό είναι ότι ήρθε ο Υπουργός και είδε τα προβλήματα. Το βασικό είναι ότι υπάρχει μία σύμπνοια όλων των Υπηρεσιών, για να λυθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δεν υπάρχουν διαφωνίες. Αντίθετα, προσθέτουμε επάνω στο διαχειριστικό σχέδιο κάποια πράγματα που έχουμε επισημάνει.

Προσωπικά, έχω επισημάνει πάρα πολλές φορές ότι θα πρέπει να υπάρχει φύλαξη. Επιπλέον, να υπάρχουν κατασκευές που θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες και τις Υπηρεσίες, και να δούμε το θέμα της προβλήτας, γιατί θα πρέπει να έχουμε μία ασφαλή προβλήτα, για να δένουν τα σκάφη”.



Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ