Η διάσωση του πλανήτη ξεκινάει από το χώμα! Το εθελοντικό κίνημα που έφτασε στην Κρήτη

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Εθελοντές της καμπάνιας Save Soil του Conscious Planet μιλούν στο Cretalive.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

 

 

«Ένα επείγον, παγκόσμιο κίνημα για να σώσουμε τον πλανήτη»: με αυτή τη φράση αυτοσυστήνονται οι εθελοντές της καμπάνιας Save Soil του Conscious Planet που φτάνει στην Ελλάδα και την Κρήτη.

Τονίζουν πως «το γόνιμο έδαφος βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Το φαγητό μας, το νερό και ο αέρας που αναπνέουμε εξαρτώνται από αυτό. Αν δεν αλλάξουμε τώρα τον τρόπο που χειριζόμαστε το έδαφος, πάνω από το 90% μπορεί να υποβαθμιστεί μέχρι το 2051 . Μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα είναι αναπόφευκτη. Το Save Soil είναι μία απάντηση στην κρίση, ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών που παροτρύνει τον κόσμο να υιοθετήσει μία συνειδητή προσέγγιση, για να σώσουμε το χώμα και τον πλανήτη μας. Αυτό είναι κυρίως ένα κίνημα των ανθρώπων.»

έδαφος

Οι εθελοντές, Πέτρος Σόκλης και Ελίνα Καμπιτάκη,  μιλούν στο Cretalive για τους στόχους του κινήματος.

«Αν η οικονομία ενωθεί με την οικολογία, τότε μόνο θα υπάρξει αποτέλεσμα, αλλιώς η οικονομία θα νικήσει με μεγάλη διαφορά», τονίζει ο κ. Σόκλης.

Πέτρος Σόκλης
Ο κ. Πέτρος Σόκλης

Ο στόχος της καμπάνιας είναι να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, να αποκτήσει ακόμα και πολιτική δύναμη. Όραμα των εθελοντών είναι ακόμα και οι πολιτικοί, στην προεκλογική τους καμπάνια, να εντάσσουν φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη.

Ο ίδιος ασχολείται με τον εθελοντισμό γιατί θέλει να βάλει το δικό του λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε από την Ινδία, όπου, όπως λέει, το έδαφος δεν είναι γόνιμο, με αποτέλεσμα ο κόσμος ακόμα και να αυτοκτονεί, οι γονείς δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους.

Μέσα από αυτό το κίνημα, φυτεύονται δέντρα, τονώνεται η οικονομία, το περιβάλλον άρχισε να αναζωογονείται και ο κόσμος βρίσκει δουλειά.

Ελίνα Καμπιτάκη
Η κ. Ελίνα Καμπιτάκη

Η κ. Ελίνα Καμπιτάκη κάνει γιόγκα και σχετίζεται με το Isha Foundation από το 2011.

Το 2014 έκανε την εκπαίδευσή της ως δασκάλα Isha Hatha Yoga στο Isha Yoga Center στη Νότια Ινδία, στο οποίο και έχει ζήσει ένα μεγάλο διάστημα.

«Όταν ανακοινώθηκε η καμπάνια 'Save Soil' ενθουσιάστηκα και θέλησα να τη στηρίξω διότι πάντα είχα μία ευαισθησία απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά δε μου είχε δοθεί ποτέ η ευκαιρία να κάνω κάτι και να συμβάλλω ενεργά στη λύση του προβλήματος. Έχοντας δει πως τα προηγούμενα οικολογικά εγχειρήματα της Isha (Project GreenHands, Rally for RIvers, Cauvery Calling) είχαν στεφθεί με επιτυχία και έχοντας καταγωγή από ένα μέρος, όπως η Κρήτη, που βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη γεωργία, και από αγροτικές οικογένειες (των παππούδων μου), δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη για μένα. Για την ακρίβεια, η πρώτη φορά που άκουσα τον όρο ερημοποίηση ήταν σε σχέση με το νησί μας πολλά χρόνια πριν και θυμάμαι ότι για μια στιγμή εστίασα στην ομορφιά της ερήμου για να συνειδητοποιήσω την επόμενη και να σοκαριστώ με την ιδέα ότι ένας τόπος τόσο εύφορος και πλούσιος μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε ένα άγονο τοπίο, με όλες τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτό», περιγράφει.

έδαφος

Τονίζει, ακόμα, πως «το πρόβλημα βέβαια είναι παγκόσμιο και εξελίσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Το Save Soil έχει ως στόχο να καταρτίσει και να προωθήσει πολιτικές προστασίας και διάσωσης του εδάφους, διαφορετικές για κάθε χώρα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου.»

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το κίνημα ΕΔΩ.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ