Κηποθέατρα και χώροι πολιτισμού στις μέρες του κορωνοϊού!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Κηποθέατρα και χώροι πολιτισμού στις μέρες του κορωνοϊού!

Αυξημένα τα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων - Με μάσκα η είσοδος και έξοδος των θεατών

Του Αντώνη Παντινάκη

Τις εισπράξεις μιας παράστασης περιμένουν οι περιοδεύοντες θίασοι, για να πάρουν μια ... ανάσα και να συνεχίσουν να “κολυμπούν” στα αχαρτογράφητα ... νερά του κορωνοϊού!

Ο Πολιτισμός είναι το σωσίβιο μέσα στον ωκεανό της ανασφάλειας και της ανησυχίας που μας περιβάλλει.

Το κουτσουρεμένο μεροκάματο, που με τόσο κόπο βγάζουν οι καλλιτέχνες, εν μέσω της πανδημίας, δεν πάει όπου κι όπου: Στα βασικά τους έξοδα το διαθέτουν · ίσα ίσα, για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ , μοιραζόμενοι τα έσοδα μιας βραδιάς.

Τα (εκτός) Κρήτης καλλιτεχνικά σχήματα βρίσκονται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, επιλέγοντας δύο κατευθύνσεις: Είτε ακύρωση των εκδηλώσεων, είτε την μετάθεσή τους προς τα τέλη του καλοκαιριού, όπου – φυσιολογικά – θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο για τον αριθμό των κρουσμάτων.

Είναι γεγονός ότι αρκετοί καλλιτέχνες αρνούνται να μπουν στα καράβια και στα αεροπλάνα, υπό τον φόβο της μετάδοσης του ιού...

Υπάρχει ωστόσο κι ακόμη ένας φόβος: Μήπως η ανταπόκριση του κοινού δεν είναι η ανάλογη. Και -μέρες που’ ναι – ποιος ρισκάρει να κάνει ένα τόσο επισφαλές (από όποια πλευρά κι αν το δούμε – και την υγειονομική και την οικονομική) άνοιγμα;

Την όλη ανησυχία εντείνει το (πιθανό) δεύτερο κύμα, που όλοι απευχόμαστε να μην “σκάσει”.

Και η συμπεριφορά του κόσμου όμως ποικίλει και προσαρμόζεται στις περιστάσεις. Σε τοπικό επίπεδο υπάρχει οργάνωση, αλλά και αναμονή.

Στο Ηράκλειο, είχαμε την αναβολή και των πέντε μεγάλων φεστιβάλ: Ηράκλειο 5+1, Ηράκλειο καλοκαίρι 2020, Τέχνη Καθ’ οδόν, Μαθητικό Φεστιβάλ.

Η πόλη πάντως διαθέτει τους χώρους εκείνους που πληρούν τους υγειονομικούς κανόνες: Τα δύο κηποθέατρα “Νίκος Καζαντζάκης” και “Μάνος Χατζιδάκις” και την “Πύλη Βηθλεέμ”.

Εξαιρετικά καλά ο Θερινός Κινηματογράφος του Δήμου Ηρακλείου. Οι σινεφίλ της πόλης τον έχουν αγκαλιάσει. Συγκριτικά, βεβαίως, με τα περσινά δεδομένα, η προσέλευση του κόσμου είναι μειωμένη κατά 40%, αυτόν τον πρώτο μήνα των προβολών. Να λάβουμε ωστόσο υπόψιν μας ότι οι θέσεις για το κοινό είναι λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, για την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.

Τις φετινές καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις δείχνουν να τις έχουν αγκαλιάσει περισσότερο, μέχρι σήμερα, οι πιο νεανικές αλλά και παιδικές ηλικίες.

Κάγκελα και αποστάσεις

Ξενίζουν οι εικόνες από το κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”. Αποτυπώνουν, εντούτοις, την απτή πραγματικότητα.

Κάνοντας μία βόλτα, για την προετοιμασία μίας βραδινής εκδήλωσης, είδαμε κάγκελα να είναι έτοιμα να τοποθετηθούν, φέροντας επάνω το μήνυμα για την τήρηση των κατάλληλων αποστάσεων.

Το ίδιο ακριβώς μήνυμα υπάρχει και στις δύο εισόδους.

Η προσέλευση του κοινού γίνεται τμηματικά για την αποφυγή συνωστισμού.

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και των έξοδο των θεατών, σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων.

Κορδέλες υπενθυμίζουν και υπερτονίζουν τις αποστάσεις ασφαλείας που (πρέπει να ) υπάρχουν και ανάμεσα στα καθίσματα. Οι παραστάσεις γίνονται χωρίς διαλείμματα, το κυλικείο (στο “Νίκος Καζαντζάκης” εν προκειμένω) δουλεύει κανονικά, ενώ τρία μέτρα χωρίζουν το ακροατήριο από την σκηνή.

Μέριμνα για τα ντόπια σχήματα

Ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης ακολουθούν μία κοινή γραμμή για την στήριξη των ντόπιων καλλιτεχνικών σχημάτων.

Αρκετές θεατρικές ομάδες έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους προς την Περιφέρεια και προς τον Δήμο, που θα χρηματοδοτήσουν καλλιτεχνικά έργα και δρώμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα έχουμε την πραγματοποίηση παραστάσεων σε κλειστούς χώρους, την βιντεοσκόπησή τους κι συνεχεία την ανάρτηση και την μετάδοσή τους από το κανάλι του Δήμου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ