Χειρούργησαν εγκέφαλο με ξύπνιο τον ασθενή - Πρωτοποριακή επέμβαση στην Κρήτη !

Ο ασθενής έπρεπε να βρίσκεται σε εγρήγορση και να ... μιλάει κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης του όγκου από τον εγκέφαλο του !


Μια πρωτοποριακή επέμβαση για τα ελληνικά δεδομένα έλαβε χώρα στο ΠΑΓΝΗ αποτελώντας ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα με σημείο αναφοράς το νησί μας. Για πρώτη φορά στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε εγχείρηση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου από τον αριστερό κροταφικό λοβό με την 30χρονη ασθενή να είναι ξύπνια  ! 

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Αντώνη Βάκη, αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει έτσι γιατί σ' αυτή την περιοχή του εγκεφάλου βρίσκονται σημαντικά κέντρα που ελέγχουν την λειτουργία του λόγου. Έτσι, ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν όγκοι από αυτή την περιοχή είναι να μιλάει ο ασθενής κατά την διαδικασία της αφαίρεσης έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν προκαλείται βλάβη στην σημαντική αυτή λειτουργία. 

Ο ίδιος σημειώνει ότι το αποτέλεσμα ήταν προϊόν συνεργασίας και ομαδικού πνεύματος : "Πρέπει να τονίσω ότι τα σημαντικά βήματα επιτυγχάνονται με συλλογικές διαδικασίες και αποτελούν τον καρπό της συνεργασίας πολλών ατόμων και ομάδων. Έτσι βρέθηκαν στο πλευρό μας με ενθουσιασμό όχι μόνο οι Αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου μας των οποίων ο ρόλος είναι καθοριστικός, όχι μόνο οι νοσηλευτές και εργαλειοδότες του χειρουργείου, οι γιατροί και το προσωπικό της ΜΕΘ αλλά και άνθρωποι από μακριά: Οι φίλοι και συνεργάτες Νίκος Φόρογλου (Νευροχειρουργός) και Ντίνος Καρακούλας , καθηγητές του ΑΠΘ και γιατροί του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ βρέθηκαν μαζί μας μεταφέροντας την εμπειρία και τη γνώση τους αφού πραγματοποιούν αυτή την επέμβαση εδώ και πολλά χρόνια."

Καταλήγοντας ο ίδιος αναφέρει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα "Τέλος θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Διοικήση και την Ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου μας οι οποίες ενθαρρύνουν τις πρωτοποριακές προσπάθειες και τις στηρίζουν με κάθε μέσο προς όφελος πάντα της Δημόσιας Υγείας. Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι αυτό ήταν το δεύτερο σημαντικό βήμα μέσα σε ένα χρόνο. Το προηγούμενο ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον με εμφύτευση ηλεκτροδίων σε πυρήνες του εγκεφάλου."

Η ανακοίνωση της Διοίκησης 

"Πραγματοποιήθηκε χθες, 17/11/2016 από τον Καθηγητή Νευροχειρουργικής κ. Βάκη Αντώνιο και την ομάδα του, με απόλυτη επιτυχία πρωτοποριακή εγχείρηση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου, από 30χρονη ασθενή, σε συνεργασία με τους Καθηγητές του ΑΠΘ και γιατρούς του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κ.Φόρογλου Νικόλαο και  Καρακούλα Ντίνο .

Η επέμβαση, η οποία πλέον θα πραγματοποιείται και στην Κρήτη, χαρακτηρίζεται πρωτοποριακή εξαιτίας του ότι η ασθενής επικοινωνούσε με το περιβάλλον, απαραίτητη προϋπόθεση, για τη διασφάλιση της εγχειριζόμενης περιοχής του λόγου.

Το ΠαΓΝΗ αποδεικνύει στην πράξη το τριτοβάθμιο χαρακτήρα του μέσω της πραγματοποίησης τέτοιων πρωτοποριακών επεμβάσεων, καθώς και  το επίπεδο ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας, που προσφέρει στους πολίτες.

Η Διοίκηση του ΠαΓΝΗ, ενθαρρύνει και στηρίζει νέες και σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, που βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, στην οποία συμβάλει καθοριστικά το προσωπικό μας."


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ