ΚΡΗΤΗ

ΙΤΕ: Ο ομιλητής του ΝΑΤΟ, η διαμαρτυρία και ο… εγκλεισμός του προσωπικού!

Κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από τις κλειστές πόρτες του Ιδρύματος- Δείτε φωτογραφίες

diamartyria ite

Είναι γεγονός πως δεν έχουμε συνηθίσει αντίστοιχες εικόνες.
Το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε κάτι πρωτοφανές στο ΙΤΕ: ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου καλούσε σε κινητοποίηση λόγω μίας ομιλίας που θα δινόταν στο Ίδρυμα από στέλεχος του Κέντρου Ερευνών Ναυτιλίας και Πειραματισμού του ΝΑΤΟ.

Image
diamartyria ite


Το πρωί, εστάλη το ακόλουθο μήνυμα στο προσωπικό του ΙΤΕ
«Αγαπητοί/ές συνάδελφοι,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, για τεχνικούς λόγους, όσοι προτίθεστε να
αποχωρήσετε από το ΙΤΕ πριν τις 16.30, θα πρέπει να αναχωρήσετε το αργότερο
μέχρι τις 12.00.»

Image
diamartyria ite

Το παραπάνω εξόργισε τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας που τόνισαν πως «Οι κλειστές πόρτες δε μας τρομάζουν».
Η κινητοποίηση έγινε κανονικά αλλά ο κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το Ίδρυμα, παρουσία του βουλευτή του ΚΚΕ Ηρακλείου, κ. Μανώλη Συντυχάκη.
Στους διαμαρτυρόμενους θέλησε να μιλήσει ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία δε δόθηκε ποτέ ενώ κάποια στιγμή οι πόρτες άνοιξαν και οι διαμαρτυρόμενοι μπήκαν στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος.

Image
diamartyria ite

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Βασίλης Χαρμανδάρης δήλωσε στο Cretalive τα εξής:

“Δυστυχώς σήμερα (την Πέμπτη) βρεθήκαμε όλοι στο ίδρυμα στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απόφαση μιας μειοψηφίας εκτός του ΙΤΕ να διακόψει προγραμματισμένη επιστημονική ομιλία, που είχε τίτλο "Παρακολούθηση ωκεάνιων οικοσυστημάτων και ηχητικών τοπίων με χρήση ακουστικών τεχνικών”.

Οι λόγοι ήταν καθαρά πολιτικοί. Δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο της ομιλίας αλλά με τη θέση εργασίας του Ιταλού ομιλητή.

Το γεγονός αυτό αντιβαίνει σε βασικές αρχές ακαδημαϊκής ελευθερίας και θυμίζει άλλες εποχές που όλοι μας ελπίζουμε να παραμείνουν στο μακρινό παρελθόν.

Για την ασφάλεια των χώρων, των εργαζόμενων και του ομιλητή αναγκάστηκα να περιορίσω την πρόσβαση στο ΙΤΕ για 2,5 ώρες, όπως άλλωστε έχουμε το δικαίωμα ως ΝΠΙΔ. Δυστυχώς η έντονη κατάσταση οδήγησε στην αναβολή της ομιλίας.

Με λύπη παρατήρησα ότι ο πολιτικός φανατισμός αφενός εξακολουθεί να στρεβλώνει την άποψη που διαμορφώνουν αρκετοί από τους νέους μας για την σημασία που έχει η έρευνα για την πρόοδο της χώρας μας και της ανθρωπότητας γενικότερα, και αφετέρου τους οδηγεί σε παράνομες και βίαιες ενέργειες. Είναι ακόμη πιο λυπηρό το ότι αυτή η προσπάθεια ακαδημαϊκής φίμωσης ενθαρρύνεται από ενήλικες και εκλεγμένα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, του λίκνου της Δημοκρατίας στη χώρα μας, οι οποίοι θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, καθιερώθηκε ως το καλύτερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μας, διότι εδώ και 40 χρόνια υποστηρίζει την έρευνα, την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και συνεργασιών ανάμεσα σε επιστήμονες ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, καθώς και πολιτικών, θρησκευτικών και άλλων πεποιθήσεων.

Σκοπός της λειτουργίας μας είναι η προώθηση της γνώσης σε όλους τους τομείς της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, του οποίους η ελληνική πολιτεία κρίνει δόκιμους και συχνά χρηματοδοτεί. Στα πλαίσια αυτά η επιλογή των συνεργασιών και των επιστημονικών ομιλιών γίνεται από τους ίδιους τους ερευνητές του ΙΤΕ με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια.

Η διοίκηση του ιδρύματος δεν πρέπει και ούτε εμπλέκεται σε αυτές τις επιλογές.

Είναι προφανώς απαράδεκτο τρίτοι εκτός του ΙΤΕ να απαιτούν ότι η όποια άποψη έχουν για τέτοια θέματα να γίνεται σεβαστή από το Ίδρυμα. Η διοίκηση του ΙΤΕ δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψει."

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο gallery που ακολουθεί:
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση