Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την αξιοποίηση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την αξιοποίηση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι

Εκφράζουν την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή

Στο ζήτημα της αξιοποίησης των ιστορικών κτιρίων στον λόφο Καστέλι στα Χανιά και τις προθέσεις της πρυτανικής αρχής του Πολυτεχνείου Κρήτης επανέρχεται η Πρωτοβουλία Πολιτών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

"Το πάνδημο και ισχυρό αίτημα της κοινωνίας να μη μετατραπούν σε ξενοδοχεία τα ιστορικά κτίρια και το κηρυγμένο μνημείο στο λόφο Καστέλι, καθώς και η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα τους και η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην περιοχή, φαίνεται να αγνοείται επίμονα από την πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης, για τους εξής λόγους:

Οι περιορισμένες χρήσεις γενικής κατοικίας στο λόφο Καστέλι, που προτάθηκαν αρχικά το 1977 από τη μη θεσμοθετημένη μελέτη Ρωμανού-Καλλιγά για την προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων, που προβλέπονται στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του 1988 (ΦΕΚ 558/Δ/1988),  και περιλαμβάνονται στη με αρ. 566 του 1997 κανονιστική πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τις χρήσεις γης στην Παλιά Πόλη (επικυρώθηκε το 2018), δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ξενοδοχείων δυναμικότητας μεγαλύτερης των 50 κλινών.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας φάντασμα, με την οποία έχει υπογράψει σύμβαση η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, προβλέπει ξενοδοχεία πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας και συνεπώς δεν εξυπηρετείται από τους υφιστάμενους περιορισμούς του ΓΠΣ. Έτσι, και ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του Β1 σταδίου για την αναθεώρηση και επέκταση του ΓΠΣ του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων, το γραφείο του νυν πρύτανη υπέβαλε, με ημερομηνία 12-02-2018 και αριθμό πρωτοκόλλου 3257, υπόμνημα στην υπηρεσία δόμησης του Δήμου Χανίων για αλλαγή των επιτρεπόμενων χρήσεων γης, ώστε να εξυπηρετηθεί ο σχεδιασμός τους. Πολύ δε περισσότερο, η κοινή επιδίωξη πρύτανη-εταιρείας δεν εξυπηρετείται από το πόρισμα της πολυμελούς ομάδας εργασίας, που ασχολήθηκε με τον ανακαθορισμό των χρήσεων γης για την παλιά πόλη των Χανίων, η οποία συστήθηκε από τον Δήμο στις 08-09-2016 και παρέδωσε το πόρισμά της το Δεκέμβριο του 2017, όπου η συγκεκριμένη περιοχή προτείνεται να έχει χρήση αμιγούς κατοικίας, δηλαδή να επιτρέπονται ξενοδοχειακά καταλύματα δυναμικότητας μέχρι 30 κλινών. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί, επίσης, ότι στο συνοδευτικό χάρτη της κανονιστικής πράξης του 1997, τα κτίρια της 5ης Μεραρχίας και της παλιάς Πρυτανείας του Πολυτεχνείου χαρακτηρίζονται συγκεκριμένα ως δημόσια εκπαιδευτικά κτίρια, ενώ η επικύρωσή της το 2018 δεν τροποποιεί όσα αναφέρονται παραπάνω. Το αίτημα λοιπόν του πρύτανη είναι στο νέο ΓΠΣ να οριστεί μια περιεκτική κατηγορία χρήσεων επί του ακινήτου, συγκεκριμένα να έχει χρήση πολεοδομικού κέντρου. 

Είναι προφανές πως μια τόσο επιβαρυντική και ξένη προς το χαρακτήρα της περιοχής ξενοδοχειακή μονάδα δεν έχει καμία σχέση με την αποστολή του Πολυτεχνείου και τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά προκλητικά εξυπηρετεί το συμφέρον της μισθώτριας εταιρείας, ώστε αντί 30 να μπορεί να χτίσει ξενοδοχεία 300 κλινών, μπαρ, εστιατόρια κλπ. Είναι ανήκουστο και προσβλητικό ένα ανώτατο πνευματικό ίδρυμα να παίζει το ρόλο του λαγού σε μια ιδιωτική εταιρεία.

Δημόσια διατυπώνουμε το ερώτημα: είναι αυτή η κίνηση του πρύτανη απόφαση της πλειοψηφίας της Συγκλήτου; Ή μήπως δεν είχε ενημερωθεί καν η Σύγκλητος; Συμφωνούν με το παραπάνω αίτημα οι επιστήμονες που διδάσκουν στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης; Είναι καιρός ο πρύτανης και η εταιρεία  φάντασμα να συνειδητοποιήσουν πως ο χανιώτικος λαός είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να στηθεί ούτε μια ιδιωτική καλύβα με χρήση ξενοδοχείου στο λόφο Καστέλι".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ