Η πανδημία, ο Δεκαπενταύγουστος και η "Ασκητική"

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Η πανδημία, ο Δεκαπενταύγουστος και η "Ασκητική"

Ο σχεδιασμός για το Πάσχα του καλοκαιριού με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται και στην Κρήτη

Του Αντώνη Παντινάκη

Με το γνωστό απόφθεγμα περί της “ευθύνης”, από την “Ασκητική” του Νίκου Καζαντζάκη, προσπάθησε να κινητοποιήσει τους πιστούς εν όψει του Δεκαπενταύγουστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

“Θα γίνουν όλα όπως πρέπει και προβλέπονται από τις υπουργικές αποφάσεις των τελευταίων ημερών” διαβεβαίωσε ο ίδιος, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Λότζια με τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό (Δείτε ΕΔΩ).

Σε ο,τι αφορά το προσκύνημα στην Παναγία την Χαρακιανή, που ανήκει στην Εκκλησιαστική Επαρχία του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποταμου, “ήδη ματαιώθηκε η προγραμματισμένη κάθε χρόνο λιτανευτικη πομπή, με την οποία κατεβαίνει η εικόνα της Παναγίας από το Μοναστήρι την προπαραμονή. Η εικόνα της Παναγίας βρίσκεται καθημερινά στο προσκύνημα Της στον Χάρακα. Δεν θα χρειαστεί να φέρουμε τους ανθρώπους σε δύσκολη θέση” είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ευγένιος και πρόσθεσε: “Και κυβερνητική απόφαση να μην υπήρχε, είχαμε συναποφασίσει με το Μοναστήρι, από αγάπη προς τους αδελφούς μας, να προσέχουμε και να μην γίνει κάτι τέτοιο εφέτος”.

“Μακάρι να δώσει ο Θεός” ευχήθηκε, “να ξεπεράσουμε γρήγορα γρήγορα αυτή τη λαίλαπα που έχει ενσκήψει στην πατρίδα μας”, και του χρόνου τέτοιες μέρες η πανδημία του κορωνοϊού “να είναι ένα μακρινό παρελθόν για όλους μας”.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου θα βρίσκεται στην εκκλησία της Παναγίας της Χαρακιανής – που σημειωτέον είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κρήτης – και αύριο το βράδυ “την ίδια ώρα που θα γινόταν η λιτανεία, για να γίνει η τελευταία παράκληση”.

Η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εσπερινό, προκειμένου “να γίνει το προσκύνημα όπως πρέπει”.

Απευθυνόμενος και πάλι στους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος τους (παρα)κάλεσε να δείξουν το απαιτούμενο σεβασμό στα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, παραφράζοντας (και προσαρμόζοντάς τα στην ανάγκη των περιστάσεων) τα λόγια από την "Ασκητική".

Αναγνωρίζοντας τα όρια της προσωπικής του ευθύνης, κάθε προσκυνητής (οφείλει) να λέει μέσα του - όπως ο Καζαντζάκης- “ εγώ φταίω εάν κάτι δεν έχει γίνει καλά ,δεν μου φταίνε όλοι οι υπόλοιποι”.

Το ουράνιο επιτίμιο του κορωνοϊού και η εγρήγορση για την δεύτερη μεγάλη μάχη!

“Θα πράξουμε ο,τι επιβάλλεται · ο,τι υποδεικνύει η ελληνική Πολιτεία και οι αρμόδιες Υγειονομικής αρχές” τόνισε με τη σειρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, προτρέποντας το ποίμνιο του: “Να γρηγορούμε, διότι την πρώτη μάχη την κερδίσαμε. Να προσπαθήσουμε και σε αυτή την δεύτερη μάχη να ανταποκριθούμε με την ίδια υπευθυνότητα την οποία δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας και του ουρανίου επιτιμίου του κορωνοϊού!”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ