Η πανδημία, το διαδίκτυο και η ασφάλεια των παιδιών μας

"Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το παιδί μας είναι ασφαλές όταν κάθεται με το tablet στον καναπέ" είπε στο Livetalks η υπεύθυνη επικοινωνίας του saferinternet4kids Κατερίνα Ψαρουδάκη

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

Με αφορμή το σημερινό εορτασμό, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ πραγματοποίησε μια νέα διαδικτυακή έρευνα στην οποία αποτυπώνεται η έντονη ανησυχία των γονιών για το ενδεχόμενο υιοθέτησης μελλοντικών συμπεριφορών υπερβολικής χρήσης από τα  παιδιά, ύστερα από την «αναγκαστική» σχεδόν καθολική χρήση του διαδικτύου λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

Οι γονείς εκφράζουν την αγωνία τους για το πως θα επανέλθει η ισορροπία μεταξύ της offline και της online ζωής των παιδιών την επόμενη μέρα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι εξαιτίας της πολύωρης χρήσης - ειδικά κατά τη διάρκεια των lockdown - τα παιδιά έγιναν πιο νευρικά, παρουσιάζουν σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και πόνο στα μάτια ενώ απέκτησαν καινούριες διαδικτυακές συνήθειες όπως συνομιλία με άλλους χρήστες οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα γνωστοί τους στην πραγματική ζωή, ενασχόληση με το online gaming και με κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί γονείς πάντως υπογραμμίζουν και την εξοικείωση που παρατηρούν να έχουν πλέον τα παιδιά τους με τον ψηφιακό κόσμο. 

Την ίδια ώρα 2020 καταγράφεται αύξηση κατά 31% στο σύνολο  των καταγγελιών που δέχτηκε η Γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr. Πιο συγκεκριμένα η Γραμμή δέχτηκε 8.419 καταγγελίες καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 134%  σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, κατέγραψαν οι καταγγελίες που αφορούσαν οικονομικές απάτες κατά τη διάρκεια του διμήνου Απρίλιος-Μάιος 2020 που διήρκησε το πρώτο lockdown.

Ο αριθμός των καταγγελιών  για υλικό παιδικής κακοποίησης – που είναι και το βασικό πεδίο δραστηριοποίησης της SafeLine.gr- παρουσιάζεται ελαφρά αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το 2019 αγγίζοντας το 47%. 

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και μιλώντας στο Livetalks και τη Σώτια Πεντεδήμου η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, Κατερίνα Ψαρουδάκη, τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: "Έχουμε μια παρανόηση οι γονείς. Όταν κάθεται το παιδί μας με ένα tablet στον καναπέ, έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είναι ασφαλές. Κινδυνεύει όμως περισσότερο από το να αφήσουμε στη μέση ενός γηπέδου με 1.000 αγνώστους!". 

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης της κας. Κατερίνας Ψαρουδάκη:

 

 

 

 

Φωτογραφία: Unsplash 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ