"Η πιο δύσκολη περίοδος για την Κρήτη από την αρχή της πανδημίας"

"Η πιο δύσκολη περίοδος για την Κρήτη από την αρχή της πανδημίας"

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης επισημαίνει ότι το σύστημα Υγείας στο νησί "αντέχει ακόμα", αλλά καλό θα ήταν να μην το δοκιμάσουμε και να μην το "εξαντλήσουμε"

Κρήτη περνάει την πιο δύσκολη περίοδο από την αρχή της πανδημίας" δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι "η πιο δύσκολη", η ακροτελεύτια "της επιθετικής αύξησης" των κρουσμάτων, θέλει να ελπίζει.

Ο κ. Τζανάκης περιμένει με αγωνία την αυριανή και την μεθαυριανή ημέρα, που είναι και οι πιο ενδεικτικές για την πορεία της πανδημίας.

Σε πανελλαδικό επίπεδο δεν απέκλεισε την εκτόξευση των μολύνσεων στις 3.000.

Στην Κρήτη, όπως έχει τονιστεί το τελευταίο διάστημα, κυριαρχεί το βρετανικό στέλεχος, εξ ου και η ταχύτατη εξάπλωση του ιού. Και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας συμβαίνει κάτι ανάλογο, όμως εδώ η επικράτηση "καθ΄ολοκληρία " της συγκεκριμένης μετάλλαξης εντοπίστηκε εν τη γενέσει της, χάρη στο εργαστήριο του κ. Σουρβίνου.

Δύο σενάρια διανοίγονται μπροστά μας: Το μη ωφέλιμο, μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη πάνω στην μετάλλαξη, αλλά και οι καιρικές μεταβολές (επί τα χείρω), που θας μας αναγκάστουν να κλειστούμε στα σπίτια μας, ευνοώντας τις συνθήκες υπερμετάδοσης. Το ωφέλιμο και ευκταίο, απ' την άλλη, είναι η καλοκαιρία, η υψηλή θερμοκρασία και μία "ωφέλιμη μετάλλαξη".

Άλλος ευπρόσδεκτος παράγοντας, να πάει καλά ο εμβολιασμός.

Βεβαίως, τα μοντέλα υπάρχουν (και) για να διαψεύδονται. "Δεν είναι μαγική η επιστήμη" παραδέχθηκε ο κ. Τζανάκης, που φάνηκε ωστόσο απόλυτα πεπεισμένος για τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων των επόμενων ημερών.

"Όσο ανεβαίνουμε τόσο πιο αργά θα κατέβουμε" επισήμανε, τονίζοντας πως "είναι παρακινδυνευμένο να πούμε τι θα γίνει" αναφορικά με την παράταση ή μη των απαγορεύσεων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τα προβλήματα ανθρωπιστικής κρίσης που ολοένα και κλιμακώνονται απ' το lockdown και το παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς και της οικονομικής δραστηριότητας.

"Πρέπει να ανοίξει η αγορά και η οικονομία" τόνισε, χωριζόντας τους πολίτες σε δύο κατηγορίες: ένα περίπου 80% που είναι είναι "πιο πειθαρχημένοι και πιο συνειδητοποιημένοι" κι ένα 20% , οι οποίοι "κυριολεκτικά δεν καταλαβαίνουν τίποτα, κάνουν κακό στους εαυτούς τους, στην οικογένεια τους και στους γύρω τους".

Επαναλαμβάνοντας τη σπουδαιότητα του να τηρούμε "απαρέγκλιτα τα μέτρα" και "να μην προβαίνουμε σε μαζώξεις", ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του για κάποια φαινόμενα μεγάλων συναθροίσεων τα οποία του έγιναν γνωστά από κατοίκους σε χωριά του Λασιθίου...

Βάσει των μοντέλων που εξετάζει ο κ. Τζανάκης, στις 15-20 Μαρτίου τα κρούσματα φαίνεται πως θα παίρνουν την κατιούσα.

Κι ίσως τότε, μπορούμε να πάμε σε "συγκεκριμένα ανοίγματα". Στο δίλημμα αγορά ή σχολεία, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της πρώτης επιλογής. 
"Τα σχολεία με την τηλεκπαίδευση λύνουν το πρόβλημα, κάνουν τη δουλειά τους", αντιθέτως το λιανεμπόριο και η οικονομία γενικότερα στενάζουν, συμπαρασύροντας στην ένδεια μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.

"Αυτή η κρίση μπορεί να αποβεί υπέρ της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών. Μπορούμε να περάσουμε περισσότερη ώρα με τα παιδιά μας, να αθληθούμε μαζί" συμβούλευσε, απευθυνόμενος προς τους γονεις.

Στο ΠΑΓΝΗ όπου βρίσκεται ο κ. Τζανάκης η κατάσταση παραμένει "ελεγχόμενη". Μικρά είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται. "Προς στιγμή, είμαστε αρκετά προφυλαγμένοι και τηρούμε τα πρωτόκολλα" είπε ο ίδιος, παρατηρώντας πως δεν έχει υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά σαν κι αυτή του Βενιζελείου. Τα rapid tests έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο μπλοκάρισμα της εξάπλωσης του ιού εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στη μεγάλη... εικόνα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε πως το σύστημα Υγείας της Κρήτης "αντέχει ακόμα", αλλά καλό θα ήταν να μην το δοκιμάσουμε και να μην το "εξαντλήσουμε". 

Δείτε επίσης:

"Έκρηξη" νοσηλειών με κορωνοϊό στην Κρήτη

Νέα κρούσματα κορωνοϊού σε μια ακόμα κλινική του Βενιζελείου

Στα 50 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ