ΚΚΕ Ηρακλείου: Κάλεσμα στους αμπελουργούς

ΚΚΕ Ηρακλείου: Κάλεσμα στους αμπελουργούς

Αναλυτικά η ανακοίνωση

 

Πλαίσιο αιτημάτων για την "επιβίωση" των αμπελουργών καταθέτει του ΚΚΕ Ηρακλείου και καλεί σε εγρήγορση τους "βιοπαλαιστές αμπλεουργούς":

 

Νέα πλήγματα έρχονται σήμερα σε εσένα που δουλεύεις στο αμπέλι, σε αντίξοες συνθήκες για να τα βγάλεις πέρα. Βλέπεις τους κόπους μιας χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, την παραγωγή σου να κινδυνεύει να μην απορροφηθεί ή να πουληθεί «κοψοχρονιά». Άλλη μια φορά μένεις απροστάτευτος από τις καιρικές συνθήκες (πρώιμος καύσωνας Μάη, όψιμες βροχοπτώσεις Αυγούστου), τις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τη μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης.

            Η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις αντοχές της οικονομίας συνεχίζει προκλητικά να αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για σένα, για κάθε βιοπαλαιστή αγρότη. Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για να σε αποζημιώσουν, όμως, την ίδια στιγμή, με δική της επιλογή, υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, «ζεστό χρήμα» σε ξενοδόχους και κλινικάρχες. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, βάσει του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι πληγέντες παραγωγοί δεν αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες ζημιών, παρόλο που πληρώνουν υψηλά ασφάλιστρα. Αντί η κυβέρνηση να δώσει για στήριξη του ΕΛΓΑ και των μικρομεσαίων αγροτών όσα διαχρονικά του χρωστούν οι κυβερνήσεις ως κρατική επιχορήγηση, εισάγει, στην ίδια ρότα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να κερδοσκοπούν στις πλάτες σου.

            Αρκετοί παραγωγοί, μπροστά στα αδιέξοδα στην οινοποίηση, προσδοκούν καλή τιμή από σταφιδοποίηση, μα οι τιμές παραγωγού, και σε επιτραπέζιο και σε οινοποιήσιμο σταφύλι, δεν φαίνεται να διαμορφώνονται ψηλότερα από τις περσινές, που υπολείπονταν σημαντικά του φετινού –αυξημένου– κόστους παραγωγής. Ταφόπλακα έχει μπει και στην παραγωγή ρακής, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με την κατάπτυστη απόφαση της ΕΕ για αφαίρεση της ονομασίας «τσικουδιά» από τους αμπελουργούς - διήμερους αποσταγματοποιούς, σε όφελος των ποτοβιομηχάνων.

          Η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων, δίνοντάς τους δισεκατομμύρια ευρώ και νομοθετώντας νέα αντιλαϊκά μέτρα. Προετοιμάζεται να ρίξει «ζεστό χρήμα» στην αγορά με μορφή έκτακτων επιδοτήσεων για να σωθούν τα κέρδη οινοβιομηχάνων, μεγαλοεξαγωγέων και πρώην «Ενώσεων». Αυτούς υπηρετεί το μέτρο της «απόσταξης κρίσης». Ήδη έχουν «βγει στη γύρα» να ζητάνε από κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμους άμεση ενίσχυση και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για την απορρόφηση 10,000 τόνων σταφυλιού, χωρίς καμία εγγύηση για την τιμή παραγωγού, προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές στο σταφύλι. Αυτούς, και όχι την πλειοψηφία των παραγωγών, αφορά και το μέτρο του «πράσινου τρύγου» κ.ά.

            Όλοι αυτοί, μαζί με την κυβέρνηση και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων αστικών κομμάτων, κρατούν διαχρονικά σε ομηρία τους βιοπαλαιστές παραγωγούς με ληστρικές τιμές και εκβιασμούς. Είναι οι ίδιοι που μεθοδεύουν να «φορτώσουν» στην πλάτη των παραγωγών χρέη εκατομμυρίων ευρώ πρώην «Ενώσεων» προς το κράτος που είχαν παραγραφεί, με απαίτηση της ΕΕ και των ευρωενωσιακών μονοπωλίων κρασιού.

            Μη μένεις με σταυρωμένα χέρια! Φοβούνται την οργανωμένη δράση σου. Το έδειξαν σε μεγάλες και μικρότερες κινητοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και είχαν κατακτήσεις. Συσπειρώσου στους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα, στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Γύρνα την πλάτη στους γνωστούς συμβιβασμένους «αγροτοσυνδικαλιστές» - συνεταιριστές που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα, σπέρνουν απογοήτευση και χαμηλές απαιτήσεις για να προχωρήσει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η συγκέντρωση της αμπελουργίας σε λίγα χέρια –και στα δικά τους.

            Το ΚΚΕ διεκδικεί πλαίσιο αιτημάτων για να μπορέσεις να επιβιώσεις, και υποστηρίζει τα αιτήματα του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος για:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για το σταφύλι, επιτραπέζιο και οινοποιήσιμο, να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση ασφαλίστρων. Υπαγωγή στον ΕΛΓΑ των καταστροφών στην ανθοφορία λόγω του πρώιμου καύσωνα του μέσου του Μάη.
  • Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.
  • Επαναφορά της ονομασίας «τσικουδιά» για τους διήμερους αποσταγματοποιούς - αμπελουργούς. Κατάργηση φόρου στη ρακή και απόσυρση της κατάπτυστης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΕΦΚ στη ρακή.
  • Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής/οικιακής παροχής.
  • Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

            Αξιοποίησε την πείρα σου! Άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι εσύ είσαι αναγκαίος και χρήσιμος για την κοινωνική ευημερία, όπως και ο εργαζόμενος στο νοσοκομείο, ο εργατοϋπάλληλος στο σούπερ μάρκετ, στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες κ.α. Παράσιτο είναι ο καπιταλιστής, δηλαδή, ο βιομήχανος, ο τραπεζίτης, ο μεγαλέμπορας. Κάθε παρέμβαση του κράτους, σήμερα, έχει ως κίνητρο και στόχο την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων, του καπιταλιστικού κέρδους, που βγαίνει από τη δική σου εκμετάλλευση. Δεν εξαλείφει τις αιτίες των προβλημάτων σου: χθες και σήμερα την πανδημία, τώρα ακόμα έναν τρύγο στον οποίο αγωνιάς για την απορρόφηση της παραγωγής σου, αύριο με βάθεμα της οικονομικής κρίσης. Η επιβίωσή σου σκοντάφτει στους κανόνες και τα όρια που θέτει η καπιταλιστική κερδοφορία. Είναι ώρα να σκεφτείς τι πραγματικά φταίει, να σκεφτείς πώς ο πλούτος που παράγεις θα στηρίξει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων, χωρίς κυνηγητό από τράπεζες και εφορία, τους περιορισμούς της ΕΕ.

Μια άλλη εξουσία, η εργατική εξουσία, είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί αυτή την προοπτική, που μπορεί να σεβαστεί το σκληρό αγώνα που δίνεις.

            Το ΚΚΕ σε καλεί να πάρεις τη δική σου θέση στον συλλογικό αγώνα σε κοινή δράση με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους άλλους αυτοαπασχολούμενους. Αυτή η μεγάλη πλατιά συμμαχία είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή, το πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στο μαύρο μπλοκ αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων - ΕΕ - μονοπωλίων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ