Η αδικία με τους δικαστές, τα στατιστικά του 2013 και η απονομή Δικαιοσύνης

Η αδικία με τους δικαστές, τα στατιστικά του 2013 και η απονομή Δικαιοσύνης

Κοινό ψήφισμα των τεσσάρων Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης

Να αποκαταστήσει μία αδικία ετών αναφορικά με τις οργανικές θέσεις των Προέδρων Πρωτοδικών στην Κρήτη ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης οι τέσσερις Δικηγορικοί Σύλλογοι του νησιού με κοινό τους ψήφισμα.

Η αδικία αυτή συντελέστηκε το 2013 οπότε και αφαιρέθηκαν από την Κρήτη δύο οργανικές θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών καθώς ελήφθησαν υπόψη τα στατιστικά της αποχής των δικηγόρων για το Εφετείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απονομή της δικαιοσύνης στην Κρήτη.

Οι τέσσερις δικηγορικοί σύλλογοι του νησιού ενωμένοι και απόλυτα συντονισμένοι ζητούν να αλλάξει αυτό το σκηνικό καθώς δεν είναι δυνατόν σήμερα ολόκληρη Κρήτη, με δύο Εφετειακές περιφέρειες και τέσσερα Πρωτοδικείο να διαθέτει μόλις 10 προέδρους Πρωτοδικών όταν για παράδειγμα η Περιφέρεια του Εφετείου Πατρών έχει 13 θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών και του Εφετείου Λάρισας 11.

Το πώς φθάσαμε στους 10 προέδρους Πρωτοδικών στην Κρήτη και ποια σοβαρά προβλήματα δημιουργεί αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται αναλυτικά στο κοινό ψήφισμα των τεσσάρων δικηγορικών συλλόγων προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κοινοποιείται και προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

«Όπως σας είναι γνωστό, με το πδ. 66/2013 αφαιρέθηκαν δύο οργανικές θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών από το Πρωτοδικείο Χανίων και από το Πρωτοδικείο Λασιθίου, καθώς στηρίχθηκαν σε στατιστικά εκείνης της χρονιάς που υπήρχε ακόμα η αποχή των Δικηγορικών Συλλόγων για το Εφετείο Κρήτης! Έκτοτε οι οργανικές θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών στην Κρήτη παραμένουν συνολικά δέκα (6 στο Ηράκλειο, 2 στα Χανιά, 1 στο Ρέθυμνο και 1 στο Λασίθι).

Τα αυτονόητα συγκριτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάγκη να δοθούν πίσω αυτές οι θέσεις είναι : α) ο πληθυσμός της Περιφέρειας Κρήτης (τέταρτης στην Ελλάδα), που ανέρχεται σε σχεδόν 700.000 πολίτες, αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες με τεράστιο αριθμό τουριστών που δημιουργούν παραβατικότητα πχ αεροδρόμια, β)τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια της Κρήτης, που ως γνωστόν δικάζουν από τις πιο «βαριές» υποθέσεις της Ελλάδας, με διάρκεια και συχνότητα συνεδριάσεων, γ) οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις άλλων ανάλογης δυναμικής εφετειακών περιφερειών και πρωτοδικείων (ενδεικτικά αναφέρονται: η Περιφέρεια του Εφετείου Πατρών έχει 13 θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών και του Εφετείου Λάρισας 11, το Πρωτοδικείο Ρόδου έχει 3 θέσεις, όπως και τα Πρωτοδικείο Σερρών, Βόλου και Λαμίας, ενώ ολόκληρη η Κρήτη, με δύο εφετειακές περιφέρειες και 4 Πρωτοδικεία, έχει μόνο δέκα θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών).

Εξάλλου, η ανάγκη για την αύξηση των οργανικών θέσεων στην Κρήτη, έχει διαπιστωθεί, μετά την περικοπή των θέσεων το 2013, επανειλημμένως από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως αυτό προκύπτει από τις συνεχείς αποσπάσεις Προέδρων Πρωτοδικών που έχουν γίνει επί τρία συνεχόμενα έτη στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, δυο έτη στο Πρωτοδικείο Χανίων, ενώ πρόσφατα, το Μάιο του έτους 2020, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο απέσπασε εκ νέου Πρόεδρο Πρωτοδικών από την Αθήνα στα Χανιά (ΦΕΚ Γ 1277/14/8/2020).

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στην απονομή της Δικαιοσύνης στην Κρήτη, από την ως άνω έλλειψη, είναι εμφανή: Στα Πρωτοδικεία Ρεθύμνου και Λασιθίου, που έχουν από μία Πρόεδρο Πρωτοδικών που είναι αναγκασμένη κάθε φορά να δικάζει τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για μεταρρύθμιση αποφάσεων που έχει εκδώσει η ίδια, σε αντίθεση με τις διατάξεις της ΕΣΔΑ! Στο Πρωτοδικείο Χανίων με δύο Προέδρους Πρωτοδικών, που δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προέκυψαν στα Χανιά τα τελευταία χρόνια με τις ανασυζητήσεις δεκάδων εφέσεων, αλλά και με τα πολλά ΜΟΔ. Στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, που λόγω των αναπόφευκτων αποσπάσεων, για τις υπηρεσιακές ανάγκες ή αν χρειαστεί λόγω κορωνοϊού στα ως άνω Πρωτοδικεία που έχουν από μία θέση Προέδρου, σπάνια θα έχει στη διάθεσή του και τους έξι Προέδρους, όπως τη φετινή δικαστική χρονιά που υπηρετούν πέντε (μία Πρόεδρος έχει λάβει άδεια ειδικού σκοπού). Για δε τους Κρητικούς δικαστές το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς είναι αναγκασμένοι να υπηρετούν εκτός Κρήτης για τρία ή περισσότερα χρόνια μέχρι να καταφέρουν να επανέλθουν στο νησί με αποτέλεσμα να διαλυθούν οι οικογένειες τους, αλλά και να εξοντωθούν οικονομικά (καθώς η Κρήτη είναι το μόνο νησί που δεν έχει μεταφορικό ισοδύναμο).

Για αυτούς τους λόγους αιτούμαστε μετά επιτάσεως : Α)Να αυξηθούν κατά τρεις οι οργανικές θέσεις των Προέδρων Πρωτοδικών στην Κρήτη και να κατανεμηθούν στα Πρωτοδικεία Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Β) Μέχρι να συντελεστεί η ως άνω αύξηση και για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα, να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι Πρόεδροι Πρωτοδικών στα τρία ως άνω Πρωτοδικεία. Γ) Την άμεση αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται τα Πρωτοδικεία της Κρήτης και ιδιαίτερα από το έτος 2013 που αφαιρέθηκαν δύο οργανικές θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών.


Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης
Άρης Ροζάκης Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου
Ιωάννης Δασκαλάκης Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων
Ευάγγελος Μουνδριανάκης Προέδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου
Γεώργιος Παραουλάκης Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ