Καρτέρης στο Livetalks: Η ανάταξη της οικονομίας απαιτεί στήριξη σε πολλά πόδια

Καρτέρης στο Livetalks: Η ανάταξη της οικονομίας απαιτεί στήριξη σε πολλά πόδια

"Το δεύτερο lockdown επιτείνει ανησυχητικά την ύφεση", επισημαίνει ο Πρόεδρος του Τμήματος Ανατ. Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου

"Ιδιαίτερα ανήσυχος" από τις εξελίξεις στην αγορά εμφανίστηκε στο Livetalks ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης Σταύρος Καρτέρης.

"Βλέπουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία με το click away, δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει στην αγορά. Φαίνεται ότι ο κόσμος γενικά είναι διστακτικός και οι έμποροι από την πλευρά τους" ανέφερε αρχικά ο ίδιος. "Ο κόσμος είναι εξοικειωμένος στο κομμάτι των ηλεκτρονικών αγορών από συγκεκριμένους κλάδους, νομίζω ότι αυτοί είναι που θα συνεχίσουν να δουλεύουν" υποστήριξε, λέγοντας με τη σειρά του πως "ο τζίρος των Χριστουγέννων για πολλά καταστήματα μπορεί να είναι και ο τζίρος της χρονιάς! Ένα πολύ μεγάλο νούμερο το οποίο δυστυχώς θα χαθεί".

Δυσοίωνη η πρόβλεψή του, αλλά βάσιμη, με τον κ. Καρτέρη να θίγει τα τεχνικά ζητήματα του click away (όπως η χρήση κάρτας από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, η ένδυση και η υπόδυση - με δοκιμές στον δρόμο κλπ) και να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο μέτρο που ελήφθη - με τις ουσιαστικά μισάνοιχτες επιχειρήσεις- ως "ενδιάμεση λύση".

"Το δεύτερο lockdown επιτείνει τους βαθμούς ύφεσης της οικονομίας" επισήμανε επίσης, μη μπορώντας να κρύψει τον προβληματισμό του για την επόμενη μέρα της αγοράς και της οικονομίας.

"Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων πρέπει να συνεχιστούν (με παρόμοια μέτρα στήριξης) και το 2021, γιατί η οικονομία θα αρχίσει να κινείται με αργούς ρυθμούς αποκατάσταση της ζημιάς από το δεύτερο εξάμηνο του 2021" συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, υπογραμμίζοντας πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο Ευρώπης, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Χρειάζονται όμως ακόμη "πιο δυναμικές κινήσεις" τόνισε ο ίδιος, στεκόμενος στην κρισιμότητα του "πώς θα διαχειριστούμε τα χρήματα της Ευρώπης".

Με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, μάλιστα, ο κ. Καρτέρης προέβλεψε ότι "το ΑΕΠ της χώρας μας θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2000!", πριν η χώρα μας μπει στην ΟΝΕ και στην ζώνη του ευρώ.

Συνυπολογίζοντάς τα όλα αυτά, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου θεωρεί ότι είναι κρίσιμο "να ξαναδούμε ιδιαίτερα το κομμάτι των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών".
Και ιδιαίτερα για τον τόπο μας, η Κρήτη πρέπει να έχει "πρωταγωνιστικό ρόλο" στον δημόσιο τομέα επενδύσεων: Οι οποίες δημόσιες επενδύσεις είναι ένα "σταθερά αναπτυξιακό εργαλείο", σύμφωνα με τον κ. Καρτέρη, ιδίως για έναν "ευλογημένο τόπο" όπως είναι η Κρήτη, η οποία έχει "αναξιοποίητο οικονομικό και ανθρώπινο κεφάλαιο".

Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος για την ανάταξη και ανάπτυξη της οικονομίας μας, είναι "να στηριχθεί σε πολλά πόδια, να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους" όλοι οι εμπλεκόμενοι τομείς, ώστε όλα τα ατού της Κρήτης, να δώσουν την απαιτούμενη και απαραίτητη "προστιθέμενη αξία".

Ακούστε τα όσα είπε ο κ. Καρτέρης στο Livetalks:

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ