Η μαύρη αγορά και ο φόβος για το αύριο στις ΗΠΑ... με τη ματιά δυο Κρητικών!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Της Κατερίνας Παντινάκη

Στις 13 Μαρτίου θα έμπαινε στο αεροπλάνο για να έρθει στην Κρήτη. Τα γεγονότα τον πρόλαβαν και 12 Μαρτίου ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό. Ο Γιάννης Κόκκινος που ζει στη Μινεσότα ανησυχεί για τους δικούς του ανθρώπους στην Κρήτη. Πλέον, μαζί με την κόρη του και την πρώην σύζυγό του, συγκατοικούν και μετρούν τις μέρες μέχρι αυτός ο εφιάλτης του Sars-Cov-2 να τελειώσει. 

Την αγωνία του κόσμου για το τί μέλλει γενέσθαι τόσο σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Υγεία όσο και στην Οικονομία μεταφέρει ο Κώστας Κόκκινος, πιο "φρέσκος" κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα Σαιντ Πωλ Μινεσότα, καθώς εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει να χτίζει τη ζωή του μαζί με τη σύζυγό του Σαμάνθα και ... τον σκύλο τους Ράντυ.



Τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ λαμβάνονται ανά Πολιτεία, κι έτσι ο Γιάννης Κόκκινος επισημαίνει ότι οι πολίτες της Μινεσότα είναι "τυχεροί, που έχουμε δημοκρατικό Κυβερνήτη που πήρα δραστικά μέτρα πολύ πριν από τον Πρόεδρο Τραμπ". "Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν πριν από 10 ημέρες περίπου. Η αντίδραση της πολιτείας/κυβέρνησης ήταν σχετικά καθυστερημένη, δεδομένης της κατάστασης σε άλλες πολιτείες όπως Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ήδη σε τρομακτικά νούμερα.

Πέρασαν μερικές ημέρες μέχρι να παρθεί κάποια απόφαση, όταν όμως έγινε αυτό, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ήταν ικανοποιητικά κατά την άποψη μου. Πέρα από την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών και των χώρων εστίασης, εγκαταστάθηκαν κινητές μονάδες εξέτασης ώστε να είναι πιο άμεση η προσέλευση των πολιτών.

Τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα είναι το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών, σχολείων, βιβλιοθηκών καθώς επίσης και το κλείσιμο  των χώρων εστίασης (μπαρ, εστιατόρια). Για κάποια  εστιατόρια υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας μόνο για παραλαβή του φαγητού από το κατάστημα ή μέσω διανομής. Επίσης υπάρχει απαγόρευση παρουσίας στον ίδιο χώρο για ομάδες των 10 ατόμων και πάνω" - αναφέρει ο 33χρονος Κώστας Κόκκινος, ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αποδεικνύουν ότι πρόκειται για προκαθορισμένο πρωτόκολλο.



"Ντου" στα σούπερ μάρκετ και περιορισμοί στις αγορές

Η έφοδος στα σούπερ μάρκετ για όσπρια, μακαρόνια και ... χαρτί υγείας φαίνεται πως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. "Όταν σήμανε ο συναγερμός, μετά από τις ειδήσεις από την Κίνα και την Ιταλία, μάς έδωσαν οδηγίες να μείνουμε στα σπίτια μας - όπως και στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι εδώ τρελάθηκαν και άδειασαν τα σούπερ μάρκετ!" - αναφέρει ο 66χρονος Γιάννης Κόκκινος, με τον ανιψιό του Κώστα να κάνει λόγο για "πανικό στα καταστήματα τροφίμων και οικιακών αναλώσιμων". "Πάνω από  μια εβδομάδα χρειάστηκε για να επανέλθει μια ισορροπία. Πλέον υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των προϊόντων ανά πελάτη όπως επίσης και διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες ή σε προχωρημένη ηλικία" - προσθέτει ο ίδιος, σημειώνοντας πάντως πως υπάρχει πληθώρα φρέσκων τροφίμων στα καταστήματα όπως λαχανικά, αυγά και φρούτα, ενώ τα προϊόντα που ακοράζουν κυρίως οι πολίτες είναι γάλα, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και κονσέρβες.

Δυσεύρετα ωστόσο είναι τα προϊόντα απολύμανσης, αλλά και φαρμακευτικά προϊόντα όπως μάσκες και απολυμαντικό χεριών.
Ως προς την εργασία, ήδη, λέει ο Κώστας, έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά των εργοδοτών, όπως το να δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν από το σπίτι.



Νευρικότητα, αγωνία για το μέλλον και ... μαύρη αγορά!

Ο Γιάννης Κόκκινος έχει δίπλα του την κόρη του, Έλλη που γύρισε από την Αϊόβα όπου σπουδάζει καθώς έκλεισε το Πανεπιστήμιο. Μαζί βρίσκονται στο σπίτι της πρώην συζύγου του Γουέντι, όπου περνούν συντροφικά αυτές τις δύσκολες ώρες. Ο γιος του, Κώστας έμεινε στην Καλιφόρνια όπου ζει μόνιμα και εργάζεται από το σπίτι του. "Το να μένεις στο σπίτι μέρα-νύχτα μπορεί να γίνει βαρετό κι έτσι εμείς έχουμε πρόγραμμα" αναφέρει. Κάθε πρωί μισή ώρα περπάτημα, παίζουν με τις τρεις γατούλες που έχουν για παρέα, τρώνε πρωινό που φτιάχνει ο 66χρονος εκτελώντας "χρέη" ... μάγειρα της οικογένειας, παίζουν μουσική ... και κάπως έτσι οι ώρες περνούν! Δε θα μπορούσε να πει κανείς πως οι μέρες περνούν ... γαλήνια, γιατί όπως και στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, ο κόσμος αγωνιά... 

"Ένα ποσοστό του κόσμου εδώ, όπως εμείς έχει φοβηθεί και μένει σπίτι του, αλλά υπάρχουν και ορισμένα πρόσωπα που δεν πιστεύουν ότι ο κορωνοϊος είναι πράγματι όπως το λένε στις Ειδήσεις και έτσι αν δεν τους σταματήσει το σύστημα, θα μας μολύνουν όλους μας!" - σημειώνει ο Γιάννης Κόκκινος, συμπυκώνοντας σε λίγες λέξεις, το φόβο, την ανησυχία, την οργή και την αγωνία - όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα συνυπάρχουν στην ανθρώπινη ψυχολογία που προσπαθεί να ορθώσει ατσάλινο ανάστημα μπροστά στον κορωνοϊό.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που όχι μόνο δεν αισθάνονται αλληλεγγύη στις δύσκολες αυτές στιγμές, αλλά αντιθέτως κάνουν την κρίση ... ευκαιρία - με την κακή έννοια...

"Υπάρχουν πολλές κατηγορίες πολιτών. Οι περισσότεροι έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα του θέματος και ακολουθούν τους κανόνες της Πολιτείας, παραμένουν στις οικίες τους και αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα. Φυσικά υπάρχουν και τα άτομα που δεν λένε να συνετιστούν με τους κανόνες ή απλά δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ιατρικό θέμα. Την έκπληξη πάντως προκαλεί μερίδα πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν ... να βγάλουν κάποιο κέρδος μέσα σε αυτό τον πανικό από την πώληση προϊόντων μέσω μαύρης αγοράς!" - αναφέρει ο Κώστας Κόκκινος και προσθέτει πως "στο μυαλό του κόσμου επικρατεί ο φόβος πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και πως οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές τόσο για την υγεία όσο και για την οικονομία του τόπου".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ