Κάλεσμα Βαρουφάκη στον προοδευτικό κόσμο της Κρήτης

Κάλεσμα Βαρουφάκη στον προοδευτικό κόσμο της Κρήτης
Newsroom
Newsroom

Τί είπε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τις μετεκλογικές συνεργασίες

Κάλεσμα στο προοδευτικό κόσμο της Κρήτης, απηύθυνε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Ηράκλειο με θέμα "Με το βλέμμα στο μέλλον - 7 Χρόνια από το Δημοψήφισμα".

"Οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από εμάς, κόμματα και κινήσεις που λέμε ότι θέλουμε να ανατρέψουμε το Ολιγαρχικό Κατεστημένο, τουλάχιστον έναν διάλογο που να αφήνει ανοικτή την προοπτική μιας τέτοιας Ανατροπής. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλον τόπο όπου αυτή η απαίτηση να είναι πιο έντονη από την Δημοκρατική Κρήτη. Με αυτή την υποχρέωση κατά νου εκ μέρους της ΚΕ του ΜέΡΑ25 προβαίνω σήμερα στην ακόλουθη πρόσκληση προς τον Προοδευτικό Κόσμο της Κρήτης – και, βέβαια, προς όλες τις ελληνίδες, σε όλους τους έλληνες", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

 

 

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: "Όταν υπεραμύνεσαι την Απλή Αναλογική πράγματι έχεις υποχρέωση να είσαι ανοικτός στο διάλογο. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, υποταγή το συντηρητικό ιδεολόγημα της «κυβερνησιμότητας». Το ΜέΡΑ25θεωρούμε προτιμότερο να μην σχηματιστεί καμία κυβέρνηση παρά να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εισάγει νέα αντι-λαϊκά μέτρα προς όφελος της ολιγαρχίας και εις βάρος της βιωσιμότητας της κοινωνίας. Όχι, η Απλή Αναλογική απαιτεί κάτι απλό από εμάς: μια κουλτούρα ειλικρινούς, ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ προοδευτικών ανθρώπων, σχηματισμών και κομμάτων που οραματιζόμαστε μια Ελλάδα την οποία μπλοκάρουν με μανία τα ολιγαρχικά συμφέροντα".

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε και στην κουλτούρα διαλόγου, λέγοντας ότι "το πρόσφατο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 αποφάσισε να καλέσει σε διάλογο κάθε κίνηση και συλλογικότητα του αγωνιστικού χώρου, κάθε κόμμα - κοινοβουλευτικό ή μη - που ενδιαφέρεται για συστράτευση στον αγώνα για ρήξη με την ολιγαρχία. Εμείς, στον διάλογο αυτόν, θα καταθέσουμε τις 7+1 Τομές που κρίνουμε ως αναγκαίες για τη χώρα και τον λαό. Οι συνομιλήτριες και συνομιλητές μας θα καταθέσουν τις δικές τους θέσεις. Όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος (ακόμα και με διαφωνία), κάθε συγκροτημένη πρόταση που θα λάβουμε θα τεθεί σε εσωτερική ψηφοφορία των μελών του ΜέΡΑ25-DiEM25. Πρόκειται για έντιμη, καθαρή πρόταση: Είμαστε ανοικτοί σε κάθε συζήτηση επί αρχών, πολιτικών και δράσεων". 

Για εκλογές και μετεκλογικές συνεργασίες: 

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης "μετά από μια εκλογική αναμέτρηση, εντός των τριήμερων που προβλέπει το Σύνταγμα, είναι αδύνατον να λάβει χώρα σοβαρή συζήτηση για σοβαρό, συνεκτικό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα – πόσο μάλιστα να συμφωνηθεί και να εγκριθεί από τη βάση. Η οποιαδήποτε συζήτηση κατά τη διάρκεια αυτών των τριήμερων μόνο στη μοιρασιά υπουργείων μπορεί να εστιάσει, κάτι που δεν αφορά το ΜέΡΑ25 – ένα κόμμα που ιδρύθηκε και υπάρχει «Για τους Ανθρώπους, Όχι για τα Αξιώματα».

Για αυτό, το Συνέδριό μας αποφάσισε ρητά: Ο όποιος διάλογος περί προοδευτικής διακυβέρνησης θα πρέπει να γίνει, και να ολοκληρωθεί, πριν τις εκλογές. Αν δεν γίνει προεκλογικά, οι  βουλεύτριες και βουλευτές του ΜέΡΑ25 δεσμεύονται να καταψηφίσουν εκ προοιμίου κάθε κυβερνητικό σχήμα.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ