Χερσόνησος: Προβληματισμό αλλά και ελπίδες «γεννά» το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Τι ζητά ο Δήμος Χερσονήσου- Τι συζητήθηκε σε συνάντηση με τους τουριστικούς φορείς- Δείτε βίντεο

Της Κατερίνας Μυλωνά


Η λέξη «υπερτουρισμός» για τα δεδομένα της Κρήτης αποτελεί μία μάλλον υπερβολή. Το παραλιακό μέτωπο πρέπει να «αναπνεύσει» και οι περιοχές της ενδοχώρας να «ανθίσουν» τουριστικά.
Η ισορροπία αποτελεί το κλειδί και για το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που θα αλλάξει τα δεδομένα και όλοι ελπίζουν αυτές οι αλλαγές να είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Δήμος Χερσονήσου κάλεσε τους ξενοδόχους και άλλους τουριστικούς φορείς της περιοχής προκειμένου να παρουσιαστούν βασικά σημεία του νέου πλαισίου και να γίνει μία ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων από πλευράς όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Ο στόχος είναι ο Δήμος να διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη πρόταση, κάτι που ήδη ετοιμάζει, να την προωθήσει στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία καλείται να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση.

Να θυμίσουμε πως ο Δήμος Χερσονήσου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επικείμενες αλλαγές καθώς στις λεγόμενες «περιοχές ελέγχου» εντάσσονται οι δημοτικές ενότητες Μαλίων και Χερσονήσου. Στην Κρήτη, ακόμα, στην ίδια κατηγορία είναι μόνο η δημοτική ενότητα Νέας Κυδωνίας Χανίων.


Σε δηλώσεις του στο Cretalive ο δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, τόνισε πως η χωροταξία με τον τουρισμό είναι δύο αλληλένδετα κομμάτια. Όπως είπε, η πρόταση της Πολιτείας είναι σε θετική κατεύθυνση, πρέπει, όμως, να προχωρήσουν έργα υποδομών, όπως ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο, να αναβαθμιστεί το παράκτιο μέτωπο και, παράλληλα, να αναδειχθεί η ενδοχώρα του νησιού.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος, κ. Κατερίνα Θραψανιωτάκη, τόνισε πως ο Δήμος θέλει δίπλα του τους ξενοδόχους και φορείς του τουρισμού ούτως ώστε να διαμορφωθεί μία κοινή στάση όσο αφορά στις διεκδικήσεις της περιοχής για το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Στη σύσκεψη, που έγινε με τη συμμετοχή του μελετητή, Πάνου Γουλέλη, παρευρέθηκε και η αντιδήμαρχος Ηρακλείου, κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε η ανάγκη κάποιες αλλαγές να γίνουν σε ενιαία βάση για τους Δήμους Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου.

χερσόνησος
Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, ο περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κάτι που βλέπουν θετικά καθώς ακόμα και τον Αύγουστο έχουμε άδειες κλίνες σε ξενοδοχεία λόγω αυτού του φαινομένου.
Υπάρχουν ξενοδόχοι που αντιδρούν γιατί οι περιοχές Χερσονήσου και Μαλίων είναι στο «κόκκινο», με βάση την κατηγοριοποίηση και αναρωτιούνται γιατί δεν είναι άλλοι δημοφιλείς προορισμοί της Κρήτης. Ακόμα, τονίστηκε πως καλό είναι ο διαχωρισμός να μη γίνεται βάση δημοτικής ενότητας αλλά πιο τοπικά, δεν μπορεί, για παράδειγμα, το Κράσι να μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τα Μάλια, όσο αφορά στην τουριστική κίνηση των δύο περιοχών.


Επαγγελματίες του τουρισμού εμφανίστηκαν προβληματισμένοι από τις εξελίξεις, φοβούνται πως οι αλλαγές τους δένουν τα χέρια, ότι δε θα είναι σε θέση να προχωρούν σε επενδύσεις ή ανακαινίσεις των υπαρχουσών μονάδων.
Πολλοί «βλέπουν» ευκαιρίες που ξεδιπλώνονται μπροστά τους, όλοι σημείωσαν πως ό,τι γίνεται χρειάζεται προσοχή γιατί θα αφορά τις επόμενες γενιές των επιχειρηματιών και των Κρητικών, γενικότερα.

 

Δείτε επίσης:

"Κόφτης" στα Airbnb στην Κρήτη με το νέο χωροταξικό του τουρισμού
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ