«Χρειάζεται επειγόντως επανεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας»

«Η αναπαραγωγική υγεία είναι δικαίωμα που πρέπει να ασκείται με ισότιμο τρόπο στην πράξη» είπε ο Ανδρέας Ξανθός

«Τα ιδιωτικά κέντρα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι η επισπεύδουσα δύναμη πίσω από τη σύνταξη του νομοσχεδίου» δήλωσε ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός στην έναρξη της τοποθέτησής του στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της συζήτησης του σ/ν με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προβληματική νομοπαρασκευαστική διαδικασία από την οποία απουσίασε η διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς, με προεξάρχουσα την Επιτροπή Βιοηθικής, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών.

«Η αναπαραγωγική υγεία είναι δικαίωμα που πρέπει να ασκείται με ισότιμο τρόπο στην πράξη» είπε ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από δημόσιες δομές και με μεγαλύτερη κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να είναι προσβάσιμες οι υπηρεσίες προς όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Στη συνέχεια ο κος Ξανθός αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας και την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού για την οποία η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο αναχαίτισης του νέου επιδημικού κύματος, ενώ μίλησε και για επιδημιολόγους που επιτελούν ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου «και προσπαθούν να θολώσουν τα νερά». Ταυτόχρονα τόνισε την κατάργηση της ημερήσιας αναφορά και την αλλαγή στον τρόπο επεξεργασίας των επιδημιολογικών δεδομένων από τον ΕΟΔΥ, το οποίο εντείνει το αίσθημα δυσπιστίας της κοινωνίας απέναντι στην επιστήμη. «Νομίζετε ότι με αλχημείες αριθμητικές θα υποβαθμίσετε ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας;» ρώτησε ο κος Ξανθός απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, ενώ μίλησε επίσης για την επαγγελματική εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού για την οποία επίσης δε λαμβάνεται καμία μέριμνα. «Υπάρχει αίσθημα απόγνωσης από τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής» συνέχισε ο Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών αλλά και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών, η προκήρυξη των οποίων εκκρεμεί εδώ και 2 χρόνια.
«Χρειάζεται επειγόντως επανεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας» τόνισε ο πρώην Υπουργός Υγείας και επέκρινε την Κυβέρνηση για τα σοφίσματα σχετικά με την υγειονομική διαχείριση. «Πρέπει να πάμε σε μία συνολική αλλαγή υγειονομικής στρατηγικής» κατέληξε ο Τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας, τέλος, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει την πολιτική βούληση να προωθήσει την ενδυνάμωση του ΕΣΥ.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ