Η Jancis Robinson προτείνει ένα κρητικό κρασί για αυτή την εβδομάδα

Newsroom
Newsroom

Η Julia Harding MW, βασικό μέλος της ομάδας της Jancis Robinson που είναι κορυφαία οινοδημοσιογράφος παγκοσμίως, ανακαλύπτει το Λιάτικο του Οινοποιείου Δουλουφάκη και εξηγεί γιατί ο οίνος αυτός είναι τόσο ξεχωριστός

Έναν οίνο αμιγώς κρητικό συστήνει στους λάτρεις του κρασιού στη Βρετανία η κορυφαία οινοκριτικός Julia Harding, η οποία ετοίμασε ένα αφιέρωμα στο «Λιάτικο» του Οινοποιείου Δουλουφάκη. Μολονότι η ίδια παραδέχεται ότι ελκύεται από τις ελληνικές ποικιλίες, ωστόσο αναφερόμενη στον συγκεκριμένο οίνο κάνει λόγο για ένα «γευστικά ξεχωριστό ερυθρό κρασί από την Κρήτη, εξαιρετικής αξίας».

Δείτε εδώ ολόκληρο το βρετανικό δημοσίευμα

Η Βρετανίδα οινοκριτικός επισημαίνει ότι το Λιάτικο είναι μια ποικιλία με μακρά ιστορία στην Κρήτη, η οποία όμως στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα έχασε τη δημοτικότητά της λόγω της φυλλοξήρας και επειδή οι ντόπιοι οινοποιοί είχαν στραφεί στις διεθνείς ποικιλίες. Έτσι, λόγω των συγκυριών αυτών, μειώθηκε και η παραγωγή αλλά και η κατανάλωση της συγκεκριμένης ποικιλίας. 

Όπως εξηγεί η Julia Harding, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Νίκος Δουλουφάκης, κόντρα στις τάσεις της εποχής αλλά με πίστη στις δυνατότητες της εξαιρετικής αυτής ποικιλίας φύτεψε νέους αμπελώνες λιάτικου, συνεχίζοντας έκτοτε να πειραματίζεται και να εξερευνά διαρκώς της όριά του. Σήμερα, το Λιάτικο γνωρίζει ανοδική τάση και κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των δημοφιλέστερων ερυθρών ποικιλιών.

Περιγράφοντας το «Δουλουφάκη Δάφνιος Λιάτικο 2019» η Julia Harding αναφέρει στην κριτική της χαρακτηριστικά τα εξής:

«Παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της ποικιλίας: το χρώμα είναι σχετικά ανοιχτό και πιο ανεπτυγμένο από ό,τι θα περίμενε κανείς για ένα κρασί αυτής της ηλικίας. Είναι αρωματικό με γεύσεις κόκκινων φρούτων που είναι φρέσκες και αποξηραμένες, ελκυστικά πικρόγλυκες. Τα φρούτα δένουν τέλεια με τις τανίνες, οι οποίες εδώ είναι ίσως λίγο πιο σφιχτές από ό,τι είναι τυπικό για την ποικιλία αυτή.

 Το κρασί παλαιώθηκε σε μεγάλα δρύινα βαρέλια για 12 μήνες, αλλά δεν είναι καθόλου δρύινο. Αυτή τη στιγμή οι τανίνες έχουν μόνο ελαφρώς δερματώδη υφή, αλλά το κρασί θα ωριμάσει καλά στη φιάλη και αυτές οι τανίνες, που χρειάζονται τροφή αυτή τη στιγμή, θα γίνουν όλο και πιο μεταξένιες, ενώ οι γεύσεις του κρασιού θα γίνουν πιο πολύπλοκες και αρωματικές. Το αλκοόλ είναι 13,5%. Το Λιάτικο είναι ευέλικτο: ένα έντονο γλυκό κρασί φτιαγμένο από λιαστά σταφύλια και παλαιωμένο για 10 χρόνια σε βαρέλια. Ο τρέχων τρύγος του 2005 είναι γλυκός, πλούσιος, επίμονος και ταυτόχρονα τόσο ζωντανός και φρέσκος».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ