Η Αρχαιολογική Συλλογή της Νεάπολης μεταφέρθηκε σε πτέρυγα του παλαιού Γυμνασίου

Τα εκθέματα μεταφέρθηκαν μετά την αποδοχή της παραχώρησης της συγκεκριμένης πτέρυγας από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού

Στη βόρεια πτέρυγα του παλαιού Γυμνασίου Νεάπολης έχει μεταφερθεί το σύνολο της Αρχαιολογικής Συλλογής της Νεάπολης, μετά τους καθαρισμούς που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από συνεργείο του Δήμου Αγίου Νικολάου. Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό η Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Κλειώ Ζερβάκη, που ήταν παρούσα κατά την διαδικασία, τα 8 μεγάλα αγάλματα, οι επιτύμβιες πλάκες, τα νομίσματα και τα μικρότερα αρχαία αντικείμενα της Συλλογής, μεταφέρθηκαν από τον χώρο του κτιρίου του ΚΑΠΗ όπου βρίσκονταν μέχρι σήμερα.

Τα εκθέματα μεταφέρθηκαν μετά την αποδοχή της παραχώρησης της συγκεκριμένης πτέρυγας από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και το σχετικό έγγραφο που είχε αποστείλει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου ζητώντας την μεταστέγαση της Συλλογής για λόγους ασφαλείας, καθώς το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν μέχρι σήμερα παρουσίαζε προβλήματα με την υγρασία, τα κονιάματα, κλπ.

Όπως αναφέρει η κ. Ζερβάκη, η έγκριση για την επανέκθεση της Συλλογής από το Υπουργείο Πολιτισμού έχει έλθει και αυτό που απομένει είναι η έγκριση από το Συμβούλιο Μουσείων της μουσειολογικής – μουσειογραφικής μελέτης που έχει εκπονήσει η τεχνική σύμβουλος του Δήμου Ιρις Σεργάκη – Περουλιού και την οποία ο Δήμος προσέφερε στην Εφορεία. Η μελέτη αφορά την τοποθέτηση των προθηκών, των διαδραστικών πινάκων, όπου θα αναγράφεται το ιστορικό των ευρημάτων, τον τρόπο διαμόρφωσης του χώρου για την πρόσβαση ΑμεΑ, κλπ.

Παρούσα κατά τη μεταφορά ήταν και η τοπική σύμβουλος της Κοινότητας Νεάπολης Αντωνία Συσκάκη, που ασχολείται προσωπικά με το θέμα.
Σημειώνεται πως η μεταφορά ήταν ευγενική χορηγία της εταιρίας Europlan και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία και της εταιρίας του Θέμη Μπετείνη.

Η συλλογή

H Αρχαιολογική Συλλογή Νεαπόλεως, η οποία δημιουργήθηκε προπολεμικά και μέσα σε λίγα χρόνια συγκέντρωσε περί τα 1.000 αντικείμενα προερχόμενα κυρίως από την επαρχία Μεραμβέλλου αλλά και από άλλες περιοχές του Νομού, περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα όπως: Η επιγραφή τετράστιχη και η δίστιχη από τιτανόλιθο, η επιγραφή τετράστιχη από σιδερόπετρα, το χάλκινο ειδώλιο ταύρου, τα μαρμάρινα γυναικεία αγάλματα, τον Μινωικό κέρνο και το μαρμάρινο γυναικείο ακέφαλο άγαλμα από την αρχαία πόλη Λατώ.

Στις συλλογές συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
– Ευρήματα ανασκαφικής έρευνας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελούντα (1937).
– Ευρήματα ανασκαφικής έρευνας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στα Ελληνικά (1937).
– Ευρήματα ανασκαφικής έρευνας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Δρήρο (1937).
– Ευρήματα ανασκαφικής έρευνας του Εμμ. Μαυροειδή σε Υστερομινωικό τάφο Τουρλωτής Σητείας.
– Ευρήματα ανασκαφικής έρευνας του Εμμ. Μαυροειδή σε τάφο του Καλού Χωριού (αρχ. Ιστρώνα), Ελληνιστικών χρόνων.
– Ευρήματα από περισυλλογές σε διάφορες περιοχές του Μεραμβέλλου και από παραδόσεις.
– Αρχαιότητες προερχόμενες από τον Άγιο Νικόλαο (αρχαία Λατώ προς Καμάρα) και άλλες περιοχές του Νομού Λασιθίου, που είχαν συγκεντρώσει και μεταφέρει στη Νεάπολη οι Ιταλικές δυνάμεις κατοχής.
– Νομισματική συλλογή, από παραδόσεις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ