Κόβεται το νερό από τις πολυκατοικίες που δεν πληρώνουν!

"Λουκέτο" βλέπει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, εάν δεν εξοφληθούν οι υπέρογκες οφειλές - Πρόβλημα το ότι οι ένοικοι δεν έχουν ξεχωριστό υδρόμετρο.

Πάσχα χωρίς νερό θα κάνουν πολλοί Ηρακλειώτες που μένουν σε πολυκατοικίες που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΥΑΗ και η οποία από προχτές ενεργοποίησε την προειδοποίηση της κι άρχισε να αφαιρεί υδρόμετρα από εκείνους που εξακολουθούν να λένε " δεν πληρώνω...δεν πληρώνω"!

Κι αν υπολογιστεί πως η δημοτική επιχείρηση έχει συστήσει δύο τέτοια συνεργεία που αφαιρούν καθημερινά 10-20 υδρόμετρα καταλαβαίνει κανείς τι θα συμβεί σε λίγο διάστημα, αν σκεφτούμε πως στην πόλη του Ηρακλείου πάνω από 900(!) πολυκατοικίες έχουν ...ξεχάσει τι θα πει  "λογαριασμός του νερού" φεσώνοντας τη Δημοτική Εταιρεία με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ!

"Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο" εξηγεί στο cretalive ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης, που βλέπει πως αν δεν μαζευτούνε τα υπέρογκα χρέη προς την επιχείρηση, θα την πνίξουν και θα την οδηγήσουν σε λουκέτο. Πριν από ένα μήνα καλέσαμε το Δ.Σ του Συλλόγου Διαχειριστών Πολυκατοικιών Ηρακλείου και τους ενημερώσαμε πως θα αρχίσουμε να κόβουμε το νερό αν δεν έλθουν να πληρώσουν και πριν από δυό βδομάδες ειδοποιήσαμε πως από τις 19 Απριλίου θα το κάναμε, κι έτσι αρχίσαμε ήδη, μας λέει!

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στο Ηράκλειο επειδή ίσως είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που δεν έχει κάθε ένοικος της πολυκατοικίας δικό του, ξεχωριστό υδρόμετρο, με αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια εξαιτίας κάποιων είτε συνειδητά..μπαταχτσήδων, είτε επειδή δεν είχαν να πληρώσουν, να κρατούν σε μια ιδιότυπη ομηρία όλους τους ένοικους μιας πολυκατοικίας και τώρα, κι αυτό είναι το πιο παράδοξο, μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά! Συναντάς δηλαδή περιπτώσεις που συμπολίτες μας θα μείνουν χωρίς νερό, χωρίς να φταίνε, επειδή ο γείτονας τους αρνήθηκε να πληρώσει ή έκανε το κορόιδο!

Ποια είναι όμως η διάσταση του προβλήματος;

Όπως εξηγεί στο cretalive o κ. Φακουρέλης από τις 900 πολυκατοικίες που είναι στον ιδιότυπο Τειρεσία της ΔΕΥΑΗ και οι οποίες διαθέτουν 1030 υδρόμετρα, 144 απ΄αυτές έχουν να πληρώσουν λογαριασμό 2 χρόνια, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο! Άλλες 250 πολυκατοικίες έχουν να πληρώσουν ένα χρόνο και οι υπόλοιπες περίπου 500 έχουν να περάσουν από τα ταμείο από 12 μήνες και κάτω! Όπως καταλαβαίνετε οι διακοπές θα αρχίσουν, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις από εκείνους που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο πληρωμής και θα κατεβαίνουν πιο κάτω.

"Ξέρουμε πως δεν είναι εύκολη απόφαση αυτή που παίρνουμε- λέει ο κ Φακουρέλης- αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν οι δημότες πως είμαστε μια δημοτική εταιρεία που πληρώνει Φόρο, επιστρέφει ΦΠΑ, έχει δανειακές υποχρεώσεις που θα πρέπει να καταβάλει και πως όλοι εμείς λογοδοτούμε! Φανταστείτε - μας τονίζει- πως η ΔΕΥΑΗ πληρώνει το ΦΠΑ ακόμα και από λογαριασμούς που δεν εισπράττει!Το νερό ασφαλώς και είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά δεν είναι δωρεάν και για να φτάσει στις βρύσες όλων πρέπει η ΔΕΥΑΗ να μπορεί να υπάρχει και αύριο" προσθέτει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, που πάντως διευκρινίζει πως και κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορεί να δει η εταιρεία με ευαισθησία εκείνες τις περιπτώσεις, πάντα μεμονωμένα, που βρίσκονται στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων. Το κάναμε και εξακολουθούμε να το κάνουμε" συμπληρώνει.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ