"Χρόνια η ασέβεια προς τους νεκρούς"

Newsroom
Newsroom

Σκουπίδια, μπάζα, σωρούς χωμάτων και χαλικιού

Αγαπητό Cretalive,

Σε συνέχεια των όσων έγραψε ο συνδημότης μας για το νεκροταφείο της Νέας Αλικαρνασσού, θα ήθελα να προσθέσω ότι η εγκατάλειψη και η απαξίωση του νεκροταφείου, όπως και ασέβεια της δημοτικής αρχής προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους είναι χρόνιες. Ζω πολύ κοντά στο νεκροταφείο τα τελευταία 22 χρόνια και η απαξίωση αυτή είναι διαρκώς εμφανής.

Ξεκινώ από το πιο απλό, που είναι η αντικατάσταση των γραμμάτων που λείπουν από την κεντρική είσοδο.

Συνεχίζω με τα ατελείωτα σκουπίδια, μπάζα, σωρούς χωμάτων και χαλικιού, για την πραγματοποίηση διαφόρων έργων, σωλήνες για την αντικατάσταση του δικτύου της ΔΕΥΑΗ, σπασμένους τάφους, κάδους απορριμμάτων ακριβώς έξω από τη δεύτερη είσοδο του νεκροταφείου.
Πριν λίγο καιρό, έξω ακριβώς από το νεκροταφείο, υπήρχε και νεκροταφείο αυτοκινήτων, τα οποία ευτυχώς απομακρύνθηκαν.

νεκροταφείο αλικαρνασσός ηράκλειο

Η μοναδική φορά που έσπευσαν από το Δήμο να ευπρεπίσουν όσο μπορούσαν την περιοχή ήταν όταν πέθανε η μητέρα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κάτοικος της περιοχής, η οποία θα ενταφιαζόταν εκεί. Δηλαδή ο ευπρεπισμός ήταν υποκριτικός, γιατί «τι θα πει ο Πατριάρχης» και έκτοτε, το νεκροταφείο επέστρεψε στην πρότερη κατάσταση.

Ειδικός δεν είμαι, αλλά δε νομίζω να είναι τόσο δύσκολη η κατασκευή μιας αξιοπρεπούς μάντρας, με αντικατάσταση των συρματοπλεγμάτων, στην ανατολική πλευρά, η αντικατάσταση των γραμμάτων που λείπουν από την επιγραφή, ο καθαρισμός του οικοπέδου μέσα στο οποίο βρίσκεται η δεύτερη είσοδος του νεκροταφείου (η οποία χρησιμοποιείται τακτικά για την πρόσβαση στους τάφους της ανατολικής πλευράς), η απομάκρυνση των κάδων από τις εισόδους, η άμεση απομάκρυνση των μπαζών από τους χαλασμένους τάφους και η απόρριψή τους σε χώρους όπου αυτό επιτρέπεται.

νεκροταφείο αλικαρνασσός ηράκλειο

Ας γίνουν αυτά και στη συνέχεια ας στρωθεί ένα μέρος του οικοπέδου με χαλίκι, για να μη θυμίζει βάλτο από τα νερά που τρέχουν μέσα από το νεκροταφείο, ας φυτευτούν μερικά δέντρα για λίγη σκιά και ας τοποθετηθούν 1-2 παγκάκια.

Ο πολιτισμός μας φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους νεκρούς μας. Οι νεκροί δεν είναι σκουπίδια, που πετιούνται σε χωματερή. Ντροπή! Κύριοι αρμόδιοι του Δήμου, αν δεν σας έχουν ενημερώσει για το χάλι του νεκροταφείου οι υπάλληλοι που είναι κάθε μέρα εκεί, τώρα δεν έχετε δικαιολογία ότι δεν γνωρίζατε. Περιμένουμε να δούμε τι θα πράξετε.

Μ. Τ.

νεκροταφείο αλικαρνασσός ηράκλειο

Δείτε επίσης:

Έπεσαν τα σύρματα από τον νοτιά και κανείς δεν ενδιαφέρεται

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ