ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου: "Ραντεβού" στο Εργατικό Κέντρο ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Τί αναφέρεται στην ανακοίνωση

"Η Νέα Δημοκρατία βάζει ακόμα ένα «λιθαράκι» στην διαχρονική αντεργατική και αντικοινωνική ιστορία των κυβερνήσεων της" τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενη στο εργασιακό νομοσχέδιο. Παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. 

Αναλυτικά: 

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει τον αντικοινωνικό της κατήφορο, πιάνοντας το νήμα από το πολιτικό χρονοντούλαπο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που πρώτος εισήγαγε ο πατέρας του το 1990. Ξεκινώντας αμέσως μετά τις εκλογές, τον Αύγουστο 2019, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, κατάργησε τη διάταξη για «βάσιμο λόγο» απόλυσης. Έτσι διευκόλυνε ακόμη και παράνομες απολύσεις, όπου πλέον ο εργοδότης δεν θα υποχρεούται να επαναπροσλάβει εργαζόμενο, ακόμη και αν αυτός δικαιωθεί από το δικαστήριο. Σε ένα άλλο «εμβληματικό» νομοσχέδιο (Γεωργιάδη) τον Οκτώβριο 2019, διαμόρφωσε το κατάλληλο περιβάλλον που οδηγεί στην υποπροστασία των εργαζόμενων, απαξιώνοντας τις συλλογικές συμβάσεις και ενισχύοντας την εργοδοτική ασυδοσία. Σήμερα, το «εργασιακό» νομοσχέδιο, που φέρνει στη Βουλή είναι χειρότερο από ότι ξεκίνησε. Το νομοσχέδιο αυτό στον πυρήνα του αποτελεί μία τεράστια οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Με τις διατάξεις του καταργούν τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα, επιστρέφοντας την αγορά εργασίας στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Μια κατάσταση, όπου ο εργοδότης, ως ισχυρότερος επί ενός εργαζομένου που απειλείται από το φάσμα της ανεργίας, θα μπορεί να επιβάλει τους όρους του. Αφαιρούν το δικαίωμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας μέσω συλλογικής σύμβασης εργασίας, καταργώντας στην πράξη το οκτάωρο. Έτσι, οδηγούν τους εργαζόμενους -ειδικά τους πιο ανειδίκευτους και εύκολα αναλώσιμους- σε μια κατάσταση εκμετάλλευσης και απόλυτης αποδιοργάνωσης της οικογενειακής και κοινωνικής τους ζωής.

Στη σημερινή Ελλάδα των χαμηλών μισθών, που η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ο εργοδότης βάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει παραπάνω για να πάρει ρεπό και όχι για να αυξήσει το πενιχρό εισόδημά του! Ενώ, η ΔΩΡΕΑΝ υπερεργασία των ήδη εργαζομένων προφανώς ακυρώνει την πιθανότητα κάποιος άνεργος να βρει δουλειά -έστω προσωρινή ή μερικής απασχόλησης- την περίοδο που κάποια επιχείρηση έχει αυξημένες ανάγκες.

Παράλληλα, διαλύουν εκ θεμελίων το εργατικό δίκαιο, όπως το ξέραμε τις τελευταίες δεκαετίες, και αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους. Κορυφαία επιλογή τους σε αυτό το πλαίσιο είναι η μετατροπή -επί της ουσίας υποβάθμιση και απενεργοποίηση- του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή. Με το τρόπο αυτό απεκδύονται της πολιτικής ευθύνης και της αρμοδιότητας της Εκτελεστικής Εξουσίας να προστατεύει τους εργαζόμενους και να διασφαλίζει την υγιή και διαφανή λειτουργία μιας αγοράς εργασίας με κανόνες.

Σε ένα σοβαρό επιτελικό κράτος, το κράτος οφείλει να βάζει τους κανόνες και ταυτόχρονα να έχει τους μηχανισμούς ελέγχου για να επιτηρεί και να διασφαλίζει αν αυτοί οι κανονισμοί τηρούνται. Δυστυχώς, στο δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, οι Υπουργοί λειτουργούν ως «Πόντιος Πιλάτος», σε ότι αφορά την προστασία των πιο αδύναμων. Σε αντίθεση με τον διαρκή διαγκωνισμό τους, ποιος θα υπηρετήσει πρώτος τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις μιας μικρής ολιγαρχίας εχόντων και ισχυρών.

Ακόμα και φαινομενικά θετικά μέτρα, όπως η ψηφιακή κάρτα που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασφαλιστική δικλείδα, όπως πρωτο-θεσμοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2010, ως μια διεκδίκηση της ΓΣΕΕ, παραμένει σε πειραματικό πλαίσιο, «κλείνοντας το μάτι» στους κακούς εργοδότες.

Τέλος, κτυπούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δυσκολεύουν την αξιοποίηση του βασικού εργατικού δικαιώματος και όπλου, της απεργίας! Αφαιρούν την προστασία των συνδικαλιστών, έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εκδικητικότητας. Αυτά είναι ένα πάρα πολύ δυνατό πλήγμα στο συνδικαλισμό, ο οποίος είναι χρήσιμος, ως ένα από τα βάθρα της δημοκρατίας. Ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου δεν μπορεί να είναι πρόφαση για την ακύρωση της ιστορικά ευεργετικής επίδρασης του συνδικαλιστικού κινήματος στην διαμόρφωση μιας ποιο δίκαιης ευρωπαϊκής-ελληνικής κοινωνίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κα μετά.

Το Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου καλεί τους μισθωτούς και κάθε εργαζόμενο σε αντίσταση απέναντι σε αυτή η πορεία συντήρησης και οπισθοδρόμησης.

Απέναντι στον συντηρητικό δρόμο ακύρωσης της θεσμικής υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, υπέρ των συμφερόντων λίγων και ισχυρών πελατών της Νέας Δημοκρατίας, στον οποίο μας οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιτάσσουμε έναν άλλο δρόμο! Αυτόν του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ του Κινήματος Αλλαγής. Τη μοναδική εναλλακτική, προοδευτική, σύγχρονη πρόταση προκειμένου να αξιοποιήσουμε την τεχνολογική-ψηφιακή εξέλιξη και τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομάς, υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πλήρους απασχόλησης με τη δημιουργία πολλών ποιοτικών, νέων θέσεων εργασίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του Ηρακλείου ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ, να ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ στις πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

Όλοι όσοι αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τις επικοινωνιακές κορώνες της Κυβέρνησης, κρύβεται μια βαθιά αντιδραστική και «θατσερική» πολιτική για τη δημιουργία μιας αγοράς εργασίας, με απόλυτη ευελιξία, μείωση αποδοχών, απελευθέρωση απολύσεων, αποδυνάμωση συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντικατάσταση τους με ατομικές συμβάσεις, περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας, δηλαδή μιας αγοράς με εργαζόμενους είλωτες. Όσοι αντιλαμβάνονται ότι για τη Νέα Δημοκρατία «ανάπτυξη» σημαίνει ασυδοσία των ισχυρών και εκμετάλλευση των αδύναμων, όπου ο παράγοντας εργαζόμενος, ο παράγοντας άνθρωπος απλώς δεν υπάρχει, ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ