Η διακήρυξη της ΔΑΣ για τις εκλογές στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Η διακήρυξη της ΔΑΣ για τις εκλογές στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Η εκλογική διαδικασία ξεκινά αύριο Δευτέρα

Ενόψει των εκλογών στο Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου η παράταξη της ΔΑΣ στη διακήρυξή της αναφέρει:

"Έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε αντοχή! Ζούμε για πάνω από ένα χρόνο με ψίχουλα, την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει σε ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες και μεγαλοεργοδότες του κλάδου τα εκατομμύρια σαν στραγάλια. Οι μειώσεις μισθών, τα 10ωρα και 12ωρα, τα εργατικά ατυχήματα, τα κρούσματα κορωνοϊού μέσα στα ξενοδοχεία έγιναν καθημερινότητα!

Και όλα αυτά για να μη χάσουν ούτε ευρώ από τα κέρδη που οι εργοδότες βγάζουν από το δικό μας κόπο! Το κερασάκι στην τούρτα είναι ο νόμος έκτρωμα για τα εργασιακά, που έφεραν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι. Νομίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν με όσα δικαιώματα μας απέμειναν, το 8ωρο, την επαναπρόσληψη των εποχικών, τις συλλογικές συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή είναι προκλητικό οι μεγαλοξενοδόχοι που πνίγηκαν στα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, που γέμισαν τα ταμεία τους με εκατομμύρια και τα ξενοδοχεία τους με τουρίστες, να λένε ότι έχουν «οικονομικά προβλήματα». Τα ίδια ακούγαμε και την περίοδο των συνεχόμενων ρεκόρ, προκειμένου να «μη ζητάμε πολλά». Στον κλάδο μας η ανάπτυξη των κερδών τους ποτέ δε σταμάτησε ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, ταυτόχρονα με την επίθεση στους μισθούς, την ασφάλιση, τα δικαιώματά μας! Τα εκατομμύρια τους βγαίνουν από το ιδρώτα και την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης.

Είναι οι ίδιοι που πήραν από την κυβέρνηση δωράκι 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ, επιδοτήθηκαν για τζάμπα εργασία, δεν πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές, είχαν επιστρεπτέα προκαταβολή, έβαλαν εργαζόμενους σε αναστολή ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ενώ τώρα που τελείωσαν οι αναστολές αρνούνται σε πολλές περιπτώσεις να επαναπροσλάβουν όλο το προσωπικό, όπως έχουν υποχρέωση! Εϊναι οι ίδιοι που συνεχίζουν ασταμάτητα να ρίχνουν ζεστό χρήμα σε επενδύσεις, με αγοραπωλησίες ξενοδοχείων, ανέγερση νέων μονάδων, επεκτάσεις, ανακαινίσεις! Όλοι αυτοί απαιτούν να ζήσουμε με 534 ευρώ, ή μας απολύουν, ή μας αναγκάζουν να δουλεύουμε σε άθλιες συνθήκες και με πετσοκομμένους μισθούς! Είναι οι ίδιοι που από κοινού με την κυβέρνηση προσάρμοσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να συνεχίσουν να βγάζουν τα κέρδη τους, που μας αφήνουν με λειψά μέτρα προστασίας της υγείας μας! Είναι η κυβέρνησή τους, που αφήνει χωρίς ενημέρωση τους εργαζόμενους, χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, που είναι προϋπόθεση για την ασφαλή χρήση όλων των διαθέσιμων εμβολίων που τηρούν τις προϋποθέσεις.

Η «ανάπτυξη» και η «ευημερία», που έχουν κάνει σημαία κυβερνήσεις και μεγαλοεπιχειρηματίες στον τουρισμό, γκρεμίζεται σα χάρτινος πύργος μέσα στις «γαλέρες» των ξενοδοχείων. Αυτό είναι το «τουριστικό θαύμα», έτσι χτίστηκε η «ατμομηχανή της οικονομίας». Πάνω σε αυτή την αθλιότητα στηρίχτηκε η μεγάλη κερδοφόρα «ανάπτυξη» στον τουρισμό τα προηγούμενα χρόνια που υποτίθεται ότι θα έπρεπε και εμείς να βάλουμε «πλάτη» για να κερδίσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Ως εδώ! Οι εργαζόμενοι θα δώσουμε την απάντησή μας!

Μπαίνουμε μπροστά! Παλεύουμε για το εισόδημα και την υγεία μας! Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο αν δεν αγωνιζόμασταν μέσα από το σωματείο μας, αν δεν συμπορευόμασταν με τα υπόλοιπα συνδικάτα του κλάδου στην Αττική, στην Κέρκυρα, στην Κω και σε δεκάδες άλλες τουριστικές περιοχές!

Η οργάνωσή μας είναι η δυναμή μας!
Κόντρα στο συμβιβασμό, την υποταγή, τις χαμηλές απαιτήσεις!

Είναι στα δικά σου χέρια η ενίσχυση της Δ.Α.Σ. – των αγωνιστικών δυνάμεων στο Σωματείο !

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι αποτελούμε μια ισχυρή δύναμη. Τα ξενοδοχεία, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ! Έχουμε πείρα, μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Τίποτα δε μας χαρίστηκε από καμία κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Ότι κερδίσαμε, την υποχρεωτικότητα της σύμβασης, την επαναπρόσληψη, τα στοιχειώδη έστω μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, είναι αποτέλεσμα των δεκάδων κινητοποιήσεων που οργανώσαμε το προηγούμενο διάστημα. Ήταν και είναι η µοναδική ελπίδα µέσα στο χάος που δηµιούργησε η δίψα για κέρδη και η πανδηµία. Σταθήκαμε όρθιοι, γιατί είμαστε οργανωμένοι!

Δεν σταματάμε τώρα. Δίνουμε συνέχεια, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, πιο δυναμικά, πιο μαζικά! Όσοι μέχρι τώρα δεν έκαναν το βήμα, ήρθε η ώρα να το κάνουν! Οι εργαζόμενοι να πιστέψουμε στη δύναμή μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε τη δύναμη!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με τις δυνάμεις της Δ.Α.Σ. Να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της Δ.Α.Σ. στις ερχόμενες εκλογές του Σωματείου.
Δυνατή Δ.Α.Σ., για να δώσουμε νέα ώθηση στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, για καλύτερους όρους και συνθήκες δουλειάς.Για αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας! Για να μπορούμε να ζούμε με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες!
Δυνατή Δ.Α.Σ., για να απαιτούμε αυτό που μας αξίζει, αυτά που μας χρωστάνε, αυτά που
δουλέψαμε και θα δουλέψουμε. Για να ανεβάζουμε τις απαιτήσεις μας, γιατί εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε τον πλούτο, από εμάς βγαίνουν τα δισεκατομμύρια, που οι ξενοδόχοι βάζουν στις τσέπες, και επενδύουν για να αυγαταίνουν.
Δυνατή Δ.Α.Σ., για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη των συναδέλφων μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε ξενοδοχείο. Για να μη μείνει κανένας συνάδελφος μόνος σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Δυνατή Δ.Α.Σ., για να δίνουν οι εργαζόμενοι μαχητική απάντηση σε κάθε μεγάλο και μικρό πρόβλημα στα ξενοδοχεία, ενίσχυση της οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόστο.
    • Κήρυξη της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική. Εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις. Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που υπονομεύουν τις ΣΣΕ, που κάνουν λάστιχο τις εργασιακές μας σχέσεις.
    • Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. Κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας.
    • Καμία μείωση μισθού, ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία. 8ωρη 5ήμερη εργασία με δύο συνεχόμενα ρεπό. Ακυρώνουμε στην πράξη τον αντεργατικό νόμο που καταργει το 8ωρο!
    • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση.
    • Επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.
    • Διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος μέχρι την επαναπρόσληψη μας. Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε ΔΕΚΟ και εφορία, έκπτωση ενοικίου για όλους.
    • Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ σε όλους για όλο το διάστημα της ανεργίας. Διασφάλιση της ασφαλιστικής - υγειονομικής κάλυψης των εργαζομένων για ποσους συναδέλφους δεν εργάζονται.
    • Διεύρυνση των μέτρων με οικονομική στήριξη όλων των εργαζομένων στον τουρισμό μέχρι το άνοιγμα των επιχειρήσεων.
    • Αυστηρότερα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
    • Μέτρα προστασίας της υγείας μας (μαζικά δωρεάν τέστ με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, εμβολιασμός των εργαζομένων και μέσα ατομικής προστασίας σε όλους).
    • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι δομές υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας.
    • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.
    • Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
    • Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια, με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.
 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ:    
    • 6ωρο – 5ημερο – 30ωρο για όλους τους πρακτικάριους με αποδοχές 8ωρου και ασφάλιση.
    • Τέρμα στο χαρτζιλίκι των 300 ευρώ. Οι πρακτικάριοι να αμείβονται με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
    • Οι σπουδαστές να μαθαίνουν στον χώρο δουλειάς και όχι να καλύπτουν θέσεις τσάμπα εργασίας".

Διαβάστε επίσης:

Την Δευτέρα 26 Ιουλίου οι εκλογές του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ