Η πανδημία ακυρώνει μέρος των εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης σε Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία

Ωστόσο θα γίνουν σημαντικές δραστηριότητες όπως δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση αλλά και κατάθεση στεφάνων.

Η πανδημία του κορωνοιού που σαρώνει σε όλο τον κόσμο,  ακυρώνει μέρος των εκδηλώσεων για την 79η Μάχη της Κρήτης σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Όπως ανακοινώθηκε από την Κρητική Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας, σημαντικές δραστηριότητες αφιερωμένες
την Μάχη της Κρητης ωστόσο, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας  κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ  βοηθούμενος από τον Ιερό κλήρο αλλά κεκλισμένων τον θυρών, αλλά και κατάθεση στεφάνων.

2

Όλη η ανακοίνωση

Η φετινή επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη μας για πάντα, δυστυχώς για τους λάθος λόγους. Αυτό το Γολγοθά που περνάμε έχει επηρεάσει της ζωές μας, έχει αλλάξει την νοοτροπία του λαού, έχει φέρει τα πάνω κάτω στις οικονομίες τους κόσμου, πάρα ταύτα όμως δεν θα αφήσουμε αυτή την πανδημία να μας εκτροχιάσει, τις σκέψεις μας για τους αγώνες  που έκανε ο Κρητικος λαός και όχι μόνο κατά την Μάχη της Κρήτης.

Με φάρο την αυτοθυσία  των προγόνων μας, και των αγώνα που  έδωσαν στην Κρήτη το 1941 κατά των Γερμανών, θα τα κρατάμε σαν δάδα φωτεινή και λαμπρά παραδείγματα για εμάς τις επόμενες γενιές ότι έχουμε ιερή υποχρέωση να συνεχίσουμε να εορτάζουμε, το μεγάλο ιστορικό γεγονός να το προβάλουμε στα παιδιά μας, αλλά προπάντων να μνημονεύουμε τους νεκρούς. Αυτοί έδωσαν τότε την ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Ως επίσης έχουμε υποχρέωση να συνεχίζουμε να προβάλουμε τους αρίστους δεσμούς που μεταξύ των λαών της Αυστραλίας, της Ελλάδος και της Νέας Ζηλανδίας αφού συμμαχικά έδωσαν αγώνες το 1941, αλλα αυτοί οι δεσμοί συνεχίζουν και σήμερα.

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα  της Κυβερνήσεως αλλα προ πάντως την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων το Διοικητικό Συμβούλιο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας σε συνεργασία με τα τοπικά Διοικητικά Συμβούλια των κρητικών σωματείων ανά της Ωκεανίας αποφάσισαν ομόφωνα την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων για την 79η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Πάρα την ακύρωση των φετινών  εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρητης έχουν διοργανωθεί κάποιες  σημαντικές δραστηριότητες  τις  οποίες και κάνουμε γνωστό.

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ  &  ΕΠΙΜΝΥΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ

Την Κυριακή 17 Μαΐου και ώρα 10.30πμ θα τελεστεί Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της Μάχης της Κρήτης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern του Σύδνεϋ χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας  κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ  βοηθούμενος από τον Ιερό κλήρο αλλά κεκλισμένων τον θυρών. 

Όλη η Ελληνική παροικία θα μπορέσει να παρακολουθήσει  την Δοξολογία και την Επιμνημόσυνη δέηση για την Μάχη της Κρήτης ζωντανά από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την σελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας  -  Greek Orthodox Archdiocese of Australia  ενώ επίσης  θα γίνει και ζωντανή κάλυψη από το τηλεοπτικό Κανάλι 31 για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.


 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ  ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Την Κυριακή 24  Μαΐου και ώρα 11.00πμ θα πραγματοποιηθεί τελετή Κατάθεσης Στεφάνων για τους πεσόντες της Μάχης της Κρήτης στο εσωτερικό Ιερό του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη της Μελβούρνης από την Στρατιωτική Φρουρά του Μνημείου ( Shrine Guards ) κεκλισμένων των θυρών αλλά εκ μέρους της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας στο εσωτερικό κενοτάφιο του Μνημείου, ενώ θα κυματίζει η Ελληνική σημαία στους κεντρικούς ιστούς.

Όλοι οι ελληνική παροικία της Αυστραλίας θα μπορέσει να παρακολουθεί την Τελετή για την Μάχη της Κρήτης ζωντανά από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την σελίδα του Μνημείου των Πεσόντων  -  Shrine of Remembrance 

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Την Δευτέρα  11 Μαΐου και ώρα 9.30μμ με 11.30μμ στο Ραδιοφωνικό σταθμό RYTHMOS της Μελβούρνης με τον Τάσσο Τριανταφυλλίδη στο πρόγραμμα « Το ταξίδι μιας Λύρας » αφιερωμένο για την Μάχη της Κρήτης. ( APP : Tune in Radio )

Την Πέμπτη 14 Μαΐου και ώρα 2.00μμ με 4.00μμ στο Ραδιοφωνικό σταθμό 3XY RADIO   HELLAS της Μελβούρνης με τον Κώστα Πατεράκη στο πρόγραμμα « Κρητικόραμα » αφιερωμένο για την Μάχη της Κρήτης  ( APP : 3xy radio hellas )

Την Παρασκευή 15  Μαΐου και ώρα 6.00μμ με 8.00μμ στο ΡΑΔΙΟ  ΣΥΜΒΑΝ του Σύδνεϋ με τον Κώστα Γραφανάκη στο πρόγραμμα « Κρητικός Λαβύρινθος » αφιερωμένο για την Μάχη της Κρήτης. ( Facebook Page RADIO Symban )

Το Σάββατο 16 Μαΐου και ώρα 1.00μμ με 2.30μμ στο ΡΑΔΙΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ της Αδελαίδας με  τον Παντελή Φριδάκη στο πρόγραμμα « Λύρα και Λαγούτο » αφιερωμένο για την Μάχη της Κρήτης. (  APP : Greek Radio Doriforos  )

ΠΑΝΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΣ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ  ΤΕΧΝΗΣ

Η Κρητική Νεολαία Αυστραλίας και Νέα Ζηλανδίας έχει προγραμματίσει για μια ακόμη φορά ένα παν αυστραλιανό διαγωνισμό τέχνης  για όλη την νεολαία με κύριο θέμα την Μάχη της Κρητης.  Θα δοθούν χρηματικά δώρα σε δυο κατηγορίες (α) κάτω των 12 ετών και (β) άνω των 13 ετών για τον πρώτο, δεύτερο και τρίτο. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 27  Μαΐου στο εμαιλ η να επικοινωνήσουν με την Πρόεδρο της Νεολαίας κα. Πολύμνια Νικολακάκη στο εμαιλ cretanyouthausnz@gmail.com  η στο τηλέφωνο 0413902875.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχει είδη αρχίσει τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων για  την ΜΕΓΑ επέτειο των 80 χρόνων της Μάχης της Κρήτης κατά το 2021 τόσο εδώ στην Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία αλλά και στην Αθήνα και στην Κρήτη.  Οι εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης το 2021 στην Αυστραλία θα πραγματοποιηθούν  τον μήνα Απρίλιο. Όποιος συμπάροικος θελήσει να συμμετέχει στην αποστολή που θα πάει στην Ελλάδα τον Μάιο του 2021 για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης να επικοινωνήσει  με το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στο εμαιλ president@cretan.com.au  η στο τηλέφωνο 0419856736.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ