"Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία!"

Newsroom
Newsroom

Σε απεργιακή συγκέντρωση προχωρά ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Χανίων

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Χανίων καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία, την Τετάρτη 1 Μαΐου  στην Πλατεία αγοράς στις 10:00 π.μ.

Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα, στην οποία τονίζεται:

"130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ώρου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ολομέτωπη επίθεση της Ε.Ε. στα εργασιακά μας δικαιώματα, που πιστά ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.
Στόχος τους είναι να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά, να ποινικοποιούνται οι αγώνες μας για την διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής. Περνάνε νόμους και οδηγίες που βρήκαν και βρίσκουν τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών που υπηρετούν το κεφάλαιο και την πολιτική των αστικών κομμάτων.
Από το Σικάγο του 1886 ως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη ως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική κι εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει.
Οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα δείχνουν τη δύναμη τους!
Μετά τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη και 17 Απριλίου δώσαμε το μήνυμα ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσουμε την ζωή μας!
Ήδη βιώνουμε τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή με όλο και  βαθύτερη εμπλοκή της χώρας  μας προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.
Ενώ η ακρίβεια και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια και ενοίκια   κυριολεκτικά τσακίζουν το εισόδημά μας, με τον μισθό να φτάνει το πολύ για 15 μέρες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε όλους τους τομείς -ανάμεσά τους οι εταιρείες τροφίμων και  σούπερ μάρκετ- εκτινάσσουν την κερδοφορία τους.
Ταυτόχρονα προσπαθούν να εφαρμόσουν στην πράξη την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και  να καταργήσουν την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, εφαρμόζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επί πληρωμή λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Δηλαδή όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να “αγοράζει“ την υγεία του επιβιώνει ,ενώ όσοι  δεν μπορούν θα πεθαίνουν περιμένοντας τη σειρά τους.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση  της ΝΔ ξεκινά τη διαδικασία για την  εφαρμογή του αντεργατικού  νόμου Βρούτση- Αχτσιόγλου, που αφαίρεσε από τα συνδικάτα την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας -ο κατώτερος μισθός καθορίζεται πλέον από την κυβέρνηση με βάση τις «αντοχές» της ελληνικής οικονομίας. Με βάση αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε την απόφαση της να κρατήσει τον κατώτερο ονομαστικό μεικτό μισθό καθηλωμένο στα 830€,  μειωμένος δηλαδή κατά 26.77% με βάση τον μισθό 2010, επιβάλλοντας με το έτσι θέλω στην πλειοψηφία των εργαζομένων να ζουν με 706€ καθαρά το μήνα.
Αυτή η πολιτική είναι η αιτία που μαζικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δεν θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.
Οι αγώνες μας  πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν. Παλεύουμε για:
Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.
Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμρο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.
Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
     Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Θα νικήσουμε!"

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ