Η ξηρασία απειλεί το Ηράκλειο την επόμενη 20ετία

Η ξηρασία απειλεί το Ηράκλειο την επόμενη 20ετία

Οι ξηρές περίοδοι αναμένεται να αυξηθούν έως και 20 ημέρες ανά έτος - Με ερημοποίηση κινδυνεύει το 50% των αγροτικών εκτάσεων στη χώρα

Ο νομός Ηρακλείου είναι μία από τις περιοχές της χώρας που απειλείται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα στην επόμενη 20ετία οι περίοδο ξηρασίας θα αυξηθούν έως και 20 μέρες ανά έτος. 

Με αφορμή την 17η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα ανησυχητικά στοιχεία υπογραμμίζοντας ότι γόνιμες εκτάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, κινδυνεύουν να γίνουν άγονες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, που ήδη πλήττει την Ελλάδα και αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Άμεση συνέπεια της ερημοποίησης του εδάφους θα είναι οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μέσα στην επόμενη εικοσαετία κινδυνεύει με ερημοποίηση το 50% των αγροτικών εκτάσεων στη χώρα.

Η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα ξηρασίας, ως βασική εκδήλωση της κλιματικής αλλαγής. Θα υπάρχουν μεγάλες ξηρές περίοδοι, αλλά και διαστήματα έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων.

Πιο συγκεκριμένα οι ξηρές περίοδοι θα αυξηθούν κατά

  • 10 ημέρες / έτος στις γεωργικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία), της Λάρισας και του Νοτίου Ηρακλείου
  • 15-20 ημέρες / έτος στις Σέρρες, στην Πέλλα και στο Βόρειο Ηράκλειο
  • 25 ημέρες / έτος στη Φθιώτιδα και στην Εύβοια, κυρίως στις βόρειες περιοχές

Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας θα αυξηθεί και ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά 15-20 ημέρες το χρόνο, γεγονός που θα επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα της ερημοποίησης.

Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης

Μπροστά στον κίνδυνο απώλειας μεγάλου μέρους της αγροτικής παραγωγής και της υποβάθμισης των εδαφών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκρότησε επιτροπή ειδικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, επισημαίνει:

«Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει. Για να το πω με απλά λόγια, είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε τη γη μας ζωντανή! Όταν ανέλαβα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεσμεύτηκα ότι με ένα ρεαλιστικό σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την καταπολέμηση του φαινομένου της ερημοποίησης».

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον, η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων στην αγροτική παραγωγή, επιτείνουν το πρόβλημα και αναμένεται να ληφθούν μέτρα.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης, που αποτελείται από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, θα εισηγηθούν πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και θα εκπροσωπούν τη χώρα στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα.

Διαβάστε επίσης:

Σπήλιος Λιβανός: Το 50% του Ελλαδικού χώρου κινδυνεύει με ερημοποίηση, αν αδρανήσουμε

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ