Κ. Σπυριδάκη: Στη Βουλή το ζήτημα της επικείμενης κατάργησης των ΚΕΘΕΑ

Newsroom
Newsroom

Κατέθεσε αναφορά στη Βουλή

Αναφορά κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, Κατερίνα Σπυριδάκη, με αφορμή το ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και το Δελτίο Τύπου του προσωπικού του Πολυδύναμου Κέντρου Αγίου Νικολάου του ΚΕΘΕΑ “ΑΡΙΑΔΝΗ” με θέμα «Την Άμεση Απόσυρση του Σχέδιου Νόμου για την Απεξάρτηση». 

Το ψήφισμα του ΔΣ της ΟΣΟΚΕΘΕΑ εκφράζει την ανησυχία για την επικείμενη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) – ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, και την απορρόφηση των υφιστάμενων εγκεκριμένων φορέων απεξάρτησης από αυτόν. Επίσης, αναφέρεται στον κίνδυνο απώλειας του θεραπευτικού συνεχούς, της ιστορικότητας και του κοινωνικού έργου των φορέων.

Τόσο η ΟΣΟΚΕΘΕΑ όσο και το Πολυδύναμο Κέντρο ΚΕΘΕΑ του Άγιου Νικολάου εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους, επισημαίνοντας ότι η προτεινόμενη αλλαγή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο θεραπευτικό συνεχές των εξαρτημένων, το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής θεραπευτικής προσέγγισης, στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη, και στην ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία.

Επίσης, υπογραμμίζουν την έλλειψη έρευνας αποτελεσματικότητας, την έλλειψη διαβούλευσης και δημοκρατικής διαδικασίας στη διαμόρφωση του εν λόγω Σχεδίου Νόμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς

Κύριε Υπουργέ,

Σας καταθέτω ως Αναφορά, το Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ) και το Δελτίο Τύπου του προσωπικού του Πολυδύναμου Κέντρου Αγίου Νικολάου του ΚΕΘΕΑ “ΑΡΙΑΔΝΗ” με θέμα «Την Άμεση Απόσυρση του Σχέδιου Νόμου για την Απεξάρτηση».

Η επικείμενη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) και η κατάργηση και απορρόφηση των ήδη υφιστάμενων εγκεκριμένων φορέων απεξάρτησης από τον υπό σύσταση γραφειοκρατικό «μονόλιθο» απειλεί άμεσα το θεραπευτικό συνεχές των εξαρτημένων, την ιστορικότητα και το κοινωνικό έργο των φορέων, και τον ίδιο τον θεραπευτικό πλουραλισμό μέσω της ομογενοποίησης των θεραπευτικών μεθόδων που εφαρμόζει ο έκαστος εγκεκριμένος φορέας. Επιπρόσθετα, μία τέτοια εξέλιξη θα αλλοιώσει και θα συρρικνώσει το έργο των κατά τόπους προγραμμάτων απεξάρτησης, θα τα αποκόψει από τις τοπικές κοινωνίες και θα βάλει τέρμα στην ευέλικτη κάλυψη τοπικών αναγκών.

Τόσο το ΔΣ της ΟΣΟΚΕΘΕΑ όσο και το προσωπικό του Πολυδύναμου Κέντρου ΚΕΘΕΑ στον Άγιο Νικόλαο, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατάλυση του ιστορικότερου φορέα απεξάρτησης, με ευρύτατη αποδοχή από την ελληνική κοινωνία και τονίζουν πως η δημιουργία του ΕΟΠΑΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής θεραπευτικής προσέγγιση, ολοκληρωμένης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ισότιμης επανένταξης στην κοινωνία.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το εν λόγω Σχέδιο Νόμου δεν βασίζεται σε καμία έρευνα αποτελεσματικότητας, χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαβούλευσης και δημοκρατικής διαδικασίας.

Τέλος, βάσει και των αιτημάτων τους, η απεξάρτηση, στη χώρα μας, χρειάζεται ενίσχυση και όχι διάλυση, με την ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό, για να μπορεί να υπάρξει «θεραπευτικό συνεχές», με την ενίσχυση των δομών με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή και τέλος την εκστρατεία ενημέρωσης, σε όλη την κοινωνία, για τη μάστιγα των ναρκωτικών από εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και τη συμμετοχή των Συλλόγων Οικογένειας". 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ