Καύσιμα: Θα μοιάζει με lockdown ... αλλά δε θα είναι!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Η τσουχτερή τιμή στη βενζίνη κρατά τους καταναλωτές στο σπίτι - "Παγωμένη" η ζήτηση και για πετρέλαιο θέρμανσης

Της Κατερίνας Παντινάκη

"Δεν έχουμε lockdown λόγω κορωνοϊού, αλλά είναι σαν να έχουμε λόγω τιμών!" - λέει στο Cretalive, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, περιγράφοντας την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο οι καταναλωτές όσο και οι πρατηριούχοι από το ράλι των καυσίμων.

"Από το απόγευμα και μετά δε βγαίνει κανένας, όσο για την Κυριακή, δεν κυκλοφόρησε ψυχή στους δρόμους!" - λέει ο κ.Σαμόλης, παρακολουθώντας την κατακρήμνιση της κίνησης στα πρατήρια τόσο για βενζίνη όσο και για πετρέλαιο θέρμανσης.

Τί κι αν την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μια μείωση της τάξης των 4-5 λεπτών στην τιμή της απλής αμόλυβδης; Η τιμή παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ, ωθώντας τους οδηγούς να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, προκειμένου να αποφύγουν την επίσκεψη στο πρατήριο.

"Παγωμένη" η αγοραστική κίνηση και στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρά την κακοκαιρία. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φτάνει το 1,73 ευρώ, μισό ευρώ ακριβότερη από την τιμή όταν ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου. "Μιλάμε για αύξηση 500 ευρώ ανά τόνο πετρελαίου θέρμανσης" - εξηγεί ο Λυκούργος Σαμόλης, υπογραμμίζοντας πως οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο πετρέλαιο θέρμανσης και είναι σχεδον διπλάσιες από τις αυξήσεις στη βενζίνη. "Το πετρέλαιο θέρμανσης έπαιρνε αύξηση 10-12 λεπτά το λίτρο, ενώ η βενζίνη αυξανόταν κατά περίπου 6 λεπτά" - αναφέρει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων κάνει λόγο για τεράστια πτώση στην κατανάλωση και καταστροφή και των βενζινοπωλών, σημειώνοντας ότι "οι πρατηριούχοι δε θέλουμε την ακριβή τιμή. Η πληρωμή μας γίνεται ανά λίτρο. Θέλουμε να υπάρχει κατανάλωση για να κερδίζουμε".

Ο Λυκούργος Σαμόλης για άλλη μια φορά τονίζει το πάγιο αίτημα του κλάδου που δεν είναι άλλο από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η Κύπρος έδειξε το δρόμο, μειώνοντας τους φόρους και καταφέρνοντας να ρίξει την τιμή περίπου στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης. "Στην Ελλάδα λένε ότι δεν μπορούν να μειώσουν το φόρο" - αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων, προκειμένου να πέσει η τιμή στην αντλία, και να μη χρειάζεται οι καταναλωτές να προμηθευτούν καύσιμα... περιμένοντας (αν και όποτε) να τους επιστραφεί ένα ποσό.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Πηγή: Φωτογραφία από τον χρήστη Jonathan Petersson στο Pexels

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ