Καταγγέλλουν security, διαδικασία εξεταστικής και δρομολόγια λεωφορείων

Καταγγέλλουν security, διαδικασία εξεταστικής και δρομολόγια λεωφορείων

Καταγγελία για τους υπαλλήλους ασφαλείας του ΕΛΜΕΠΑ που προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από τις εστίες για λόγους ασφαλείας, καταθέτουν φοιτητές που συμμετείχαν σε παρέμβαση για την εξεταστική στις φοιτητικές εστίες του ΕΛΜΕΠΑ. Στην σχετική ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε μέτρα ασφαλείας που δε λαμβάνονται αλλά και σε δρομολόγια λεωφορείων που είναι πολύ αραιά κι ως εκ τούτου καθιστούν δύσκολη τη μετάβαση στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Η ανακοίνωση των φοιτητών των Αγωνιστικών Κινήσεων

Καταγγέλουμε απερίφραστα τον τραμπουκισμό που δεχτήκαμε από την ασφάλεια, κατά την διάρκεια της παρέμβασής μας για την εξεταστική στις φοιτητικές εστίες του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Η ασφάλεια των εστιών, στην προσπάθειά της να μας απομακρύνει από το χώρο, μας ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται να βρισκομάστε στις εστίες εφόσον δεν διαμένουμε σε αυτές, ότι είναι ώρα κοινής ησυχίας και ότι ξεσηκώνουμε τους φοιτητές! Οι εντολές που τους δίνονται , όπως μας είπαν, είναι συγκεκριμένες και αυστηρές λόγω του ιού. Έτσι και μας απείλησαν ότι αν δεν φύγουμε άμεσα από τον χώρο θα πάρουν τα στοιχεία μας και θα μας κάνουν αναφορά! 

Μία τέτοια τακτική τρομοκράτησης είναι δυστυχώς γνωστή και πριν από τον ιό, με τους τραμπουκισμούς εστιακών φοιτητών απ’τους security να μην αποτελούν ένα σπάνιο φαινόμενο. Οι εστιακοί φοιτητές πετάχτηκαν από τα σπίτια τους εν μέσω πανδημίας και το ίδρυμα αδιαφορούσε πλήρως για την υγειονομική ασφάλειά τους καθώς και για την οικονομική τους δυνατότητα να επιστρέψουν στις πόλεις καταγωγής τους. Στο τώρα, είχαν την δυνατότητα να επιστρέψουν στις εστίες μόνο όσοι φοιτητές είχαν εργαστήρια ή κλινικές προς παρακολούθηση, ενώ οι υπόλοιποι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους. Την ίδια στιγμή, καλούνται να παρευρεθούν σε μια εξεταστική που θα διεξαχθεί με τους χειρότερους όρους είτε διά ζώσης είτε ηλεκτρονικά, χωρίς κανείς να τους εγγυάται την ασφάλειά τους στο δια ζώσης. Επίσης, να τονιστεί ότι , ενώ ο ιός είναι η «πηγή του κακού» , τα δρομολόγια των λεωφορείων προς και από το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. είναι σχεδόν ανύπαρκτα κάνοντας τη μετακίνηση των φοιτητών δύσκολη και επικίνδυνη.

Παρά το σκηνικό που εκτυλίχθηκε, η ανταπόκριση των λίγων φοιτητών που διαμένουν αυτή τη στιγμή στις εστίες, απέναντι στην άποψή μας για την κατοχύρωση των μαθημάτων του εξαμήνου χωρίς εξετάσεις, ήταν αρκετά θετική. Οι συζητήσεις που έγιναν επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι, ειδικά τα κομμάτια του φοιτητόκοσμου που ανήκουν στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι προχωράμε σε μια εξεταστική στην οποία μεγάλη μερίδα βρίσκεται ήδη αποκλεισμένη. 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, μετά από την δίμηνη καραντίνα , με τις οικονομικές, ψυχολογικές, υγειονομικές πιέσεις που δέχθηκαν και οι φοιτητές, η κατοχύρωση του εξαμήνου αποτελεί το πιο δίκαιο αίτημα.  Κόντρα στους ταξικούς φραγμούς που επέβαλλαν ως «έκτακτο» μέτρο με τις τηλεδιασκέψεις, οι οποίες φυσικά και θέλουν να έχουν συνέχεια και μετά την πανδημία. Κόντρα στην εντατικοποίηση των σπουδών μας που έγινε ακόμα πιο έντονη στην περίοδο της καραντίνας, για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις σπουδές ακόμα λιγότεροι. 

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να καταγγείλουν το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, και να συμβάλλουν προκειμένου να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας που θέλουν να εμπεδώσουν και στους εστιακούς. Η απαγόρευση κυκλοφορίας φοιτητών στις εστίες, δίπλα σε παροτρύνσεις να «μην ξεσηκώνουμε τους φοιτητές» παραπέμπουν σε μαύρες εποχές και καταστάσεις. Να σπάσουμε συλλογικά το κλίμα τρομοκρατίας που πάνε να εμπεδώσουν σ’ όποιον σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί τα δικαιώματά του. Να υπερασπιστούμε μέσα απ’ τα συλλογικά μας όργανα το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές και να διεκδικήσουμε το εξάμηνο να κατοχυρωθεί χωρίς εξετάσεις! 

Απέναντι στους τραμπουκισμούς τους ν’ απαντήσουμε με μαζικούς αγώνες , ξεσηκώνοντας τους συμφοιτητές μας να παλέψουμε από κοινού για σπουδές, δουλειά, ελευθερίες, υγεία!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ