Η Ιατρική ακρίβειας με αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Newsroom
Newsroom

Μια ενδιαφέρουσα εσπερίδα του ΙΤΕ στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια της ίδρυσης του.

Η σύγχρονη τεχνολογία στην ιατρική σε συνδυασμό με την πρόληψη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι παράγοντες για την καλή τους υγεία και την  αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Αυτο τονίστηκε μεταξύ άλλων  από επιστήμονες στην ενδιαφέρουσα εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής  από το ΙΤΕ με θεμα «Η Ιατρική Ακριβείας στη σύγχρονη ζωή».

ιτε

Μαλιστα για το προσδόκιμο ζωής αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας,ότι αυτό στις δυτικές κοινωνίες  αυξάνει σημαντικά  τα  τελευταία χρόνια,σε ανθρώπους  των  85 χρόνων,ενώ πριν χρόνια  ήταν τα 65 ετη.

https://www.cretalive.gr/kriti

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών των 40 χρόνων από την ίδρυσή του. Όπως αναφέρθηκε από τον Δντη Ερευνών του ΙΜΒΒ Κωνσταντίνο Στρατάκη,τον Πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναρακη,σκοπός της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με την αναδυόμενη προσέγγιση της Ιατρικής Ακριβείας, η οποία προσαρμόζει την περίθαλψη και θεραπεία του ασθενούς με βάση το ιδιαίτερο γενετικό του προφίλ. Η προσέγγιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας για εξατομικευμένη πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ογκολογικές παθήσεις, καρδιολογικά νοσήματα και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, με στόχο την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των νοσούντων ατόμων. 
Στην εκδήλωση ,-παρόντων του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη,του Προέδρου του Π.Σ Βαγγέλη Ζάχαρη,της Αντιδημάρχου Στέλλας Αρχοντάκη,των Πρυτάνεων Γ.Κοντακη,Γ.Κατσαρακη,θεσμικών εκπροσώπων,επιστημόνων -μίλησαν για τα ενδιαφέροντα θέματα: 

ιτε

ΟΜΙΛΗΤΕΣ-ΘΕΜΑΤΑ 

Κωνσταντίνος Στρατάκης, Διευθυντής Ερευνών ΙΜΒΒ, Επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας ΔΙΓΕΝΙΑ
«Ιατρική ακριβείας: Εφαρμογή της Έρευνας στη Σύγχρονη ζωή»
Νεκτάριος Ταβερναράκης,
Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης & Πρόεδρος ΙΤΕ
«Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα και Αλτσχάιμερ: Η πανδημία του 21ου αιώνα»
Σοφία Αγγελάκη, Καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
«Ο ρόλος της Ιατρικής Ακριβείας στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου»
Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
«Φαρμακολογία του Μέλλοντος: Γονίδια, Κύτταρα, Ιστοί, Νανοσυσκευές. Τα νέα φάρμακα.»
Στυλιανός Αντωναράκης, Oμότιμος καθηγητής Γενετικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Γενεύης
«Η ακρίβεια της τύχης»
Σύμφωνα με στοιχεία,"το ΙΤΕ αναπτύσσει και συμμετέχει ενεργά στις εθνικές πρωτοβουλίες προώθησης της Ιατρικής Ακριβείας, εγκαινιάζοντας, το 2015, τη Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας στην Κρήτη. Μάλιστα το Ίδρυμα συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα (ΕΔΙΑΝ), ενώ το 2022 δημιούργησε το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Βιολογίας (ΕΔΙΜΟ). Οι Εμβληματικές αυτές Δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας έχουν ως στόχο την αξιοποίηση της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας. "

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ