Χνάρης: «Σε παρατεταμένη ομηρία εξακολουθεί να θέτει η Κυβέρνηση τους οφειλέτες κόκκινων δανείων»

Newsroom
Newsroom

Ο Βουλευτής, πριν τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, άσκησε για ακόμα μία φορά οξεία κριτική στην Κυβέρνηση, για τα υφιστάμενα προβλήματα και ελλείψεις της δημόσιας υγείας που «ταλανίζουν το Ρέθυμνο και Κρήτη»

Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, μίλησε  ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών   «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο Βουλευτής, πριν τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, άσκησε για ακόμα μία φορά οξεία κριτική στην Κυβέρνηση, για τα υφιστάμενα προβλήματα και ελλείψεις της δημόσιας υγείας που «ταλανίζουν το Ρέθυμνο και Κρήτη» επισημαίνοντας ότι  «... τα δημόσια νοσοκομεία στο νησί μας τελούν υπό κατάρρευση και παρά τις δύο επισκέψεις του αρμοδίου Υπουργού που είχαν επικοινωνιακό και μόνο χαρακτήρα, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης» με προφανή σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού της υγείας.

Αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο, τόνισε ότι πραγματεύεται «ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία την τελευταία και πλέον δεκαετία.. δεδομένου ότι τα ‘κόκκινα δάνεια’ πλήττουν σε καθημερινή βάση το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, υπονομεύοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εμποδίζοντας τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας». 

Ακολούθως, επέκρινε την Κυβέρνηση ότι: «..Μετά την κατάργηση του εμβληματικού νόμου του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.. δεν έχετε θεσπίσει κάποιο αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της κύριας κατοικίας.. εξυπηρετώντας αποκλειστικά τις τράπεζες και σε καμία περίπτωση τους δανειολήπτες..» επισημαίνοντας μετ’ επιτάσεως ότι το εν λόγω νομοσχέδιο  «.. στην πραγματικότητα δεν συμβάλλει ούτε κατ’ ελάχιστο στην προστασία των ευάλωτων ούτε προάγει τη διαφάνεια». 

Ιδιαίτερη ήταν και η αναφορά του στην ανεπάρκεια της κυβερνητικής πρότασης υπογραμμίζοντας ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις,  η Νέα Δημοκρατία «..εκχωρεί ουσιαστικά τη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων στα funds και στις εταιρείες διαχείρισης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνεχώς ένα φαύλος κύκλος». 

Επιπρόσθετα, επισήμανε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων προτείνοντας, μεταξύ των άλλων «…την προστασία των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών από την απώλεια της κύριας κατοικίας, τον κυρίαρχο ρόλο της πολιτείας στην άσκηση της πολιτικής για τα κόκκινα δάνεια και όχι των εταιρειών διαχείρισης, την επιβολή κανόνων στις εταιρείες διαχείρισης με σκοπό την προστασία των οφειλετών, τη χορήγηση κινήτρων στους συνεπείς δανειολήπτες, τη συνολική βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, προστασία των δανειοληπτών από το ελβετικό φράγκο και την  προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις».  

Συνοψίζοντας δε, τόνισε  ότι η παράταξη μας «..μία παράταξη με βαθιά ριζωμένη την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, προτείνει την επαναφορά με επικαιροποιημένα κριτήρια της προστασίας της κύριας κατοικίας .. με την παροχή δεύτερης ευκαιρίας αξιοπρέπειας σε όλους εκείνους που δοκιμάστηκαν από την κρίση..» δε θα μπορούσε να είναι σύμφωνη με το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο καταψηφίζει επί της αρχής,  δεδομένου ότι: «…εξυπηρετεί μονομερώς τα δικαιώματα των τραπεζών, οδηγώντας εκατοντάδες νοικοκυριά σε αδιέξοδο». Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ