Η πανδημία προκαλεί βουλιμία στους Κρητικούς!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Τι αποκαλύπτει έρευνα του ΕΛΜΕΠΑ για τις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών εν μέσω κορωνοϊού.

Της Κατερίνας Μυλωνά


«Όλη μέρα κάθομαι στο σπίτι και τρώω!» Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο σχόλιο που ανεβάζουν οι Κρητικοί που απαντούν στο ερωτηματολόγιο έρευνας φοιτητών του μαθήματος "Food & Beverage Management" του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 

Οι φοιτητές προσπαθούν να εντοπίσουν το βαθμό που η πανδημία έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών. 

Σκοπός είναι να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με τις συνέπειες της πανδημίας στη διατροφή μας.

Στην έρευνα μπορούν να συμμετέχουν όσοι διαμένουν μόνιμα στην Κρήτη, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, οπότε και θα λήξει η διεξαγωγή της έρευνας.

Το ερωτηματολόγιο μπορεί κανείς να βρει στον εξής σύνδεσμο: http://bit.ly/FnB-HMU.

Ο Δρ. Γεώργιος Τριανταφύλλου αναφέρει στο Cretalive πως γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν οι αλλαγές που έχουν φέρει στις διατροφικές μας συνήθειες η πανδημία, το lockdown, η αναστολή εργασίας, οι απολύσεις.

Στόχος είναι ως το τέλος Απριλίου να έχουν συγκεντρωθεί 2.000 ερωτηματολόγια, ήδη σε διάστημα μόλις τριών ημερών, υπάρχουν 815 απαντήσεις, γεγονός που δείχνει την προθυμία και ίσως την ανάγκη του κόσμου να αποτυπώσει την εμπειρία και άποψή του.

Μεταξύ των ερωτήσεων που αφορούν στο προφίλ εκείνου που απαντά, εκτός από το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, είναι και αν μένει με τους γονείς του ή αν έχει παιδιά ή αν μένει στην πόλη ή σε μέρος, όπου δεν έχει πολλές επιλογές για delivery.

Προς το παρόν, προκύπτει πως οι παραγγελίες delivery έχουν αυξηθεί, αν και όχι στο βαθμό που θα περίμενε κανείς.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος έχει συνδέσει την πανδημία, την παραμονή στο σπίτι με την βουλιμία, την αύξηση του βάρους του. Κάποιοι λένε πως… έχουν εθιστεί στα πατατάκια και το junk food.

Κατά 43% έχει αυξηθεί η τάση του να μαγειρεύει κανείς στο σπίτι, αφού, λόγω και του γεγονότος ότι κάποιοι έχουν χάσει την δουλειά τους, πολύς κόσμος μένει περισσότερο χρόνο στο σπίτι του.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την διατροφική αξία όσων καταναλώνει. Ένα ποσοστό άνω του 30% αναφέρει πως δεν λαμβάνει υπόψη του κανέναν κανόνα υγιεινής διατροφής, «τρώμε τα πάντα», λένε χαρακτηριστικά. Φυσικά, καταγράφεται και η αντίστοιχη αύξηση στο βάρος των ανθρώπων ενώ αρκετοί δηλώνουν αποφασισμένοι να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού για να επανέλθει η φόρμα τους.

Παράλληλα, υπάρχει μία στροφή στις προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ ενώ πλέον ο κόσμος δεν προτιμά τα επώνυμα και πιο ακριβά προϊόντα.

Ο Δρ. Γιώργος Τρανταφύλλου αναφέρει πως το 2010 είχε εκπονήσει αντίστοιχη έρευνα για να δει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις διατροφικές συνήθειες και είχε δει πως ο κόσμος στράφηκε τότε στα γλυκά. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, ένα 24,7% καταναλώνει περισσότερα γλυκά από πριν ενώ ένα 13% αγοράζει σε μεγάλες ποσότητες γλυκά.

Εκείνο που τον τρομάζει είναι η απάντηση σε ποσοστό 42% ότι ο κόσμος αισθάνεται βουλιμία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακόμα, ένα 83% όταν αναφέρει πως παραγγέλνει delivery εννοεί σουβλάκια και πίτσες και όχι ένα παραδοσιακό φαγητό.

 


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ